De Tibetaanse Spaniël: Overziet graag alles vanaf een hoogte

Alles wat je wilt weten over de Tibetaanse spaniël

Over de Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een oud ras dat afkomstig is uit Tibet. Het ras was populair bij de adel en werd vaak als schoothond gehouden. Ze werden ook gebruikt als waakhonden in kloosters en paleizen. Het is niet precies bekend hoe oud het ras is, maar het wordt al sinds de oudheid gefokt.

Hoe kan zo'n kleine hond nou als waakhond dienen zul je denken. Vroeger bevond hij zich dan op een hoge positie om zo de omtrek af te kunnen struinen. Als hij dan onraad zag dan waarschuwde hij met zijn schelle blaf. Vandaag de dag zit de Tibetaanse nog steeds graag hoog om alles goed te kunnen overzien. 

De Tibetaanse Spaniël werd in de jaren 1890 naar Engeland gebracht en werd in 1906 officieel erkend door de Engelse Kennel Club. In de jaren 1920 werden de eerste Tibetaanse Spaniëls naar de Verenigde Staten gebracht. Het ras werd in 1965 erkend door de American Kennel Club. Tegenwoordig is de Tibetaanse Spaniël nog steeds een populaire gezelschapshond en wordt hij ook gebruikt als showhond en voor behendigheidswedstrijden.

Het woord Spaniël in zijn naam geeft wel eens verwarring Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de Tibetaanse Spaniël geen spaniël, aangezien spaniëls vogelhonden zijn en dit ras eerder een gezelschapshond en waakhond is.

Wat kost een Tibetaanse spaniël

De kosten voor een Tibetaanse spaniël zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Tibetaanse spaniël.

Karakter van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse spaniël , koosnaam is Tibbie, staat bekend om zijn levendige, vrolijke en speelse karakter. Het zijn aanhankelijke en trouwe honden die veel genegenheid en aandacht nodig hebben. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaar en kunnen waaks zijn tegenover vreemden. Ze hebben een zelfverzekerd en onafhankelijk karakter, maar kunnen ook gevoelig zijn voor kritiek en harde correcties. Het is belangrijk om de Tibetaanse spaniël goed te socialiseren om verlegenheid en agressie tegenover onbekenden te voorkomen. Ze hebben de neiging om zich te hechten aan één persoon in het gezin, maar kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

Temperament van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een uitstekende keuze als waakhond vanwege zijn waakzame en alerte houding. Zodra er iets ongebruikelijks gebeurt of een onbekende persoon in de buurt komt, zal de hond beginnen te blaffen om de aandacht te trekken.

Een groot voordeel van de Tibetaanse Spaniël als waakhond is dat het ras niet nerveus of hyper is. Dit betekent dat de hond niet snel zal schrikken en in paniek zal raken bij een onverwachte gebeurtenis, maar juist rustig en beheerst zal blijven. Hoewel de Tibetaanse Spaniël een uitstekende waakhond is, is het belangrijk om te weten dat het ras niet agressief is. Dit betekent dat de hond niet geneigd is om zonder reden te bijten of agressief te handelen. In plaats daarvan is de Tibetaanse Spaniël een zachtaardige en vriendelijke hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren.

Verzorging van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse spaniël heeft een dubbele vacht, met een zachte, dichte ondervacht en een lange, zijdeachtige bovenvacht. Het is belangrijk om deze hond regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen en om de vacht in goede conditie te houden.

Er zijn enkele gezondheidsaandoeningen bekend bij de Tibetaanse Spaniël. Deze omvatten onder andere oogproblemen zoals cataract en progressieve retina atrofie. Patella luxatie en hartproblemen kunnen ook voorkomen.

Vacht van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is van gemiddelde lengte en is zijdeachtig, zacht en plat. De ondervacht is dicht en zacht van structuur en zorgt voor warmte en bescherming tegen de zon. Ze hebben bevedering op de staart, oren en achterkant van de poten. Er is een langere haardos aanwezig op de hals. Wat betreft kleuren zijn alle kleuren en combinaties van kleuren toegestaan bij de Tibetaanse Spaniël.

Trainen en opvoeden van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een intelligent ras dat goed te trainen is. Het is belangrijk om de training positief en consequent aan te pakken, waarbij de hond beloond wordt voor goed gedrag en eventueel gecorrigeerd wordt voor ongewenst gedrag. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren met verschillende mensen, dieren en omgevingen om ervoor te zorgen dat hij zich op latere leeftijd op zijn gemak voelt in verschillende situaties.

Hoewel de Tibetaanse Spaniël graag tijd doorbrengt met zijn eigenaar, kan hij soms koppig zijn en zijn eigen weg willen gaan. Het is daarom belangrijk om de training uitdagend en interessant te houden, zodat de hond gemotiveerd blijft om te leren.

Omdat de Tibetaanse Spaniël van nature een waakzaam ras is, kan hij soms blaffen om zijn terrein of familie te beschermen. Het is belangrijk om deze neiging te begrijpen en te trainen om te blaffen op commando en te stoppen wanneer gevraagd.

Activiteit en bewegen van een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse Spaniël is een actieve hond die graag beweegt en speelt, maar ze hebben geen extreem hoge bewegingsbehoefte. Ze passen zich goed aan aan het energieniveau van hun eigenaar en zijn tevreden met dagelijkse wandelingen en spelsessies in de tuin. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat dit ras een grote hoeveelheid energie kan hebben en het leuk vindt om te rennen en te spelen, dus zorg ervoor dat ze voldoende beweging krijgen om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden zullen ze zich vervelen en mogelijk destructief worden.

Kenmerken van een Tibetaanse spaniël

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 24-26 cm. Teef: 24-26 cm
  • Gewicht: Reu: 4-7 kg. Teef: 4-7 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tibetaanse spaniël

De Tibetaanse spaniël is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tibetaanse spaniël is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test