De Cimarron Uruguayo: ongekend trouw en uitblinker in waken

Alles wat je wilt weten over de Cimarron Uruguayo

Over de Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo is een multifunctionele werkhond afkomstig uit Uruguay. In zijn land van herkomst is de Cimarron het enige inheemse erkende ras. In zijn vaderland staat dit ras bekend om zijn ongelooflijke vermogen om te overleven en is dit ras de mascotte van het Uruguayaanse leger. Vandaag de dag wordt de Cimarron Uruguayo voornamelijk gebruikt als hoeder voor het vee, als gezelschap-hond, maar ook nog voor de jacht.

De Cimarron Uruguayo is slim en leergierig en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het is een actieve en energieke hond die veel beweging en oefening nodig heeft. De Cimarrón Uruguayo staat ook bekend als de Uruguayse Mastiff of de Cimarrón

Wat kost een Cimarron Uruguayo

De kosten voor een Cimarron Uruguayo zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Cimarron Uruguayo.

Karakter van een Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo is in eerste instantie een werkhond en vertoont hierdoor dan ook het temperament die je van een dergelijk ras mag verwachten. Van dit ras wordt gezegd dat ze ongekend trouw en gehecht zijn aan hun gezin. Omdat het ras sterk de neiging heeft om dominant en uitdagend te zijn is de Cimarron Uruguayo niet een goede keuze voor een beginnende of onervaren hondenbezitter. In Urugay wordt de Cimarron Uruguayo vaak gebruikt als waakhond en dit is een taak waar dit ras echt in uitblinkt. Er wordt gezegd dat dit ras zonder aarzelen zijn eigen leven riskeert om huis en haard te beschermen. Mede door dit instinct kan deze hond zeer wantrouwig zijn tegen over vreemden

Temperament van een Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo is goed uitgebalanceerd, is intelligent en zeer moedig. De enige manier voor de Cimarron Uruguayo om te overleven in de Uruguayaanse woestijn was om te jagen en dit ras werd hier een meester in. Door dit oerinstinct kan dit ras agressief reageren naar andere dieren. De meeste Cimarron Uruguayos zullen individuele grotere huisdieren accepteren (kat formaat of groter) waarmee ze zijn opgegroeid. Dit ras staat er om bekend om de volgende eigenschappen te hebben: dominantie, territoriaal, bezitterig. Training en socialisatie kunnen deze eigenschappen sterk verminderen.

Verzorging van een Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo heeft een relatief korte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Ze verharen echter wel het hele jaar door en hebben af en toe een grondige borstelbeurt nodig om losse haren te verwijderen. Als het gaat om gezondheid, kan de Cimarron Uruguayo vatbaar zijn voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van een pup te zoeken naar een gerenommeerde fokker die gezondheidscontroles op de ouderdieren heeft uitgevoerd.

Vacht van een Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo heeft meestal een dikke en stugge vacht die bescherming biedt tegen het weer. De vachtkleur varieert van zwart tot bruin en kan soms ook gevlekt of gestreept zijn. De vacht op het onderlijf en de poten zijn meestal wat korter dan de vacht op het lichaam.

Trainen en opvoeden van een Cimarron Uruguayo

Training en socialisatie zijn absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de Cimarron Uruguayo leert wie en wat zijn echte bedreigingen zijn. Hoewel het van nature niet een agressief ras is, kan deze hond agressie problemen ontwikkelen als hij verkeerd wordt opgevoed. Dit ras is niet alleen beschermend, maar ook zeer alert, waardoor het een uitstekende waakhond is die de meeste indringers zal afschrikken met zijn imposante vertoning.

Activiteit en bewegen van een Cimarron Uruguayo

Dit ras overleefde vroeger door eindeloos te dwalen. Hierdoor heeft de Cimarron Uruguayo dagelijks lange wandelingen nodig om het in de juiste conditie te houden. Dit ras is een uitstekende hardloop of fietsen metgezel. Als hij de mogelijkheid heeft om in een goed omheinde tuin rond te kunnen struinen, dan maak je hem hier erg gelukkig mee. Indien een Cimarrones Uruguayos niet de mogelijkheid krijgt om zijn energie kwijt te raken, dan kan dit problemen geven zoals bijvoorbeeld overmatig blaffen of vernielzuchtig worden.

Kenmerken van een Cimarron Uruguayo

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-61 cm. Teef: 55-61 cm
  • Gewicht: Reu: 33-45 kg. Teef: 33-45 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cimarron Uruguayo

De Cimarron Uruguayo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cimarron Uruguayo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image source: Los atigrados, Inti de Los Atigrados et Gardel de Las PitangasCC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test