De Chipoo: intelligent, speels en aanhankelijk

Alles wat je wilt weten over de Chipoo (Poochie)

Over de Chipoo (Poochie)

De Chi-poo (ook bekend als Poochi) is een kruising tussen de Chihuahua en de Poedel. Het is een relatief nieuw hondenras en er is weinig bekend over de precieze oorsprong en geschiedenis. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de Verenigde Staten als een designerhond die is gefokt om de positieve eigenschappen van beide rassen te combineren, zoals het kleine formaat en de schattigheid van de Chihuahua en de intelligentie en het hypoallergene vachttype van de Poedel.

Deze kleine honden zijn zeer intelligent, speels en aanhankelijk, en zijn geweldige metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, vriendelijke en onderhoudsvriendelijke hond.

Wat kost een Chipoo (Poochie)

De kosten voor een Chipoo (Poochie) zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Chipoo (Poochie).

Karakter van een Chipoo (Poochie)

De ideale Chi-poo is klein van gestalte, behendig en heeft een levendige expressie. Zij kunnen de grote rechtopstaande oren van de Chihauhua hebben of de lange oren van de Poedel. De Chi-poo moet goed geproportioneerd en stevig zijn.

Ze hebben een zachte, vriendelijke persoonlijkheid en zijn erg gevoelig voor de emoties van hun baasjes. Chipoos zijn ook heel sociaal en houden van gezelschap, dus ze doen het goed in gezinnen of als gezelschapshonden voor mensen die veel thuis zijn.

Temperament van een Chipoo (Poochie)

Ze zijn over het algemeen erg aanhankelijk, liefdevol en toegewijd en de Chi-poo zal zich meestal hechten aan 1 persoon binnen het gezin. Ze kunnen er erg slecht tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze kunnen dan destructief worden.  De Chi-poo kan goed samenleven met andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Tegenover vreemden kan de Chi-poo wantrouwig zijn en ze zullen hun familie waarschuwen voor bezoekers of buitengewone geluiden.

Verzorging van een Chipoo (Poochie)

Afhankelijk van het type vacht vereis de Chi-poo frequent borstelen of professioneel knippen. Wassen moet alleen gedaan worden indien nodig. De Chi-poo is gevoelig voor gezondheidsproblemen epilepsie, oorontsteking en huidaandoeningen.

Vacht van een Chipoo (Poochie)

De vacht van de Chi-poo kan variëren van kort en glad tot lang en krullend. De kleuren van de vacht kunnen ook verschillen, variërend van effen kleuren zoals zwart, wit, bruin en grijs tot meer gemengde en gevlekte patronen.

Trainen en opvoeden van een Chipoo (Poochie)

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid worden aanbevolen. De Chi-poo kan moeilijk zindelijk te krijgen zijn. De Chi-Poo is een slim en leergierig ras dat gemakkelijk te trainen is. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met training en socialisatie, zodat ze goed opgevoede en evenwichtige honden worden. Omdat ze kleine honden zijn, is het belangrijk om consistent te zijn in de training en positieve versterking te gebruiken. Over het algemeen reageren ze goed op beloning-gebaseerde training, en harde of strenge methoden zijn niet nodig. Zorg ervoor dat de trainingssessies kort en interessant zijn om hun aandacht vast te houden. De Chi-Poo is ook vatbaar voor verlatingsangst, dus het is belangrijk om ze te leren om alleen te zijn in kleine stapjes en met geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Chipoo (Poochie)

De Chi-poo is zeer geschikt voor een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen en mentaal gestimuleerd worden. Ze genieten van veilig aangelijnd wandelingen, familie speelsessies en spelen in een veilig omheinde tuin.

Kenmerken van een Chipoo (Poochie)

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 15-33 cm. Teef: 15-33 cm
  • Gewicht: Reu: 1-5 kg. Teef: 1-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Chipoo (Poochie)

De Chipoo (Poochie) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Chipoo (Poochie) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Bert Bert, Maxx , CC BY-SA 2.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test