De Lagotto Romagnolo: extreem goede reukzintuigen

Alles wat je wilt weten over de Lagotto Romagnolo

Over de Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is waarschijnlijk één van de oudste waterhondenrassen en werd al in de 16e eeuw gebruikt als water retriever in Italië. Het ras was vooral populair bij jagers in de moerasgebieden en lagunes van Romagna en Ravenna. De Lagotto Romagnolo was niet bang voor zon, ijs en water en kon bergen beklimmen, rivieren doorwaden en door struikgewas met doornen rennen om gevogelte naar de jager te brengen. Later in de 19e eeuw werd de Lagotto vooral gebruikt als truffelzoeker. Door de snelle en onzorgvuldige ontbossing en de toenemende concurrentie onder truffelzoekers, werd het ras bijna uitgeroeid en werden er kruisingen gemaakt met andere jachthonden. Gelukkig is de Lagotto Romagnolo in de jaren 70 van de vorige eeuw gered door een groep kynologen die het ras weer terugfokten en het in 1991 officieel erkend werd. Het ras werd snel populair in het buitenland, waaronder Nederland.

Wat kost een Lagotto Romagnolo

De kosten voor een Lagotto Romagnolo kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Lagotto Romagnolo ergens tussen de € 1.500 en de € 3.500 zal liggen.

Karakter van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een blije en enthousiaste hond die soms wat afwachtend kan zijn tegenover nieuwe mensen en ervaringen. Het is belangrijk om deze terughoudendheid op de juiste manier te begeleiden, zodat het niet omslaat in angst. Om ervoor te zorgen dat je pup uitgroeit tot een stabiele hond, is het essentieel om al te beginnen met socialiseren in het nest en dit voort te zetten als hij in zijn nieuwe thuis komt. Laat je pup wennen aan nieuwe dingen en neem hem overal mee naartoe. Soms zie je rond de leeftijd van één jaar een terugval en moet je opnieuw aandacht besteden aan het socialiseren. Rond de leeftijd van twee jaar zijn de meeste honden stabiel en worden ze steeds gemakkelijker in de omgang. De Lagotto Romagnolo heeft een sterke 'will to please', wat hem tot een uitstekende leerling maakt en het trainen en opvoeden van deze hond relatief gemakkelijk maakt.

Temperament van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een actieve hond die graag bezig is en veel beweging nodig heeft. Het is belangrijk om hem voldoende uit te laten en te laten spelen. De Lagotto is erg slim en vindt het leuk om nieuwe dingen te leren en te doen. Hij is erg leergierig en zal alles doen voor een beloning. De Lagotto is zeer geschikt voor verschillende hondensporten zoals behendigheid, fly-ball en gehoorzaamheid. Ook zwemmen vinden veel Lagotti heerlijk om te doen. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede opvoeding en training, zodat de Lagotto zich goed gedraagt en gehoorzaam is.

Lagotti zijn over het algemeen sociale honden die goed overweg kunnen met andere huisdieren, mensen en kinderen. Maar, het is wel belangrijk dat ze goed gesocialiseerd worden en dat daar in de puppytijd aandacht aan besteed wordt. Ze zijn niet dominant of op zoek naar ruzie. Bezoekers worden vaak wel luid aangekondigd.

De Lagotto heeft een hoge aaibaarheidsfactor, waardoor nieuwe baasjes snel geneigd zijn om ondeugend gedrag door de vingers te zien. Maar, omdat de Lagotto zo slim is, zal hij daar graag gebruik van maken. Het is dus belangrijk om duidelijkheid en leiding te geven, maar ook steun te bieden wanneer nodig.

Een voordeel van Lagotti is dat ze niet verharen, waardoor mensen met een allergie voor honden hier vaak geen last van hebben. Al met al is de Lagotto een geweldig huisdier waar je jarenlang plezier aan kunt beleven.

Verzorging van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo heeft een vacht die niet verhaart, wat fijn is voor mensen met allergieën. Echter, de vacht vergt wel de nodige aandacht en verzorging. Het is belangrijk om klitten te voorkomen door regelmatig te borstelen en te kammen. Daarnaast zal de hond enkele keren per jaar naar de trimmer moeten voor een knipbeurt of kaalscheren, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en de kwaliteit van de vacht. Het zelf leren knippen of trimmen van de hond kan ook een optie zijn. Let er wel op dat haargroei in de oren verwijderd moet worden om oorontstekingen te voorkomen.

Bij de Lagotto Romagnolo komen helaas wel wat gezondheidsproblemen voor. Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij dit ras, wat kan zorgen voor pijnlijke gewrichten en moeite met bewegen. Ook hebben ze soms last van distichiasis, een aandoening waarbij haartjes groeien aan de binnenkant van de oogleden wat zorgt voor irritatie en tranen. Verder kunnen ze ook last hebben van epilepsie, patella luxatie en andere oogaandoeningen. Het is dus belangrijk om de ouderdieren te testen op deze aandoeningen voordat er mee gefokt wordt. Helaas is er nog niet veel bekend over erfelijke aandoeningen bij dit ras, dus het kan zijn dat er nog meer aandoeningen zijn waar we nog geen weet van hebben.

De volgende DNA-testen zijn beschikbaar:

  • Epilepsie
  • Lysosomal Storage Disease (LSD lysosomale stapelingsziekte) 
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)

Vacht van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo heeft een gekrulde, wollige vacht die vrijwel niet verhaart. De vacht is vaak wit, wit met oranje of bruine vlekken of compleet oranje of bruin. Andere kleuren zijn minder gebruikelijk en soms zelfs niet toegestaan volgens de rasstandaard.

Trainen en opvoeden van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een slimme hond die gemakkelijk te trainen is. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training en socialisatie, zodat de hond zich ontwikkelt tot een stabiele en gehoorzame volwassene. Het gebruik van positieve bekrachtiging werkt vaak het beste bij deze hond. Ze hebben een grote wil om te behagen en zijn daarom gevoelig voor beloningen en complimenten. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn in de opvoeding. De Lagotto heeft veel beweging nodig en het is belangrijk om hem mentaal en fysiek uit te dagen. Socialisatie is tot een jaar of twee erg belangrijk bij deze rashond en totdat hij deze leeftijd heeft bereikt kan het zijn dat hij geregeld een terugval gaat krijgen.

Activiteit en bewegen van een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een actieve en energieke hond die van nature houdt van beweging. Ze zijn graag buiten en gaan graag mee wandelen, hardlopen of zwemmen. Een dagelijkse wandeling van minstens een uur is essentieel om deze hond fit en gezond te houden. Naast wandelen en rennen zijn er veel andere activiteiten die de Lagotto leuk vindt, zoals apporteren, speuren en behendigheid.

Het is belangrijk om de Lagotto geestelijk uit te dagen, omdat hij intelligent en leergierig is. Dit kan door middel van hondensporten of door spelletjes en oefeningen te doen waarbij hij zijn hersenen moet gebruiken. Het is ook belangrijk om de Lagotto voldoende sociaal contact te geven, zodat hij niet verveeld raakt en zich niet gaat vervelen.

Houd er rekening mee dat de Lagotto veel beweging nodig heeft en niet geschikt is voor mensen die geen tijd hebben om dagelijks met hun hond te wandelen en te spelen.

Kenmerken van een Lagotto Romagnolo

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-48 cm. Teef: 41-46 cm
  • Gewicht: Reu: 11-16 kg. Teef: 11-16 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Lagotto Romagnolo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Alberto Ziveri, Lagotto Romagnolo 2, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test