Tibetaanse spaniël

Alles wat je wilt weten over de Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël: één van de oudste rassen

Over de Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in het Himalaya gebergte van Tibet. Ze waren eigendom van en gefokt door boeddhistische monniken en werden nooit verkocht. De enige manier waarop de de Tibetaanse Spaniël buiten het klooster om gevonden kon worden is als deze als geschenk werd gegeven aan gewaardeerde en vereerde vrienden of koningshuizen. Het is een van de oudste rassen en werden ze gebruikt als waakhond en voor het warm houden van de eigenaar bij extreme kou.

Wat kost een Tibetaanse spaniël

De kosten voor een Tibetaanse spaniël zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Tibetaanse spaniël.

Karakter van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël wordt vaak aangeduid als de "Tibbie" en het is een hond die is actief, klein en alert is. Dit Oosterse ras heeft een exotische charme en is een hele fijne metgezel.

Temperament van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een zeer intelligent en is diep toegewijd aan hun familie en vrienden. Ze gedijen op menselijk gezelschap, zijn uiterst gevoelig en zullen reageren op stemmingen, emoties en gevoelens van hun baasje. Ze doen het goed met oudere, attente kinderen. Dit ras is over het algemeen afstandelijk tegenover vreemden, maar is nooit agressief. Ze kunnen heel goed opschieten met andere huisdieren. De Tibetaanse Spaniël zal hun familie waarschuwen bij ongewone gebeurtenissen, geluiden of bij bezoekers. Het zijn uitstekende waakhonden die noch nerveus noch hyper zijn. Dit ras is niet alleen een schoothondje, maar slaapt ook graag bij hun baas in bed. De Tibetaanse Spaniël staat graag ergens op zodat zij in staat zijn om hun omgeving te overzien.

Verzorging van een Tibetaanse spaniël

Bij de Tibetaanse Spaniël is het belangrijk om aandacht te besteden aan het haar achter de oren, aangezien hier vrij makkelijk klitten kunnen ontstaan. Wassen moet alleen gedaan worden met een milde shampoo. Ze zijn gevoelig voor een groot aantal gezondheidsproblemen zoals traanogen, cherry eye, allergieën, lage tolerantie voor anesthesie, heupdysplasie en elleboogdysplasie.

Vacht van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is van gemiddelde lengte en is zijdeachtig, zacht en plat. De ondervacht is dicht en zacht van structuur en zorgt voor warmte en bescherming tegen de zon. Ze hebben bevedering op de staart, oren en achterkant van de poten. Er is een langere haardos aanwezig op de hals. De vacht komt voor in diverse kleuren zoals crème, beige, wit, rood, goud, zwart en black and tan. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is onafhankelijk en intelligent, maar kan ook koppig zijn. Zij hebben de neiging om te denken dat ze meer weten dan hun eigenaar. Ze doen het meestal niet goed in gehoorzaamheidstrainingen of andere opleidingsactiviteiten en ze zijn snel verveeld. Dit ras is zeer enthousiast om te behagen en zal alles doen om aandacht te krijgen. Dit ras kan moeilijk zindelijk te krijgen zijn. Vroege socialisatie is een must voor de Tibetaanse Spaniël. Vanwege hun gevoelige karakter moet de opvoeding gegeven worden met liefde, geduld, lof en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Tibetaanse spaniël

Tibetaanse Spaniëls moeten dagelijkse wandelingen krijgen. Ze houden ervan om buiten te spelen. Zij zullen het goed doen in een appartement op voorwaarde dat ze voldoende beweging krijgen. Als ze alleen gelaten wordenvoor een langere tijd zullen ze zich vervelen en mogelijk destructief worden.

Kenmerken van een Tibetaanse spaniël

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd:12 - 15 jaar
  • Schofthoogte: 25 cm
  • Gewicht: 4 - 7 kg
Grootte:
1
Beweging:
2
Waakhond:
5
Onderhoud:
3
Sociaal:
4

Ziektes bij een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse spaniël is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tibetaanse spaniël is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test