De Coton de Tulear: gek op aandacht en affectie

Alles wat je wilt weten over de Coton de Tulear

Over de Coton de Tulear

De Coton de Tulear is een hondenras dat afkomstig is uit Madagascar. De exacte oorsprong van het ras is niet bekend, maar het wordt verondersteld dat de voorouders van de Coton de Tulear met Portugese zeelieden naar het eiland zijn gekomen. Het ras is vernoemd naar de havenstad Tulear in het zuidwesten van Madagascar.

Het ras is ontstaan als een metgezel voor de rijke families van Madagascar en het is nog steeds een populaire metgezelhond. In de jaren 70 en 80 werd het ras geëxporteerd naar Europa en Noord-Amerika en het werd erkend door de FCI in 1970.

 De Coton de Tulear is een kleine hond met een lange en pluizige vacht. Het karakter van deze hond is vriendelijk, aanhankelijk en speels, en ze zijn ook erg intelligent. Deze honden zijn ideaal voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een gezelschapshond. Ze zijn ook geschikt voor mensen met allergieën, omdat hun vacht nauwelijks verhaart.

Wat kost een Coton de Tulear

De kosten voor een Coton de Tulear kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Coton de Tulear ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Coton de Tulear

De Coton de Tulear is een flexibele en onstuimige metgezel. Ze willen graag een deel uitmaken van het gezin en willen niet graag voor een langere tijd alleen gelaten worden. Ze liggen erg graag bij je op schoot of bij je voeten en staan meteen klaar om te spelen of uitgelaten te worden, een echte pleaser dus.

Daarnaast zijn ze erg speels en energiek, en vinden ze het leuk om trucjes te leren en spelletjes te spelen. De Coton de Tulear is ook een slimme hond en kan snel leren, maar kan soms koppig zijn en zijn eigen wil hebben. Ze hebben over het algemeen een vriendelijk en zachtaardig karakter en gaan goed om met kinderen en andere huisdieren.

Temperament van een Coton de Tulear

De Coton de Tulear is alert en territoriaal. Ze hebben een sterke band met de baas en de familie. Ze zullen alert zijn op gevaar door te blaffen, maar doen dit alleen wanneer het nodig is. Ze zijn zeer intelligent en pakken alle aandacht die ze kunnen krijgen. De Coton is zeer sociaal en geniet van uitstapjes. Ze kunnen het goed met andere huisdieren en kinderen.

Verzorging van een Coton de Tulear

De Coton moet regelmatig geborsteld worden om de vacht vrij van matten te houden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de ondervacht. Dit ras heeft geen significante genetische ziekten. Fokkers zijn heel voorzichtig geweest om de Coton lijn zuiver te houden.

Vacht van een Coton de Tulear

Coton is een Frans woord voor katoen. Vandaar dat de vacht pluizig en donzig is en niet zijdeachtig. Er is een lange bovenvacht. De meeste, maar niet alle Cotons, hebben een fijne, dunne en donzige ondervacht.

Trainen en opvoeden van een Coton de Tulear

De Coton de Tulear is helder en intelligent, maar worden over het algemeen langzaam volwassen. Het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te krijgen. Ze doen het goed met de vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. 

De Coton de Tulear is intelligent en leergierig en daarom zijn ze over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze reageren goed op positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof. Het is belangrijk om hun training en socialisatie op jonge leeftijd te starten om te voorkomen dat ze verlegen of angstig worden.

Het is belangrijk om geduldig en consequent te zijn tijdens de training, omdat deze honden soms een eigen willetje hebben en zich kunnen vervelen als de training te repetitief of saai is. Houd de trainingssessies kort en interessant en gebruik positieve bekrachtigingstechnieken om hun motivatie hoog te houden.

Activiteit en bewegen van een Coton de Tulear

Dit ras is een heerlijke metgezel. Ze vereisen niet extreem veel beweging, maar hebben wel behoefte aan wandelingen. Ze zijn echt gek op spelen en dit kan ze niet vaak genoeg zijn. Ze zullen het goed doen in een appartement, flat of stadswoningen. Ze hebben de capaciteit en uithoudingsvermogen voor lange wandelingen.

Kenmerken van een Coton de Tulear

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 22-32 cm. Teef: 22-32 cm
  • Gewicht: Reu: 4-6 kg. Teef: 3-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Coton de Tulear

De Coton de Tulear is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Coton de Tulear is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test