Rasbeschrijving van de Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog (ook wel Sheltie) lijkt op een miniatuur Collie en dit ras is een absoluut genot om te bezitten. Ze zijn intelligent, lief en zachtaardig, waardoor ze een geweldig huisdier zijn. Door de jaren heen is dit ras zeer populair geworden en er wordt gezegd dat ze bijna de intelligentie van een mens hebben. Soms zijn ze wantrouwig tegenover vreemden en de Shetland Sheepdog houdt van voortdurend blaffen.

Karakter

Dit schattige ras heeft een zeer sterke kuddegeest en happen vaak op enkels en rennen achter auto’s aan. Dit is een echte huishond en kan pertinent niet gehouden worden in een kennel-achtige omgeving. De Shetland Sheepdog is zeer aanhankelijk en mooi maar kan beschermend zijn tegenover hun eigenaar en / of gebied. Deze hond ligt het liefste zo dicht mogelijk bij je op de bank.

Temperament

De Shetland Sheepdog heeft veel energie, is actief en zeer trainbaar. Ze hebben een zeer evenwichtig temperament wat hem tot een ideaal huisdier maakt. De Shetland Sheepdog doet het goed met kinderen. Dit ras zal niet zo maar aanvallen, mits hij herhaaldelijk wordt uitgelokt. Ze zijn zeer geschikt voor schapendrijven en de Shetland Sheepdog wordt hier ook nog vaak voor gebruikt.

Verzorging

Regelmatig borstelen is noodzakelijk om de vacht glad en vrij van klitten te houden. Ze verharen zwaar tijdens bepaalde seizoenen en daardoor is het vooral in die periodes erg belangrijk de vacht goed te verzorgen.

Vacht

De Shetland Sheepdog heeft een lange dubbele vacht, en een kraag rond het gebied van de hals. De vacht van de Shetland Sheepdog heeft op regelmatige basis uitgebreide verzorging nodig.

Trainen en opvoeden

De Shetland Sheepdog is zeer gemakkelijk te trainen en doet het erg goed in gehoorzaamheidscursussen met de juiste methoden en de juiste trainer. De Shetland Sheepdog is bereid om te gehoorzamen en zeer enthousiast om dit te doen.

Activiteit en bewegen

Deze hond heeft heel veel energie en moet regelmatig uitgelaten worden. Bij voorkeur in een omgeving waar hij los kan lopen, zodat hij kan rennen en ravotten. Wel moet deze omgeving omheind zijn, aangezien dit ras dol is op jagen en als hij wat in het vizier krijgt, zal hij er zeker achteraan gaan. Een gemiddelde tuin zou ideaal zijn voor dit kleine maar levendige ras.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 10 - 13 kg
Schofthoogte: Reu: 36 cm, Teef: 35 cm
Gewicht: 6-9 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

M. Smelter-Muis

geplaatst op 20 september 2016 | 00:03

Beste mensen, Wij hebben 13,5 jaar een Sheltie gehad. Vanaf dat hij een pup was hebben wij zonder veel moeite het blaffen kunnen conditioneren. Terwijl wij 2 jonge tienermeiden hadden rondlopen, die hun vriendinnen vaak meenamen en we hadden een kat. In 1964 namen mijn ouders een Sheltie in het gezin met 3 kinderen. Dit ras was toen nog niet zo bekend in Nederland, maar in Engeland wel. Mijn ouders wisten middels vrienden daar, hoe ideaal zo'n Sheltie in een gezin kan functioneren. Toen wij een hond wilden nemen, geloofde mijn man niet dat een hond zo kon zijn, zoals ik onze "Charley" omschreef. Elke Sheltie heeft een eigen karakter, maar doordat ze zo welwillend zijn kun je ze bijna alles leren. Ga met ze naar een Puppy-cursus waar ook grote hondenpups zijn en die "verlegenheid" is ver te zoeken, want dit ras is erg sociaal. En niet bang!Dit wordt meestal veroorzaakt door de eigenaars, die denken dat ze zo voorzichtig moeten zijn.Een hond die een Sheltie wil domineren wordt op zijn nummer gezet, als het baasje hem maar zijn gang laat gaan! . Het was ons opgevallen dat aardig wat Shelties als schoothondjes worden gebruikt, helaas en dat deze hondjes dan letterlijk flink van zich af kunnen bijten. Jammer... Onze Sheltie hielp met badmintonnen door de shuttles op te halen en ze op het racket te leggen. Op campings liep hij ook los, want hij deed alles wat wij vroegen: Bij de tent wachten als wij weg waren naar het sanitairgebouw, of buiten bij de w.c. wachten op zijn baasje...als je hem in zijn waarde laat doet hij alles. Ik nam hem mee naar mijn werk en iedereen was verbaasd hoe hij overal op reageerde en hij in zijn mand of op zijn plek bleef als ik dat vroeg. Hij werd ook niet onrustig als we hem alleen thuis moesten laten, hij wist gewoon dat we weer terug zouden komen. Onze Charley van vroeger kon ook "praten" en wilde meezingen bij de piano en janken bij een mondharmonica, ballen uit zee halen en meezwemmen, dat deed de Sheltie in ons gezin niet. Dus de ene Sheltie is de andere Sheltie niet. Shelties hollen ook gewoon mee naast de fiets vanaf hun derde jaar...ze hebben een flink uithoudingsvermogen. Onze Sheltie had gelukkig een makkelijke vacht, die ik maar 1x per week hoefde te borstelen met een gewone haarborstel zoals ik zelf gebruik (varkenshaar). En een Sheltie hoeft niet naar een trimsalon. Zij houden zichzelf ook schoon, net als een kat. Een Sheltie is gewoon een hond. En eentje die door zijn hoge intelligentie en invoelingsvermogen ook ondeugende streken uithaalt. Mijn man kon niet anders dan beamen wat ik ooit tegen hem gezegd had: een Sheltie kan soms reageren als een mens lijkt het wel.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test