De Ierse waterspaniël:een super sportieve hond

Alles wat je wilt weten over de Ierse waterspaniël

Over de Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een oud en zeldzaam ras dat al sinds de 7e eeuw bestaat. Ze zijn ontstaan in Ierland als jachthond voor het opsporen en apporteren van wild in moerassen en langs de kust. De honden werden gewaardeerd om hun uithoudingsvermogen en hun vermogen om te zwemmen en te duiken. Oorspronkelijk werden ze gebruikt voor de jacht op watervogels, maar ze werden later ook ingezet voor de jacht op landdieren. Het ras was in de 19e eeuw bijna uitgestorven, maar werd gered door een kleine groep toegewijde fokkers. Tegenwoordig zijn ze nog steeds een zeldzaam ras, maar worden ze gewaardeerd om hun intelligentie, moed en loyaliteit. Ze zijn ook zeer geschikt als gezinshond vanwege hun aanhankelijke en vriendelijke karakter.

Wat kost een Ierse waterspaniël

De kosten voor een Ierse waterspaniël kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Ierse waterspaniël ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël heeft een vriendelijk en levendig karakter en is zeer intelligent. Het is een echte werkhond die van nature zeer gehoorzaam en toegewijd is. Deze hond heeft een sterke wil en kan soms eigenzinnig zijn, maar met de juiste opvoeding en training is hij goed te hanteren. Ze zijn zeer actief en hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Dit ras is zeer trouw aan zijn baasje en hecht zich sterk aan het gezin.

De clown onder de Spaniëls

De Ierse waterspaniël heeft een groot gevoel voor humor en speelsheid, waardoor ze graag gek doen en hun eigenaren vermaken. Ze zijn zeer atletisch en hebben veel energie, waardoor ze geschikt zijn voor actieve gezinnen die graag buiten zijn. De honden hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en zijn alert op hun omgeving, wat ze een uitstekende waakhond maakt. Het is belangrijk om ze voldoende mentale en fysieke stimulatie te bieden, anders kunnen ze zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. Ze zijn zeer geschikt voor hondensporten zoals apporteren, behendigheid en jachtproeven.

Temperament van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een zeer intelligente, zelfverzekerde en toegewijde hond die veel aandacht vraagt en graag in contact staat met mensen. Ze zijn heel geschikt voor gezinnen met oudere en zorgzame kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Het is een rustige hond die alleen blaft als het nodig is. Ze zijn beschermend en enigszins gereserveerd bij vreemden, maar niet agressief. De Ierse waterspaniël heeft een vrolijk en energiek karakter.

Verzorging van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël heeft een dikke krullende vacht die veel verzorging nodig heeft. Het is belangrijk om de vacht goed te borstelen en te kammen om klitten en matten te voorkomen. De vacht moet regelmatig worden getrimd en bijgeknipt om er verzorgd uit te blijven zien. Ook het schoonhouden van de oren en het regelmatig knippen van de nagels is belangrijk voor de gezondheid van de hond. Verder is het aan te raden om de hond regelmatig te laten bewegen en genoeg uitdaging te bieden, zodat hij zich niet gaat vervelen.

De Ierse waterspaniël is gevoelig voor elleboogdysplasie ,heupdysplasie, hypothyreoïdie en oogproblemen. Elleboogdysplasie, ook wel ED genoemd, is een erfelijke aandoening waarbij de ontwikkeling van het ellebooggewricht niet goed verloopt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en kreupelheid.

Heupdysplasie is ook een erfelijke aandoening waarbij de heupkom niet goed ontwikkeld is, waardoor de heupkop niet goed in de kom past. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en artrose.

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormoon produceert. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals een trage stofwisseling, gewichtstoename en huidproblemen.

Vacht van een Ierse waterspaniël

Het meest onderscheidende kenmerk van de Ierse waterspaniël is de vacht. De meerderheid van het lichaam is bedekt met strakke krullen. De staart, kop en de uiteinden van de achterpoten hebben glad kort haar. De vacht is helder van structuur en solide bruin van kleur. De gekrulde bovenvacht is bekleed met een dichte ondervacht dat dient als isolatie tegen ijskoud water. Dit ras verhaard niet tot nauwelijks.

Trainen en opvoeden van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een intelligente hond die graag leert en uitgedaagd wordt. Ze hebben behoefte aan een stevige maar liefdevolle hand tijdens de training en opvoeding. Het is belangrijk om vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining te bieden, zodat ze goed opgeleid en goed aangepast zijn aan verschillende situaties en omgevingen. Deze hond kan soms koppig zijn, dus een consistente en geduldige benadering is de sleutel tot succesvolle training. Het is ook belangrijk om hen voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven om verveling en ongewenst gedrag te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Ze zijn dol op zwemmen en het is daarom belangrijk om regelmatig met ze naar waterrijke gebieden te gaan. Ook vinden ze het leuk om te rennen, te spelen en lange wandelingen te maken. Zorg ervoor dat je deze hond voldoende uitdaagt en stimuleert om verveling en sloopgedrag te voorkomen. Een omheinde tuin wordt daarom ook aanbevolen.

Kenmerken van een Ierse waterspaniël

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 53-61 cm. Teef: 51-56 cm
  • Gewicht: Reu: 24-29 kg. Teef: 20-26 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Ierse waterspaniël

De Ierse waterspaniël is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Ierse waterspaniël is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Pleple2000, Irlandzki spaniel wodny 676, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test