De Praagse Rattler: een actieve en vriendelijke hond

Alles wat je wilt weten over de Praagse Rattler

Over de Praagse Rattler

De Praagse Rattler (alias Prazsky krysarik) is een ras die zelden wordt gezien buiten zijn land van herkomst Tsjechië, Slowakije, Polen en Duitsland. Deze kleine hond symboliseerde de onafhankelijkheid van de Tsjechische landen (Bohemen) en soevereiniteit van de Tsjechische natie. De geschiedenis van deze hond begint al in de tijd van Karel IV in het koninkrijk Bohemen (het tegenwoordige Tsjechië). De hond had als taak om ratten en andere kleine ongedierte te bestrijden.

Wat kost een Praagse Rattler

De kosten voor een Praagse Rattler zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Praagse Rattler.

Karakter van een Praagse Rattler

Dit ras is levendig, actief en speels, houdt van knuffelen en is een echte familiehond. Het ras is bekend om zijn intelligentie, beweeglijkheid, en speelsheid. De Praagse Rattler is een geweldige metgezel en maakt een goede huis- en appartementshond. Het ras is actief en vriendelijk en heeft veel aandacht nodig. Het is belangrijk om ze voldoende mentaal en fysiek uit te dagen, anders kunnen ze lastig gedrag vertonen.

Temperament van een Praagse Rattler

De Praagse Rattler staat bekend om zijn levendige en alerte temperament. Het ras is zeer intelligent en staat bekend om zijn vermogen om snel te leren. Het is ook een zeer aanhankelijk ras dat graag bij zijn eigenaar is en veel aandacht nodig heeft.

Praagse Rattlers zijn over het algemeen waaks en kunnen blaffen naar vreemden. Ze zijn echter niet agressief van aard en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Dit ras kan soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zal over het algemeen vriendelijk zijn als het goed gesocialiseerd is.

Verzorging van een Praagse Rattler

De Praagse Rattler heeft weinig verzorging nodig. Het ras heeft een korte, gladde vacht die niet veel verhaart, dus het is gemakkelijk om de vacht schoon te houden.

Daarnaast is het belangrijk om de tanden van de Praagse Rattler regelmatig te poetsen om tandproblemen te voorkomen. De hond moet ook regelmatig worden gecontroleerd op oorontstekingen, aangezien dit een veelvoorkomend probleem is bij dit ras.

Vacht van een Praagse Rattler

De vacht van de Praagse Ratter is dik, kortharig, glanzend en ligt dicht tegen het lijf aan. De kop is meestal bedekt met dunner en korter haar. De vachtkleuren black and tan, rood en chocolade bruin komen het vaakste voor. 

Trainen en opvoeden van een Praagse Rattler

Dit ras heeft behoefte aan menselijke aandacht en wil de baas graag behagen. Opvoeding gaat erg makkelijk vanwege zijn grote "will to please".  Het is echter belangrijk om te onthouden dat het ras soms een eigenzinnig karakter heeft.

Het is belangrijk om de Praagse Rattler van jongs af aan te socialiseren en te trainen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van puppycursussen en gehoorzaamheidstraining.

Het is ook belangrijk om de Praagse Rattler op een positieve en consequente manier te trainen. Beloningen en lof zijn effectiever dan straf, en het is belangrijk om de hond duidelijke en consistente regels te geven. Het gebruik van trainingsmethoden die gebaseerd zijn op positieve versterking, zoals clickertraining, werken het beste bij dit ras.

Activiteit en bewegen van een Praagse Rattler

De Praagse Rattler is een kleine hond die veel energie heeft en graag actief is. Dagelijkse beweging is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de hond. Het ras heeft echter geen extreem hoge behoefte aan lichaamsbeweging en kan goed passen bij mensen die in een appartement wonen, mits ze voldoende beweging krijgen.

De Praagse Rattler houdt ervan om te jagen en het najagen van prooien is een van zijn favoriete activiteiten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt en de mogelijkheid heeft om te rennen en te spelen. Maar hou hierbij in je achterhoofd dat het een hond is met een jachtinstinct. 

Kenmerken van een Praagse Rattler

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-23 cm. Teef: 20-23 cm
  • Gewicht: Reu: 1-3 kg. Teef: 1-3 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Praagse Rattler

De Praagse Rattler is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Praagse Rattler is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Jenc, Ex perla moravy 1, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test