Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is van alle Spaniëls het meest zeldzame ras en hun bouw is de meest hoge. Ze zijn ontstaan in Ierland in het midden van de jaren 1800. In 1875 was dit ras buitengewoon populair, maar in de loop der jaren is de populariteit afgenomen ten gunste van de Labrador Retriever.

Karakter van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een actief, energiek en heerlijke metgezel. Ze zijn sterk gebouwd en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Het is oprecht een sportieve hond, ze zijn sterk, alert en nieuwsgierig en worden vaak aangeduid als de clown onder de Spaniëls.

Temperament van een Ierse waterspaniël

Ierse waterspaniëls zijn zeer intelligent, zelfverzekerd en toegewijd. Ze vragen echt om aandacht en het zijn echte "familie" honden. Dit is een ras dat echt geniet van menselijk contact. Zij komen het best tot hun recht in gezinnen met oudere attente kinderen. Indien van pup af aan een goede socialisatie plaats vindt zullen ze goed opschieten met andere huisdieren. Ze zijn over het algemeen rustig en blaffen alleen wanneer dat nodig is. De Ierse waterspaniël is beschermend, gereserveerd en op hun hoede bij vreemden. Ze zijn echter niet agressief. Dit ras heeft een vrolijke uitbundigheid en levenslust.

Verzorging van een Ierse waterspaniël

Dit ras heeft veel onderhoud en verzorgingnoig. Om matten te voorkomen moeten ze dagelijks worden geborsteld. Regelmatige professionele trimbeurten is een absolute must. Wassen mag alleen worden gedaan wanneer dat nodig is met behulp van een milde shampoo. De Ierse waterspaniël is gevoelig voor elleboogdysplasie ,heupdysplasie, hypothyreoïdie en oogproblemen. Dit ras kan kwijlen.

Vacht van een Ierse waterspaniël

Het meest onderscheidende kenmerk van de Ierse waterspaniël is de vacht. De meerderheid van het lichaam is bedekt met strakke krullen. De staart, kop en de uiteinden van de achterpoten hebben glad kort haar. De vacht is helder van structuur en solide bruin van kleur. De gekrulde bovenvacht is bekleed met een dichte ondervacht dat dient als isolatie tegen ijskoud water. Dit ras verhaard niet tot nauwelijks.

Trainen en opvoeden van een Ierse waterspaniël

Door het verlangen om de baas te behagen is de Ierse waterspaniël een goede leerling. Ze kunnen echter onafhankelijk en koppig zijn. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid worden aanbevolen. De Ierse waterspaniëls reageren het best op stevige, eerlijke en consistente trainingsmethoden. Aangezien ze snel verveeld kunnen raken, worden korte gevarieerde sessies aanbevolen.

Activiteit en bewegen van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël vereist een buitensporige hoeveelheid dagelijkse beweging. Ze genieten van het zwemmen, het ophalen, familie-activiteiten, de jacht en een lange wandeling. Dit ras wordt niet aanbevolen in een appartement. Hun liefde voor de natuur maakt hen beter geschikt voor het vrije wonen. Een grote tuin wordt daarom ook aanbevolen.
Bron foto: Pleple2000, Irlandzki spaniel wodny 676, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Ierse waterspaniël

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd:10 - 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 56cm, Teef 53cm
  • Gewicht: Reu 24 - 29kg, Teef 20 - 26kg
Grootte:
4
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Ierse waterspaniël

Van een Ierse waterspaniël is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test