De Shetland Sheepdog: is graag zo dicht mogelijk bij je

Alles wat je wilt weten over de Shetland Sheepdog

Over de Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog, of kortweg Sheltie, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt op de Shetland Eilanden. De boeren op de eilanden hadden behoefte aan een kleine, maar sterke hond die hen kon helpen bij het werk op en rond de boerderij. De Sheltie had als taak om de kleine kudde schapen bij elkaar te houden, te voorkomen dat ze zich tegoed deden aan gewassen op de akkers en de boeren te waarschuwen bij onraad door te blaffen.

Door de voedselschaarste op de eilanden waren de boeren genoodzaakt hun schapen op kleine, onbewoonde eilanden onder te brengen. De Sheltie moest daarom in staat zijn om zelfstandig te werken. Het uiterlijk van de hond was voor de boeren niet belangrijk, maar ze moesten wel bestand zijn tegen het ruige klimaat van de eilanden met veel regen, storm en mist.

Vanaf 1900 begon de Sheltie bekendheid te krijgen buiten de Shetland Eilanden. Bezoekers waren onder de indruk van deze kleine, sierlijke honden en namen ze mee naar huis. Hierdoor werd het uiterlijk van de Sheltie steeds belangrijker. Om meer eenheid in type te krijgen, werd de langharige Schotse Collie gebruikt. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

De Sheltie staat bekend als een intelligente, actieve en waakzame hond. Het is een echte werkhond en heeft dan ook behoefte aan voldoende beweging en mentale uitdaging. Dagelijks wandelen en spelen in de tuin of op een veilig omheind terrein is dan ook belangrijk voor dit ras.

Wat kost een Shetland Sheepdog

De kosten voor een Shetland Sheepdog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Shetland Sheepdog ergens tussen de € 750 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Shetland Sheepdog

De Sheltie is een opgewekte en intelligente hond die graag betrokken is bij alles wat er om hem heen gebeurt. Hij zoekt constant waardering van zijn baasje en zal er alles aan doen om hem of haar te plezieren. Een Sheltie is gereserveerd tegenover vreemden, maar dit mag niet verward worden met angst. Hij kijkt eerst de kat uit de boom en blijft op afstand, totdat hij ziet dat de vreemden geaccepteerd worden door zijn baas. Een goede begeleiding bij de kennismaking met kinderen is ook van groot belang om te voorkomen dat gereserveerdheid omslaat in nerveus gedrag.

Een Sheltie is het gelukkigst als niet buitengesloten wordt, hij komt niet tot zijn recht in een kennel. Behendigheidstraining en gehoorzaamheidsoefeningen bieden hem veel plezier en de mogelijkheid om samen met zijn baas iets te ondernemen en hem te plezieren. Een evenwichtige opvoeding is belangrijk voor een Sheltie. Hij is zeer gevoelig voor beloning en het is beter hem te stimuleren op een positieve manier dan hem steeds te moeten bestraffen.

Temperament van een Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog is een energieke, actieve en zeer goed trainbare hond. Hij heeft een zeer evenwichtig temperament en is daardoor een ideaal huisdier. De Shetland Sheepdog gaat goed om met kinderen en zal niet zomaar aanvallen, tenzij hij herhaaldelijk wordt uitgelokt. Dit ras is zeer geschikt voor schapendrijven en wordt hier nog vaak voor ingezet. De Sheltie maakt van nature gebruik van de gelegenheid om te waken. Ondanks zijn kleine formaat compenseert hij dit met zijn luidruchtigheid.

Verzorging van een Shetland Sheepdog

De vachtverzorging van een hond is erg belangrijk en dat geldt zeker ook voor de Sheltie. Deze hond heeft namelijk een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en vervilting te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht van de Sheltie minstens één keer per week te borstelen met een zachte borstel of pruikenborstel. Tijdens de rui moet er vaker geborsteld worden om te voorkomen dat de vacht gaat klitten.

Naast het borstelen van de vacht is het ook belangrijk om de oren van de Sheltie regelmatig te controleren en schoon te maken indien nodig. De nagels van de hond moeten ook bijgehouden worden om te voorkomen dat ze te lang worden en het lopen bemoeilijken.

De Shetland sheepdog heeft een verhoogd risico op het multidrug resistance gen 1-defect, wat betekent dat het ras niet goed reageert op bepaalde medicatie en narcosemiddelen. Er zijn verschillende DNA-testen beschikbaar voor de Shetland Sheepdog. Eén daarvan is voor de Collie eye anomaly, een aangeboren afwijking aan de oogbol en het netvlies. Daarnaast is er een test voor het multidrug resistance gen 1 defect

Vacht van een Shetland Sheepdog

De Sheltie heeft een dikke, zachte en korte ondervacht, met daarop een bovenvacht van lang, recht en hard haar. Het ras is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder sable (variërend van licht goudkleurig tot mahoniekleurig, al dan niet met zwarte haarpunten), driekleurig, blue merle en zwart-wit of zwart-bruin. Witte markeringen kunnen voorkomen op de bles, kraag, borst, benen en staartpunt van de hond.

Trainen en opvoeden van een Shetland Sheepdog

Het trainen en opvoeden van een Shetland Sheepdog vereist consistentie en geduld. De Sheltie is intelligent en leergierig, maar kan ook eigenwijs zijn en zijn eigen gang gaan als hij zich verveelt. Hou de training leuk en gevarieerd om de aandacht van de hond vast te houden.

De socialisatie van een Sheltie is essentieel, vooral in de vroege stadia van zijn leven. Het is belangrijk om de pup te laten wennen aan verschillende situaties, mensen en dieren, zodat hij later goed om kan gaan met nieuwe situaties. Bescherm de pup niet te veel en laat hem wennen aan geluiden en omgevingen die hij nog niet kent.

Het is belangrijk om de Sheltie op een positieve manier te trainen en te belonen voor goed gedrag. Het gebruik van straf en fysiek geweld kan averechts werken en leiden tot onzekerheid en angst bij de hond. Het is beter om de Sheltie te stimuleren en te belonen voor goed gedrag, zodat hij gemotiveerd blijft om te leren en zich te ontwikkelen.

Activiteit en bewegen van een Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog is een actieve hond die regelmatig beweging en lichaamsbeweging nodig heeft. Naast fysieke beweging hebben Shelties ook mentale stimulatie nodig, zoals training, puzzels en speeltijd met hun eigenaar.

Omdat Shelties oorspronkelijk gefokt zijn om schapen te hoeden, hebben ze vaak een hoog gehalte aan drijfvermogen. Dit kan resulteren in het jagen achter katten en andere kleine dieren, dus het is belangrijk om voldoende training en socialisatie te bieden om dit gedrag onder controle te houden.

Kenmerken van een Shetland Sheepdog

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 35-40 cm. Teef: 35-40 cm
  • Gewicht: Reu: 5-10 kg. Teef: 5-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Shetland Sheepdog

De Shetland Sheepdog is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Shetland Sheepdog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test