De Belgische Herdershond Laekense: veelzijdig, actief, slim

Alles wat je wilt weten over de Belgische Herdershond Laekense

Over de Belgische Herdershond Laekense

De Belgische herdershond komt oorspronkelijk uit verschillende regio's in België en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het hoeden van schapen. Maar toen er steeds minder schapen waren, moest de hond ander werk doen zoals waken, verdedigen en speuren. Het werd dus een veelzijdige gebruikshond die je voor allerlei taken kon inzetten. Vroeger waren er grote verschillen tussen de honden, maar tegenwoordig hebben we vier verschillende variëteiten: de Groenendaeler, de Laekense herder, de Mechelse herder en de Tervuerense herder. Ze onderscheiden zich voornamelijk door hun kleur en vacht.

De Laekense Herdershond is een robuuste en intelligente hond die oorspronkelijk is gefokt voor het werk op de boerderij, waaronder het bewaken van vee en het begeleiden van de kudde. Dit ras is bekend om zijn zelfverzekerdheid, waaksheid en vastberadenheid, en is ook een trouwe en loyale metgezel voor zijn eigenaar. De Laekense Herdershond is actief en energiek, en heeft regelmatige beweging en uitdaging nodig om geestelijk en fysiek gezond te blijven. In de juiste omgeving en met de juiste opvoeding en training, is de Laekense Herdershond een zeer gewaardeerd gezelschaps- en werkhond.

Wat kost een Belgische Herdershond Laekense

De kosten voor een Belgische Herdershond Laekense kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Belgische Herdershond Laekense ergens tussen de € 700 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Belgische Herdershond Laekense

De Belgische Herder is een energieke en alerte hond die altijd klaar staat voor actie. Hij is perfect geschikt voor verschillende hondensporten. Deze hond heeft een gevoelige persoonlijkheid en heeft daarom een zachte maar consequente opvoeding nodig. Hij is gemakkelijk te trainen en heeft een hoge mate van gehoorzaamheid. Veel Belgische herders hebben ook de aangeboren neiging om kuddes te drijven.

De Laekense  is toegewijd aan zijn gezin en betrokken bij alles wat er in huis gebeurt. Soms kan hij overkomen als zenuwachtig, maar dit komt omdat hij van nature graag beweegt en uitdagingen aangaat. Met een goede socialisatie, voldoende beweging en mentale stimulatie, zal de Belgische herder een rustige huisgenoot zijn. Over het algemeen is de Laekense herder de kalmste van de vier soorten.

Temperament van een Belgische Herdershond Laekense

De Laekense Herdershond wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Dit ras is zeer trouw, waakzaam en beschermend en ze gedijen op menselijk gezelschap. De Laekense Herdershond kan zich hechten aan een bepaald familielid. Ze doen het goed met kinderen met wie ze zijn opgegroeid maar worden niet aanbevolen om te houden in woningen met niet-honden huisdieren. Zij zullen het goed doen bij honden met wie ze zijn opgegroeid. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden en zullen hun familie bewaken en beschermen, net als hun eigendom en grondgebied.

Verzorging van een Belgische Herdershond Laekense

Het verzorgen van de vacht van de Laekense herder is niet al te tijdrovend. Meestal moet je de hond twee keer per jaar trimmen, afhankelijk van de kwaliteit van de vacht. Tijdens het trimmen pluk je met de hand het dode haar uit de vacht. Het is belangrijk om de Laekense herder nooit te scheren. Naast de trimbeurten moet je regelmatig de vacht kammen en borstelen met een grove kam en/of borstel.

De Laekense Herdershond is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals oogproblemen, huid allergieën, heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Vacht van een Belgische Herdershond Laekense

De Laekense Herdershond heeft een ruwe, ruige, wollige en waterbestendige vacht. Het hoofd en de snuit zijn omzoomd en er zitten dichte, borstelige haren op de staart.

Trainen en opvoeden van een Belgische Herdershond Laekense

De Laekense Herdershond is een zeer intelligente en energieke hond, die veel mentale en fysieke uitdaging nodig heeft. Een goede opvoeding en training zijn daarom essentieel om ervoor te zorgen dat hij zich goed gedraagt en zich kan ontwikkelen tot een gehoorzame, evenwichtige en zelfverzekerde hond.

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Een Laekense Herdershond moet leren omgaan met andere mensen, dieren en situaties. Ook moet hij leren om te luisteren naar commando's en te gehoorzamen aan zijn baasje.

Bij de training van een Laekense Herdershond is het belangrijk om hem te belonen voor goed gedrag en hem niet te straffen voor fouten. Positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, werken het beste bij dit ras. Daarnaast moet de training afwisselend en uitdagend zijn om de hond mentaal en fysiek te stimuleren.

Een Laekense Herdershond heeft een sterke wil en kan soms koppig zijn, dus een consequente en geduldige aanpak is nodig. Ook is het belangrijk om voldoende tijd en aandacht te besteden aan de training en de oefeningen regelmatig te herhalen om de hond bij te houden en te blijven stimuleren.

Activiteit en bewegen van een Belgische Herdershond Laekense

De Laekense Herdershond is een actieve hond en heeft dagelijks flinke beweging nodig. Het is een hond die graag aan het werk gaat en bezig wordt gehouden. Naast de dagelijkse wandelingen heeft hij ook behoefte aan mentale uitdagingen, zoals het volgen van een gehoorzaamheidscursus, behendigheidstraining, speuren of schapendrijven. Dit zal niet alleen zorgen voor fysieke stimulatie, maar ook voor mentale uitdaging en voldoening.

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging en stimulatie, anders kan de Laekense Herdershond zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen. Een tuin is fijn voor deze hond, maar het is geen vervanging voor de dagelijkse wandelingen en activiteiten. Het is belangrijk om hem de mogelijkheid te geven om zijn energie kwijt te kunnen en hem te voorzien van voldoende mentale uitdaging.

Ze blinken uit in schapendrijven, zoek-en reddingsacties, tracking en politie werk

Kenmerken van een Belgische Herdershond Laekense

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-66 cm. Teef: 56-62 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Belgische Herdershond Laekense

De Belgische Herdershond Laekense is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Belgische Herdershond Laekense is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: anonymous, Belgian Laekenois 600, CC BY-SA 3.0 

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test