De Petit Basset Griffon Vendeen: zoekte de avonturen op

Alles wat je wilt weten over de Petit Basset Griffon Vendeen

Over de Petit Basset Griffon Vendeen

De oorsprong van de Franse Basset Griffon Vendéen ligt in La Vendée aan de westkust van Frankrijk. De eerste vermelding van een Franse Basset stamt uit 1561 en spreekt van een kortharige Basset (Basset à poil ras) en een langharige Basset (Basset à poil long). Deze Bassets werden gebruikt voor de jacht onder de grond en waarschijnlijk hadden ze Terriër- en/of Teckel-bloed. Er zijn verschillende meningen over de afstamming van de Basset Griffon Vendéen. Sommigen denken dat er Terriër-bloed in dit ras zit, terwijl anderen denken dat het ras ontstaan is door mutaties bij de Grand Griffon Vendéen en strenge selectie door fokkers rond 1875. Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. In het begin kwamen de Grand en de Petit in dezelfde nesten voor. Pas in 1950 kreeg de "Petit" een eigen status als afzonderlijke variëteit van het ras. De Franse Basset Griffon Vendéen is een kleine, kortharige en stevige jachthond die gebruikt werd voor de jacht onder de grond.

De Petit Basset Griffon Vendéen is een jachthond die bekend staat als de "de duivel buiten, een engel in huis". Dit ras is een gepassioneerde jager die van jongs af aan goed moet worden opgevoed. Hij is een uitstekende assistent van de jager op middelgrote terreinen en doet het erg goed op konijnen. Echter zal de Petit Basset geen andere prooi laten voor wat het is. In huis is de Petit Basset een echte engel, hij is zeer liefdevol en aanhankelijk naar zijn eigenaar en gezin. Een goede socialisatie en training is wel nodig om ongewenst gedrag te voorkomen.

Wat kost een Petit Basset Griffon Vendeen

De kosten voor een Petit Basset Griffon Vendeen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Petit Basset Griffon Vendeen ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset is een energieke, vriendelijke en betrouwbare hond. Vergeken met zijn broer de Grand Basset is hij ontstuimiger en meer bijdehand. Het is een haantje de voorste, staat altijd vooraan en wil echt niks missen. De Petit Basset is een actieve, moedige, snelle en eigenzinnige hond met een passie voor jagen.

Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

De Petit Basset is een echte roedelhond. Voor hem geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samen voelen ze zich sterker en durven ze ook veel meer. De Petit Basset leeft graag in sociale groepen. Het maakt hem niet uit of dit mensen of dieren zijn. hoe groter de groep hoe fijner!

Temperament van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset is een gepassioneerde jager, moedig en onverschrokken in de struiken en het water. Hij is volgzaam en heeft een sterke wil om te behagen. Deze hond heeft een enorme passie voor jagen en zal niet rusten voordat zijn taak is volbracht. De Petit Basset is een echte meutehond en gedijt goed in sociale groepen, of het nu met andere honden, andere dieren of het gezin is.

Verzorging van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft een dichte, ruwe vacht die regelmatig verzorgd moet worden. De oren van de Petit Basset hebben regelmatig aandacht nodig, omdat ze snel kunnen ontsteken. Maak ze regelmatig schoon en controleer op roodheid, zwelling of afscheiding. Het is ook belangrijk om regelmatig de nagels van de hond te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden

Voor zover bekend heeft de Petit Basset Griffon Vendéen geen specifieke gezondheidsproblemen

Vacht van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset Griffon Vendeen heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is stug en pezig en biedt bescherming bij de jacht. De ondervacht is zacht en dicht en zorgt voor warmte. Het haar is langer boven de ogen en op de snuit, die borstelige wenkbrauwen vormen en een kenmerkende snor en baard. De kleur van de vacht is wit en heeft diverse kleuren markeringen. Dit ras verhaard nauwelijks.

Trainen en opvoeden van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset heeft een consequente en geduldige opvoeding nodig om te leren gehoorzamen en zijn natuurlijke drang om te jagen onder controle te houden. Het is essentieel om de training te laten plaatsvinden in een rustige omgeving zonder afleidingen en om positieve versterking te gebruiken. Het is ook van belang om de hond voldoende beweging te geven om te voorkomen dat hij zich verveelt en destructief gedrag gaat vertonen. De Petit Basset kan soms koppig zijn, dus een zachte maar consistente aanpak is aan te raden. Het is tevens van groot belang om vroeg te beginnen met socialisatie om ervoor te zorgen dat de hond goed omgaat met andere dieren en mensen.

Activiteit en bewegen van een Petit Basset Griffon Vendeen

De Petit Basset is een actieve en energieke hond die dagelijks voldoende beweging nodig heeft. Lange wandelingen en spelletjes in de tuin zijn goed voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Het is belangrijk om de hond voldoende uitdaging en variatie te bieden in zijn beweging om verveling te voorkomen. Houd er rekening mee dat de Petit Basset een gepassioneerde jager is en zijn instincten om te jagen niet zomaar kan onderdrukken. Daarom is het verstandig om de hond aangelijnd te houden tijdens wandelingen en hem niet in gebieden te laten waar hij wild kan opjagen. Het is ook belangrijk om de hond niet te veel te laten eten, omdat overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen en verminderde activiteit.

Kenmerken van een Petit Basset Griffon Vendeen

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 33-39 cm. Teef: 33-39 cm
  • Gewicht: Reu: 11-15 kg. Teef: 11-15 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

ImageSource: Nathan150, Petit Basset Griffon Vendéen, CC BY 2.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test