De Kai hond: bedreven in bomen klimmen

Alles wat je wilt weten over de Kai Hond

Over de Kai Hond

De Kai is ontstaan in de bergen van Kai (nu bekend als Yamanashi), vandaar ook de naam van het ras. Vroeger waren er al gestroomde jachthonden bekend in dit gebied en de Kai stond bekend om zijn ongeëvenaarde jachtvaardigheden. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om op Kamoshika te jagen, een soort bergantilope die lijkt op een gems, maar vanwege hun veelzijdigheid en atletische vermogen werden ze al snel gebruikt om op veel soorten wild te jagen, van fazanten tot beren. Tegenwoordig zijn ze vooral bedreven in het jagen op fazanten, wilde zwijnen en herten.

Het ras heeft zware tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog en dreigde uit te sterven. Maar dankzij de inspanningen van enkele toegewijde fokkers is de Kai gered en nu een gewaardeerde gezelschapshond en jachthond. De Kai is nog steeds zeldzaam buiten Japan, maar hun populariteit groeit langzaam wereldwijd.

De Kai is een stoere hond met veel spieren en doorzettingsvermogen. Het is een middelgroot ras, net als de Shikoku, Kishu en Hokkaido. Ze worden ook wel de 'Tora Inu' genoemd, wat tijgerhond betekent. Vroeger was de Kai erg taai en onafhankelijk en niet geschikt als huishond. Tegenwoordig is het ras echter wat milder, maar nog steeds een typische eenmanshond. Deze dappere en enthousiaste hond is altijd alert en uiterst behendig. Buiten Japan kom je dit ras niet zo vaak tegen. Deze honden behoren in Japan tot de Shikahonden

Shikahonden

Shikahonden zijn een groep hondenrassen die traditioneel werden gebruikt voor de jacht in bergachtige gebieden van Japan, zoals de Japanse Alpen en de Tohoku-regio. De Shikahonden staan bekend om hun atletische vermogen, onafhankelijke karakter en hun sterke jachtinstinct. Ze werden oorspronkelijk gefokt om op groot wild te jagen, zoals herten en zwijnen, maar worden tegenwoordig ook gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals fazanten en konijnen. Enkele van de meest bekende Shikahonden zijn de Akita Inu, de Hokkaido, de Kai Ken, de Kishu, de Shikoku en de Tosa. Shikahonden zijn zeer gewaardeerd in Japan vanwege hun vaardigheden als jachthonden en hun historische en culturele betekenis.

Nihon Ken-rassen

De Kai behoort tot de Nihon Ken-rassen. Nihon Ken is een term die wordt gebruikt om verschillende Japanse hondenrassen te beschrijven die van nature inheems zijn in Japan. Voorbeelden van Nihon Ken-rassen zijn de Shiba Inu, de Akita Inu, de Kai Ken, de Kishu Ken en de Hokkaido Ken. Deze rassen staan bekend om hun onafhankelijke karakter, hun sterke wil en hun vermogen om te jagen. Ze zijn ook bekend om hun loyaliteit en toewijding aan hun eigenaren

Wat kost een Kai Hond

De kosten voor een Kai Hond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kai Hond ergens tussen de € 1.200 en de € 1.600 zal liggen.

Karakter van een Kai Hond

De Kai is een slimme en atletische hond met een sterk jachtinstinct. Net als veel andere Nihon Ken-rassen is de Kai een eigenzinnige denker. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar en kunnen fantastische metgezellen zijn voor wie hen de nodige aandacht en beweging geeft. Hoewel ze territoriaal kunnen zijn en een goede waakhond kunnen zijn, zijn ze van nature geen beschermingshonden. Ze zijn snel in het leren en sommige worden zelfs ingezet als zoek- en reddingshonden in Japan. Het is een zeldzaam ras, zelfs in hun geboorteland, met slechts ongeveer 12.000-14.000 honden en jaarlijks worden er tussen de 900 en 1.100 geregistreerd.

Temperament van een Kai Hond

De Kai is een zelfverzekerde, alerte en intelligente hond met een sterke wil. Dit ras heeft een sterk jachtinstinct en is zeer atletisch en krachtig. Ze zijn onafhankelijk en hebben de neiging om een ??eigenzinnige kant te hebben. Vanwege hun vroegere jachtvaardigheden hebben ze een hoge prooidrift en kunnen ze snel afgeleid raken door geuren en geluiden. De Kai is zeer gehecht aan zijn baas en heeft de neiging om een ??echte eenmanshond te zijn. Dit ras kan territoriaal zijn en een goede waakhond zijn, maar van nature geen beschermingshond. Kai's worden niet aanbevolen voor de eerste keer of onervaren hondenbezitters.

Verzorging van een Kai Hond

De Kai hond moeten wekelijks worden geborsteld om de vacht vrij van matten te houden. Wassen moet alleen worden gedaan als dat nodig is. Het is belangrijk om regelmatig de oren te reinigen en de nagels moeten regelmatig worden geknipt.

In het fokregelement van Kai-honden is verplicht gesteld dat de ouderdieren voor de dekking getest moeten worden op erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie, ogen (ECVO) en patella luxatie.

Vacht van een Kai Hond

De Kai hond heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is middellang tot lang van lengte, recht en stug. De ondervacht is dicht, dik en zacht. De vacht is korter op de oren, hoofd en benen en langer op het lichaam en de staart. Pups worden zwart geboren met pluizige vacht en de ‘stroom’ komt naar voren als de volwassen vacht komt. De markeringen die ze zullen krijgen zijn niet eerder tot ze volwassen zijn.

Trainen en opvoeden van een Kai Hond

De Kai is een intelligente en atletische hond met een sterk jachtinstinct, wat betekent dat training en socialisatie zeer belangrijk zijn. Ze hebben een eigenzinnig karakter en kunnen soms koppig zijn, dus een consequente en geduldige aanpak is nodig. Kai's reageren goed op positieve bekrachtigingstechnieken zoals beloningstraining. Ze houden van beweging en hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Kai's zijn meestal niet geschikt voor beginnende of onervaren hondeneigenaren, omdat ze specifieke behoeften hebben en een hoge mate van toewijding en consistentie vereisen.

Activiteit en bewegen van een Kai Hond

De Kai is een actieve en energieke hond die dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen, joggen en rennen in een omheinde ruimte zijn enkele manieren om hem tevreden te houden. Vanwege zijn jachtinstinct moet de Kai altijd worden aangelijnd of veilig omheind zijn wanneer hij buiten is, anders zal hij snel achter wild aan gaan. Binnenshuis zijn ze rustig en kalm, maar zodra ze de kans krijgen om naar buiten te gaan, zullen ze profiteren van de mogelijkheid om te bewegen. Ze hebben mentale en fysieke stimulatie nodig om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Kenmerken van een Kai Hond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-55 cm. Teef: 45-50 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 25-30 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Image: anonymous, Image of Kai (dog), CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test