De Boerboel: de sterke en beschermende hond uit Zuid-Afrika

Alles wat je wilt weten over de Boerboel

Over de Boerboel

De Zuid-Afrikaanse Boerboel is de enige Zuid-Afrikaanse hond die speciaal gefokt is voor het bewaken en beschermen zonder daarbij agressief te zijn. Het ras dateert uit 1652 en is een afstammeling van de Boer hond. In de 20e eeuw was de Boerboel bijna uitgestorven. Vandaag de dag wint deze rashond steeds meer populariteit

De Boerboel staat bekend om zijn kracht, moed en vastberadenheid, maar heeft ook een zachtaardige en trouwe kant. Door zijn beschermende en loyale karakter is hij een geweldige metgezel voor zijn familie. Als je een Boerboel hebt, heb je niet alleen een indrukwekkende hond, maar ook een vriend voor het leven.

De Boerboel wordt in Nederland niet erkend door de FCI. In Frankrijk valt dit ras onder de categorie 1 honden, wat betekent dat het houden van deze hond verboden is. Het is niet toegestaan om door te reizen met de hond of hem tijdelijk mee te nemen tijdens de vakantie.

Wat kost een Boerboel

De kosten voor een Boerboel kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Boerboel ergens tussen de € 2.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Boerboel

Dit krachtige en grote ras heeft een gelijkmatig karakter en een scherpe intuïtie. Door deze scherpe intuïtie voelt de Boerboel hoe de baas zich voelt en wat hij denkt. Het is alsof de hond de gedachten kan lezen van de baas. Ze zijn intelligent, sterk, gespierd, imposant en indrukwekkend.

Temperament van een Boerboel

De Zuid-Afrikaanse Boerboel wordt niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Dit ras zal het goed doen met andere honden, katten en andere huisdieren. Ze zijn kalm, lief, intelligent en gehoorzaam. Ze zijn zeer aanhankelijk bij kinderen en zijn uitstekende speelkameraadjes. De Zuid-Afrikaanse Boerboel is onverschrokken, zelfverzekerd en zeer beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Dit ras is gevoelig en zal alleen agressief reageren als ze ontdekken dat er vijandige bedoelingen plaats vinden of als de baas vraagt dit te doen.

Verzorging van een Boerboel

De Zuid-Afrikaanse Boerboel moet regelmatig geborsteld worden om losse en dode haren te verwijderen. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Dit ras heeft geen gezondheidsproblemen als gevolg van een zorgvuldige en selectieve fokkerij.

Vacht van een Boerboel

De Boerboel heeft een korte, glanzende vacht die gemakkelijk te onderhouden is. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder geel, rood, bruin en gestroomd. Bij sommige exemplaren kan de vacht ook een zwart masker hebben. De Boerboel verhaard wel af en toe, dus regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Trainen en opvoeden van een Boerboel

De Boerboel is een slimme hond die van nature zelfstandig is. Hierdoor kan het trainen van een Boerboel uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en geduldige training kan deze hond goed getraind worden. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training en de nadruk te leggen op positieve bekrachtiging en beloning. Boerboels reageren niet goed op harde trainingstechnieken en kunnen koppig worden als ze zich onder druk gezet voelen. Socialisatie vanaf jonge leeftijd is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de Boerboel goed omgaat met andere mensen en dieren. Het is aan te raden om training te combineren met voldoende lichaamsbeweging, zodat de Boerboel voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgt.

Activiteit en bewegen van een Boerboel

De Zuid-Afrikaanse Boerboel wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze doen het het best met een grote veilig omheinde tuin. Ze mogen buiten nooit alleen gelaten worden zonder toezicht. De Zuid-Afrikaanse Boerboel gedijt op het samen zijn met de familie en houdt van een veilige aangelijnde wandeling.

Kenmerken van een Boerboel

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 64-70 cm. Teef: 59-65 cm
  • Gewicht: Reu: 68-91 kg. Teef: 68-91 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Boerboel

De Boerboel is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Boerboel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test