Rasbeschrijving van de Coton de Tulear

De Coton ontstond op het eiland Madagaskar in de vroege 20e eeuw. Ze worden nog steeds beschouwd als een zeldzaam ras in de Verenigde Staten, waar er slechts 5.000 in totaal rondlopen.

Karakter

De Coton de Tulear is een flexibele en onstuimige metgezel. Ze willen graag een deel uitmaken van het gezin en willen niet graag voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze liggen erg graag bij je op schoot of bij je voeten en staan meteen klaar om te spelen of een ritje in de auto.

Temperament

De Coton de Tulear is alert en territoriaal. Ze hebben een sterke band met de baas en de familie. Ze zullen alert zijn op gevaar door te blaffen, maar doen dit alleen wanneer het nodig is. Ze zijn zeer intelligent en pakken alle aandacht die ze kunnen krijgen. De Coton is zeer sociaal en geniet van uitstapjes. Ze kunnen het goed met andere huisdieren en kinderen.

Verzorging

De Coton moet regelmatig geborsteld worden om de vacht vrij van matten te houden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de ondervacht. Dit ras heeft geen significante genetische ziekten. Fokkers zijn heel voorzichtig geweest om de Coton lijn zuiver te houden.

Vacht

Coton is een Frans woord voor katoen. Vandaar dat de vacht pluizig en donzig is en niet zijdeachtig. Er is een lange bovenvacht. De meeste, maar niet alle Cotons, hebben een fijne, dunne en donzige ondervacht.

Trainen en opvoeden

De Coton de Tulear is helder en intelligent, maar worden over het algemeen langzaam volwassen. Het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te krijgen. Ze doen het goed met de vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze vereisen stevige, consequent en liefdevolle opvoeding en doen het zeer goed met veel lof.

Activiteit en bewegen

Dit ras is een heerlijke metgezel. Ze vereisen niet extreem veel beweging, maar hebben wel behoefte aan wandelingen. Ze zijn echt gek op spelen en dit kan ze niet vaak genoeg zijn. Ze zullen het goed doen in een appartement, flat of stadswoningen. Ze hebben de capaciteit en uithoudingsvermogen voor lange wandelingen.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 13 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu en Teef: 22-32 cm
Gewicht: Reu 4-6 kg, Teef 3-5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

hilde

geplaatst op 27 december 2013 | 08:30

De allergie is reeds begonnen toen Lowie 8 maand was. Voedingsallergie is uitgesloten, hij heeft nu voor de tweede keer cortisonebehandeling, de behandeling helpt voor een tijdje maar komt toch terug, als de allergie er de volgende keer door komt wordt er bloed afgenomen en testen gedaan, dan wordt er een serum aangemaakt. De kenmerken zijn jeuk, rode schilferachtige uitslag op de buik, soms braken en diarree.grt.

Jayne van der Putten

geplaatst op 26 december 2013 | 22:55

Beste Hilde, Ik reageer maar even...voor zover ik weet is het niet "eigen" bij Cotons om een allergie te hebben (ongetwijfeld zullen er Coton's zijn die allergisch zijn). Wanneer is die allergie bij Lowie begonnen? Al op puppyleeftijd of is dat later gekomen? Gebruik je b.v. andere schoonmaakmiddelen? Ben je overgestapt in de tussentijd op ander voer...Ga eerst even na of er specifieke zaken in je omgeving verandert zijn...... Als het goed is kan de dierenarts ook testjes uitvoeren wat voor allergie het is. Ik zou zelf voorzichtig zijn met de behandelingen met Cortison en daar niet te lang mee doorgaan. Corison is een hormoon en maakt de huid dun...dat kan ook weer voor verdere problemen gaan zorgen, waar je niet op te wachten zit, neem ik aan..... Hebben die behandelingen wel geholpen...of een beetje?Hoe kenmerkt de allergie zich? Een fijne avond en een poot voor Lowie

Van der Vincken hilde

geplaatst op 26 december 2013 | 17:09

Lowie is ondertussen 18 maand, een heel plezant beestje, een eigen willetje,maar jammer genoeg heeft heeft hij een allergie , we weten nog niet aan wat hij allergisch is. Hij heeft reeds een tweede behandeling van cortisone gekregen en steeds komt de allergie terug. Is dit eigen aan dit ras ? Hij is nerveus in de auto, wat kan ik doen ?

Jayne van der Putten

geplaatst op 26 december 2013 | 15:39

Wij zijn weg van dit ras....eigenlijk bij toeval "ontdekt" en geen moment spijt van gehad....Onze Dinky is geweldig. Hij is sportief, makkelijk iets te leren, lief maar wil ook tijd voor zijn eigen ding. Hij is nu bijna vijf maanden en is al zindelijk, is dol op wandelingetjes, spelen en is ozo alert en vriendelijk. We kunnen ons geen beter hondje wensen...een echte schat!

hilde

geplaatst op 26 september 2012 | 20:44

Onze Lowie, nu vier maanden, is echt een plezant beestje. Hij is twee weken bij ons, heel wat positieve elementen aanwezig, maar wil niet aan de leiband lopen, ik denk dat hij een stijfkopke is, jammer want een wandelingske is nog niet van toepassing, heeft er iemand een tip hiervoor.

Rita

geplaatst op 10 april 2011 | 01:19

kan iemand mij vertellen wat ik kan doen om mijn Coton minder angstig te maken, ze schrikt ook snel

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test