De Catahoula Leopard: een unieke en getalenteerde jachthond

Alles wat je wilt weten over de Catahoula Leopard

Over de Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard , ook wel de Louisiana Catahoula Leoparddog, stamt vermoedelijk af van de "oorlog honden", zoals de Mastiff en de Greyhound. De Catahoula Leopard honden worden beschouwd als de ultieme en veelzijdige werkhonden. Ze blinken uit in hoeden van vee en als jachthond.

De Catahoula Leopard is een van oorsprong Amerikaanse hond die oorspronkelijk gebruikt werd voor de jacht op wilde zwijnen en beren. Deze honden hebben een unieke verschijning met een patroon van gevlekte of geruite vacht en kleuren die variëren van blauw, groen, bruin of grijs.

Dit ras is niet door de FCI erkend, maar wel door de American Kennel Club (AKC) in 1995. Het is een veelzijdige hond die vooral bekend staat om zijn jachtinstinct en zijn vermogen om te werken op ruw terrein.

Wat kost een Catahoula Leopard

De kosten voor een Catahoula Leopard zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Catahoula Leopard.

Karakter van een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard ras is atletisch, territoriaal en behendig. Ze bezitten extreem veel energie en enthousiasme. De Catahoula Leopard is middelgroot tot groot in omvang en zeer gespierd.

De Catahoula Leopard is zeer actief en intelligent. Het zijn onafhankelijke denkers en hebben een sterk verdedigingsinstinct. Ze zijn ook zeer beschermend en loyaal aan hun eigenaar en familie. Echter, als gevolg van hun jachtinstinct, vereisen ze regelmatige wandeling en training om hun energie en impulsiviteit onder controle te houden.

Temperament van een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard wordt niet aanbevolen voor onervaren of eerste hondenbezitters. Ze doen het niet goed met andere honden en huisdieren. Ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met jonge kinderen. De Catahoula Leopard ras is zeer beschermend ten opzichte van hun familie en grondgebied en is agressief tegenover vreemden. Ze zijn aanhankelijk en speels met hun eigenaren.

Verzorging van een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard vereist minimale verzorging. Het is belangrijk om regelmatig de oren en poten te controleren op vuil. Ze zijn over het algemeen gezond, alhoewel die witte variant een kans van 80% heeft op doofheid aan een of beide oren, en / of blindheid. Er kunnen ook problemen met heupdysplasie voorkomen.

Vacht van een Catahoula Leopard

De vacht van de Catahoula Leopard is kort, dicht en glad. Hij heeft een dubbellaagse vacht met een zachte, korte ondervacht en een harde, gladde bovenvacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder blauw, rood, bruin, zwart, wit en gestroomd. Ook kan de vacht gevlekt zijn met verschillende kleuren en patronen, zoals gevlekt, getijgerd, gespikkeld, of zelfs marmerachtig. Het onderhoud van de vacht van de Catahoula Leopard is relatief makkelijk, aangezien hij niet veel verhaart.

Trainen en opvoeden van een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard is een intelligente en eigenzinnige hond die een consequente opvoeding nodig heeft. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie, zodat de hond leert omgaan met andere honden en mensen. Daarnaast is het belangrijk om de hond te trainen en mentaal uit te dagen. De Catahoula Leopard heeft een hoge energie en heeft behoefte aan voldoende beweging en activiteit. Een goede manier om de hond te trainen is door middel van positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof. Het is echter belangrijk om de hond niet te veel te verwennen en grenzen te stellen, aangezien de hond anders dominant kan worden.

Activiteit en bewegen van een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard is zeer energiek en vereist een buitensporige hoeveelheid beweging. Ze worden niet aanbevolen voor de stad of in een appartement. De Catahoula Leopard moet de mogelijkheid worden geboden om te jagen of te werken. Als ze zich vervelen zullen ze destructief worden. Ze blinken uit in flexibiliteit.

Kenmerken van een Catahoula Leopard

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 56-66 cm. Teef: 51-61 cm
  • Gewicht: Reu: 18-23 kg. Teef: 18-23 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Catahoula Leopard

De Catahoula Leopard is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Catahoula Leopard is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test