Ziekte van Cushing

Ziekte van Cushing bij de hond

De Ziekte van Cushing is een aandoening van de bijnier. De bijnier is een klein orgaantje die boven de nier ligt. Het bestaat uit een kern, een schors of merg.
De bijnierschors scheidt hormonen uit: de corticosteroïden,corticoïden of bijnierschorshormonen, corticosteroïden. 

Afhankelijk van hun functie onderscheidt men drie soorten van bijnierschors-hormonen:
  1. mineralocorticoïden (de hormonen die instaan voor de mineralenhuishouding),
  2. glucocorticoïden (hormonen die instaan voor de suikerhuishouding)
  3. geslachtshormonen.
De hypofys (een een orgaantje dat onder aan de hersenen hangt) regelt de uitscheiding van deze bijnierschors-hormonen, . Als het de ziekte van Cushing betreft  scheidt de bijniersschors  te veel hormonen uit. Vaak is dit het gevolg van een tumor aan de hypofyse die de hormoonhuishouding ontregelt.
Heel soms, gaat het om een tumor van de bijnierschors. Het Cushing's syndroom wordt vaker gezien bij kleine hondenrassen zoals de teckels, poedel, terriërs  Ook komt het bij oudere honden vooral voor.

Symptomen

Veel drinken en plassen, dat wordt vaak het 1e opgemerkt. Na  een periode van weken tot maanden zal de hond ook andere tekenen laten zien. Er ontstaan veranderingen aan de huid: de huid wordt dunner, kaalheid op de rug en staart, het donker kleuren van de huid. 

Ook hijgen de honden met Cushing . Spierzwakte ontstaat en een vergroting van de buik.
Wat je ziet bij veel honden met Cushing  zijn kale flanken en een dikke buik met doorhangende rug. Als een hond Cushing heeft zijn ze vatbaarder voor ziektes en een verminderde immuniteit.

Diagnose

Door middel van een urineonderzoek en een bloedonderzoek

Behandeling

Als het een bijniertumor is, zal deze middels een operatie verwijderd worden

Als het hypofysetumoren zijn, dan zal men proberen de productie van de bijnierschorshormonen terug te dringen met medicijnen. Dit medicijn vernietigt de bijnierschors, en hierdoor valt de hormoonproductie weg. Wel zal de hond medicijnen moeten krijgen vor het vervangen van de hormonen,

Bestralen of het weghalen van hypofysetumor  kan in sommige zeer gespecialiseerde centra.

Prognose

De hond zal sterven als hij geen behandeling krijgt. Als de tumor aan de bijnier goed is weggehaald en er waren geen uitzaaiingen, dan is de prognose positief.
Bij een hypofysetumor kunnen honden vaak nog enkele jaren goed gehouden worden met medicijnen.
Bron foto:self, Cushings dachshund, CC BY-SA 3.0

Preventie

Het is niet bekend wat je kunt doen om Ziekte van Cushing te voorkomen. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden je te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Lies

geplaatst op 22 mei 2019 | 11:26

Ik heb een mail gestuurd naar jpmiedema56@gmail.com

Jacques Miedema

geplaatst op 21 mei 2019 | 16:11

Nummer in email moet 56 en GEEN 26

Jacques Miedema

geplaatst op 21 mei 2019 | 15:58

Hallo Lies, Bedankt voor je reactie, heb na aanleiding van je mail nog wel een vraagje. Via welke instantie of organisatie heb je dat lieve hondje van je? Mijn Email: jpmiedema23@gmail.com mag ik ook jouw email hoeft een verder contact niet via deze site te lopen. Groetjes, Jacques

Lies

geplaatst op 18 mei 2019 | 17:23

Mijn hond (de fox) bleef tot het einde toe spelen, op 12 december heb ik hem in laten slapen, nadat ik 's morgens sop de gang vond, liggend. Hij kon niet meer. Die ochtend likte hij nog wel mijn hand, gaf nog een knuffel en at nog een kauwstaafje; de dierenarts kwam om 10.15 uur en liet hem inslapen. Hij gaf een kreetje bij de eerste prik, dat was hartverscheurend. Ik was er kapot van. Het verdriet blijft. Half februari heb ik een fox-achtig zwervertje uit Griekenland geadopteerd, ik kon mijn hond niet meer redden maar wel een hondje van Lesbos. Bij een uitstekende organisatie geadopteerd. Het doet me goed dat ik hem hem kunnen "redden". Het is een ontzettend lief hondje en het helpt me wel bij mijn verdriet.

Jacques Miedema

geplaatst op 18 mei 2019 | 16:44

Ja, bekend verhaal, onze hond is er 14 jaar mee geworden, heeft de ziekte ruim 4 jaar had (de bijnier variant). Ik heb hem 14 dagen geleden laten inslapen (wat een hel), maar met name fox-achtige honden zijn oersterk in het verbloemen van deze ziekte, ze wiilen niet opgeven en bij hun baas weg. Maar bedenk, en ik mag zeggen dat ik uit ervaring spreek, kies in 1ste instantie voor je hond want achteraf is het voor haar (Kyra) toch een slijtageslag geweest aan het einde van haar leven. Iets dat ze verschrikkelijk goed heeft kunnen verbloemen was een kruising boerenfox / bordercollile. Ean ander punt is de hoge kosten voor de medicijnen (€ 80 p/mnd) ook dat kan iedereen niet lange tijd opbrengen. Maar de sky is the limit.

Lies

geplaatst op 11 november 2018 | 08:21

Bij mijn hond (fox-reu van nu 12,5 jaar) werd eind 2015 Cushing ontdekt en in januari 2016 is er operatief een tumor van de bijnier weggehaald in Amsterdam (MC voor dieren). In augustus 2018 werd er opnieuw Cushing geconstateerd. Tijdens de lange warme zomer viel het vele drinken en het hijgen me niet onmiddellijk op. Hij is nu aan de Vetroyl en zijn bloedwaarden zijn goed, Maar hij heeft een enorme buik, veel groter dan de eerste keer. Hij heeft nog wel al zijn haar. De dierenarts had het over euthanaseren, waar ik enorm van schrok. Hij had nog nooit zo'n grote buik gezien. De hond is alert en helder, alleen wil hij niet meer lopen dan noodzakelijk (kleine stukjes dus). Hoe lang duurt het voor een cushingbuik minder wordt? De buik voelt hard aan.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Anderen bekeken ook