Rasbeschrijving van de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo komt van oorsprong uit Italië en werd gebruikt als een waterretriever en jager. Van dit ras wordt verondersteld dat ze aan de basis te staan van het ontstaan van alle waterhonden. Hun meest opvallende onderscheid is echter dat ze als enige rashond op de wereld geselecteerd werden om te zoeken naar truffels (een eetbare paddenstoel).

Karakter

De rashond Lagotto Romagnolo is klein tot middelgroot. Ze zijn goed gebouwd, gedrongen en levendig en de Lagotto Romagnolo beschikt over buitengewone goede reukzintuigen. Ze vertonen een oplettende, intelligente en zachte uitdrukking

Temperament

De Lagotto Romagnolo is een trouw en aanhankelijk ras en is een uitstekende familie metgezel. Ze kunnen goed samenleven met andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Ze doen het goed met kinderen en hebben nauwe bindingen met hun huis en gezin. Dit ras waarschuwt hun familie als er bezoek of gevaar is.

Verzorging

De Lagotto Romagnolo moeten de dagelijkse gekamd worden om klitten en matten te voorkomen. Twee keer per jaar moet de vacht professioneel geknipt worden. Wassen moet alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. Er komen weinig gevallen van HD voor.

Vacht

De vacht van de Lagotto Romagnolo is dik, krullend en wollig

Trainen en opvoeden

Lagotto Romagnolo's zijn zeer intelligent en leergierig. Vroege socialisatie en gehoorzaamheid worden aanbevolen en ze zullen niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met positieve versterking, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen

De Lagotto Romagnolo wordt niet aanbevolen om te houden in een appartement of bij sedentaire eigenaren. Ze vereisen een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Dit ras doet het het beste als ze mogen werken in een landelijke omgeving. Als ze eenzaam of verveeld zijn zullen ze destructief worden. Ze blinken uit in het opsporen, behendigheid en gehoorzaamheid.
Bron foto: Alberto Ziveri, Lagotto Romagnolo 2, CC BY-SA 2.0

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 14 jaar
Schofthoogte: Reu 43-48cm, Teef 41-46cm
Gewicht: 11-16 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

a eijkelboom

geplaatst op 22 maart 2013 | 19:49

het is de gewoonte om de pups bij 5 weken al bij de moeder weg te halen, wij hebben heir echter zeer negatieve ervaringen mee pgedaan, het lijkt ons beter de erste socilisatieperiode bij fokker en moederhond te laten geschieden. trainen bij een hondenschool raad ik ook af omdat de hond zeer hard kan werken voor je en geen baat heeft bij de dominantie aanpak, als ze dominant gedrag vertonen komt dit voort uit angst. voor het eerste jaar laten steriliseren geeft geen goed voor de vacht, de krulontwikkeling stopt dan. bij onze hond is het hierdoor dat ze toch elke 2 maanden naar de trimmer moet. het lukt ook niet om een goede ondervacht te ontwikkelen. positieve kenmerken: leergierig, graven!! bij geen tijd voor een wandeling laat ik haar 10 minuten graven en ze is dan zeer voldaan. loopt graag maar dan het liefst met tempowisselingen en wisslend 10 minuten los en dan weer aan de lijn etc. is zeer waaks, zeker als ze alleen thuis is. is gek op speurspelletjes. heeft zeker mentale uitdaging nodig. de eigenaar heeft de disipline nodig soms voor veel lichaamsbeweging te zorgen en soms voor mentale uitdaging. is er een noodsituatie waardoor de hond eigenlijk tekort komt dan is dit geen enkel probleem, groot aanpassingsvermogen.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test