Vernieuwende pijnbestrijding voor honden met artrose

Vernieuwende pijnbestrijding voor honden met artrose

Nieuws: Vernieuwende pijnbestrijding voor honden met artrose

Honden die aan artrose lijden hebben baat bij een vernieuwende pijnbestrijding: een injectie in het gewricht die langdurige pijnverlichting biedt

Honden die aan artrose lijden hebben baat bij een vernieuwende pijnbestrijding: een injectie die ter plaatse in het gewricht langdurige pijnverlichting biedt. Deze behandeling kan mogelijk in de toekomst ook mensen ondersteunen. Marianna Tryfonidou, hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, licht het onderzoek toe, waaraan ReumaNederland heeft meegewerkt.

Injectie pijnstillers met aanhoudende effectiviteit

Bij deze pijnbestrijdingsmethode ontvangen artrosepatiënten - in dit geval honden - een pijnstiller direct in het gewricht, legt de onderzoeker uit. Het betreft het medicijn celecoxib (CXB), een ontstekingsremmend middel (specifiek een cyclooxygenase-2-remmer of COX-2-remmer). Wat opmerkelijk en belangrijk is aan deze behandeling, is de langdurige werking ervan. Na toediening komt het geneesmiddel langzaam vrij in het gewricht, waardoor de pijnverlichting voor een langere periode aanhoudt. Dankzij dit zogenaamde gecontroleerde afgiftesysteem kunnen patiënten met chronische artrose op een plaatselijke, veilige en doeltreffende manier worden behandeld, aldus Marianna Tryfonidou.

Stapsgewijs, met partners

Marianna Tryfonidou, dierenarts en hoogleraar aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, onderzoekt een nieuwe pijnbehandeling voor honden met artrose. Deze behandeling, die nu in Utrecht wordt toegepast, is in de afgelopen jaren geleidelijk ontwikkeld. Verschillende partners werkten hieraan mee waaronder het Universitair Medisch Centrum Utrecht, dat het project coördineerde en ReumaNederland. Het onderzoek begon in het laboratorium en leidde uiteindelijk tot een klinische studie bij hondenpatiënten die aan artrose lijden.

Artrose bij de hond
Lees ook

Artrose bij de hond

Honden kunnnen last hebben van gewrichtsslijtage of artrose. Dit kan zich uiten in het moeilijk overeind komen of kreupel lopen.

De behandelende dierenarts en de eigenaren wisten niet welke behandeling hun hond ontving: de nieuwe behandeling of een placebo, een controlemiddel zonder werkzame bestanddelen. De hondenbezitters beoordeelden vervolgens het welzijn en de kreupelheid van hun huisdier. Ook onderzochten de wetenschappers het looppatroon van de honden om te bepalen in hoeverre de gewrichten pijnvrij waren.

De dieren bleven pijnvrij

Het merendeel van de honden met artrose die de nieuwe pijnbehandeling kregen, bleef pijnvrij en liep niet meer kreupel. Dit concludeerden de onderzoekers op basis van het looppatroon van de honden en een vragenlijst over welzijn en kreupelheid die de hondeneigenaren hadden ingevuld. De eigenaren kregen na de behandeling normale, orale pijnstillers mee naar huis, die ze aan hun hond mochten geven als ze dachten dat de pijn niet afnam door de behandeling.

Goed nieuws: De honden die de nieuwe behandeling kregen, bleven pijnvrij. Slechts een klein deel van hen had na twee maanden aanvullende pijnstillers nodig, in tegenstelling tot de honden in de controlegroep. Zij hadden al binnen een week na de injectie aanvullende pijnstilling nodig.

Toename van het aantal mensen met artrose

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij zowel mensen als gezelschapsdieren. Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan de gevolgen van artrose, en dit aantal blijft groeien. Ook honden ondervinden beperkingen in hun welzijn door artrose. Wandelingen maken of lekker spelen zit er vaak niet meer in. Wetenschappers en artsen beschouwen artrose niet langer als slijtage van het kraakbeen, maar als een gewrichtsziekte die gepaard gaat met langdurige ontsteking en het gehele gewricht en de bijbehorende weefsels aantast.

Uiteindelijk willen we álle artrosepatiënten helpen, zowel dieren als mensen

Het doel van het ontwikkelen van deze innovatieve behandelmethode is dat we in de toekomst alle patiënten met artrose, zowel mens als dier, effectief en voor een langere tijd kunnen helpen, aldus Marianna Tryfonidou.

De intentie van de dierenarts en haar collega-onderzoekers van het UMCU is om in 2025 vervolgstudies bij mensen uit te voeren. Mogelijk kan de nieuwe pijnbehandeling voor honden met artrose in de toekomst ook mensen met deze chronische ziekte ondersteunen.

Bronnen:
Afbeelding: No machine-readable author provided. Fifo assumed (based on copyright claims)., Syringe details raw, modified, CC BY-SA 2.5
Reuma Nederland
OSTEOARTHRITIS AND CARTILAGE Oarsijournal