Rasbeschrijving van de Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse terriër is al een zeer oud ras en wordt zelfs ingedeeld bij de 'Ancient dog breeds', de 14 rassen die genetisch gezien het dichtst bij de wolf staan. In de berggebieden in de Himalaya konden ze vanwege hun grootte en lenigheid diensten verrichten op plekken die voor grotere honden niet te bereiken waren. De Tibetaanse terriër werd door de boeddhistische monniken gehouden als gezelschapshond. De monniken leefden in geïsoleerde kloosters en deze honden werden als waardevolle gift beschouwt en ze zouden geluk brengen.

Karakter van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is van een gemiddelde grootte. Met hun lange vacht die de ogen bedekken lijken ze eerder op een miniatuur herdershond. Hoewel ze de naam Terriër dragen hebben ze absoluut niet de kenmerken van een Terriër. Een terriër is een jachthond en de Tibetaanse Terriër werden gehouden voor het houden en het bewaken van vee. De Tibetaan is een uitstekende metgezel, maar ze zijn ook zeer geschikt voor de bewaking, voor het hoeden en het beschermen.

Temperament van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is zeer intelligent, diep toegewijd en zeer trouw aan hun familie. Ze gedijen op menselijke interactie en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze zijn erg gevoelig en reageren op de stemming, de gevoelens en de emotie van hun eigenaar. De Tibetaanse Terriër zal goed op kunnen schieten met kinderen die attent zijn. Zij kunnen op hun hoede zijn bij vreemden maar zijn nooit agressief. Hoewel ze over het algemeen goed met andere huisdieren kunnen samenwonen, moeten ze goed gesocialiseerd worden met katten. Het zijn goede waakhonden en zullen blaffen bij ongebruikelijke geluiden en om bezoekers aan te kondigen.

Verzorging van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër heeft veel verzorging nodig. Zij moeten een paar keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk met behulp van een milde shampoo. De Tibetaanse Terriër is onder andere gevoelig voor heupdysplasie een hernia en staar.

Vacht van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër heeft een overvloedige dubbele vacht die dit ras goed tegen de kou beschermt. De bovenvacht is lang en fijn van structuur. De ondervacht is dicht, zacht en heeft een wollige textuur. De vacht komt voor in een grote verscheidenheid van kleuren. Dit ras werpt weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaan is een ras die heel erg snel leert en is zeer enthousiast om te behagen. Ze hebben een zelfstandig en onafhankelijk karakter. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid worden aanbevolen. De Tibetaanse Terriër zal niet reageren op ruwe of hardhandige trainingsmethodes. Ze doen het het beste met positieve beloning, consistentie, geduld en een respectvolle liefdevolle opleiding.

Activiteit en bewegen van een Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër vereist dagelijkse regelmatige lichaamsbeweging in de vorm van een lange wandeling of een speelsessie. Ze zijn geschikt voor een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. Tibetaanse Terriërs zijn energiek en sterk en zullen het zeer goed doen in de behendigheid. Het zijn uitstekende wandel metgezellen en genieten van een stevige ren-sessie in een veilig omheinde tuin, in het park of strand.

Kenmerken van een Tibetaanse Terriër

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 12 tot 15 jaar
Schofthoogte: 35,5 cm en 40,5 cm
Gewicht: 8 tot 14 kg
Grootte:
2
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
4
Sociaal:
3
De volgende ziektes zijn bekend bij de Tibetaanse Terriër Cataract   Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test