De Bolonka Zwetna: een kleine actieveling

Alles wat je wilt weten over de Bolonka Zwetna

Over de Bolonka Zwetna

De geschiedenis van dit ras is niet helemaal duidelijk, maar één van de verhalen gaat alsvolgt:

De voorouders van de huidige Tsvetnaya Bolonka zijn ooit met de legers van Napoleon Bonaparte naar het Russische rijk gekomen en stonden toen bekend als "Franse" Bolonka's. Bolonka is Russisch voor schoothond, en Tsvetnaya betekent "gekleurde schoothond". Toen Napoleon's legers zich terugtrokken, bleven er een paar van deze schattige schoothondjes in het Russische rijk en vormden ze de basis voor het ras dat we nu kennen als de "Russkaya Tsvetnaya Bolonka". Of dit verhaal helemaal klopt, is niet helemaal zeker, maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat er aan het Russische hof ook (net zoals aan elk ander hof) een klein schoothondje was om de adellijke dames te vermaken.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte men geïnteresseerd in nieuwe hondenrassen, waaronder gezelschapshonden. Men begon met het creëren van "nieuwe" rassen door bestaande rassen zoals de Bichon Frisé, Shih Tzu en de Yorkshire Terriër te combineren. In 1951 werden de eerste van dit soort kruisingen gemaakt, met als doel een klein hondje te fokken tussen de 20 en 24 cm. In 1958 was er al een aardige populatie van deze hondjes.

Tijdens de periode dat Stalin aan de macht was, was het bijna onmogelijk om met andere honden dan werkhonden bezig te zijn. Na zijn bewind werden de regels soepeler. Vanwege de woningnood en het feit dat veel mensen in appartementen woonden, was er veel vraag naar kleine rashonden. Dit leidde tot de populariteit van rassen zoals de Russische Toy Terriër en natuurlijk de Tsvetnaya Bolonka. De Bolonka is ontstaan uit verschillende toy rassen, waaronder de Lhasa Apso, Dwergpoedel, Shih Tzu, Bolognezer, Pekinees en andere kleine hondjes van onbekende afstamming.

In 1962 werd dit nieuwe ras officieel de Tsvetnaya Bolonka genoemd, en in 1966 werd het erkend als nationaal ras door het Russische ministerie van Landbouw. De belangen van het ras worden behartigd door de RKF (Russian Kynological Federation), een organisatie vergelijkbaar met de FCI. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het ras steeds populairder, en in 1999 werd de nationale rasvereniging opgericht.

Op dit moment is de Tsvetnaya Bolonka enorm populair in Rusland, en ook daarbuiten wint hij aan populariteit. Het ras is echter nog niet erkend door de FCI, wat betekent dat de Nederlandse Kennelclub "de Raad van Beheer" het ras ook niet erkent, in tegenstelling tot de omringende landen. Daar staat de Bolonka wel geregistreerd in het hondenstamboek, met als extra vermelding "niet FCI erkend" op de stamboom.

Wat kost een Bolonka Zwetna

De kosten voor een Bolonka Zwetna zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Bolonka Zwetna.

Karakter van een Bolonka Zwetna

De pittige Bolonka Zwetna is buitengewoon vriendelijk, aanhankelijk en intelligent. Hij hecht sterk aan zijn baasje en geniet ervan om samen te zijn. Ondanks zijn kleine formaat moet zijn bewegingsbehoefte niet onderschat worden: deze kleine energiebundel heeft regelmatige wandelingen en speelsessies nodig voor vermaak.

De Bolonka Zwetna is een slimme hond met een stabiel karakter, hij kan goed overweg met zowel mensen als andere dieren, past zich makkelijk aan en is erg sociaal. Wel kunnen ze waakzaam zijn.

Temperament van een Bolonka Zwetna

 De Russische Tsvetnaya Bolonka is pittig, maar toch gemakkelijk in de omgang, ze zijn sociaal en geweldig met kinderen. Hoewel ze snel alert zijn, zullen ze niet snel blaffen. Ze zijn redelijk onafhankelijk en vroege socialisatie is dan ook aanbevolen.

Verzorging van een Bolonka Zwetna

De Tsvetnaya Bolonka is een kleine compacte hond die iets langer is dan hoog. Ze hebben een schofthoogte tussen de 20 en 26 cm en wegen doorgaans tussen de 3 en 4 kg.

Wat betreft het verschil tussen een reu en een teef, is er niet echt veel verschil bij dit ras. Teven zijn absoluut niet liever of gemakkelijker dan reuen. Een reu heeft over het algemeen een gelijkmatiger humeur omdat hij minder last heeft van hormonen. Hij kan zich wel wat meer als een macho gedragen, met een grote mond maar een klein hartje, soms ondoordacht en impulsief, maar ook heel aanhankelijk.  

Wat betreft uiterlijk is hij vaak imposanter en heeft hij meestal een langere, vollere vacht.
Een teef is wat wispelturiger vanwege haar hormonen. Ze wordt gemiddeld eens in de zes maanden loops, en dit kan je merken aan haar gedrag, vooral voor de loopsheid. Ze kan dan wat ongemakkelijk of chagrijnig zijn en na de loopsheid kan ze in meer of mindere mate last hebben van schijndracht.

Dit ras heeft over het algemeen een lage gevoeligheid voor gewrichtsaandoeningen zoals patellaluxatie en heupdysplasie. Er kunnen echter ook enkele oogziekten voorkomen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA), wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden.

Vacht van een Bolonka Zwetna

De Bolonka Zwetna verhaart niet veel tijdens de rui en verliest weinig tot geen haar.  Ze hebben een lange, gekrulde en dikke vacht met veel onderhaar. Ondanks deze weelderige vacht heeft de Bolonka Zwetna niet veel verzorging nodig. Meestal is regelmatig kammen en trimmen van hun zijdeachtige vacht voldoende.

Trainen en opvoeden van een Bolonka Zwetna

Deze vrolijke en kleine hond leert snel en geniet er echt van om te leren. Ze zijn vriendelijk tegenover andere honden en voorzichtig met kinderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze hond voldoende bezighoudt en ook fysieke uitdagingen biedt, vooral als je hem binnenshuis houdt. Als je een huis met een tuin hebt waar hij kan spelen en wat energie kan verbranden, is dat ideaal.

De Russische Tsvetnaya Bolonka houdt er niet van om alleen te zijn en is het meest geschikt voor gezinnen waar er bijna altijd iemand thuis is, of waar de gezinsleden hem kunnen meenemen. Ze blaffen niet veel en vertonen geen agressie met de juiste socialisatie, dus je kunt ze gemakkelijk overal mee naartoe nemen.

Activiteit en bewegen van een Bolonka Zwetna

De activiteitsniveaus van een Russische Tsvetnaya Bolonka variëren afhankelijk van de individuele hond, maar over het algemeen zijn ze vrij actief en energiek. Ze zijn speels van aard en genieten van interactie met hun eigenaar en andere honden. Dagelijkse wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om hen zowel fysiek als mentaal te stimuleren.

Hoewel ze klein zijn, hebben Bolonka's behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale uitdagingen om zich gelukkig en gezond te voelen. Spelen in de tuin of in een veilige omgeving kan een geweldige manier zijn om hun energie kwijt te raken. 

Kenmerken van een Bolonka Zwetna

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-16 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 20-26 cm. Teef: 20-26 cm
  • Gewicht: Reu: 3-4 kg. Teef: 3-4 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Bolonka Zwetna

De Bolonka Zwetna is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Bolonka Zwetna is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test