De Finse Lappenhond: nieuwsgierig en onderzoekend

Alles wat je wilt weten over de Finse Lappenhond

Over de Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een oud ras dat afkomstig is uit Lapland, een gebied dat zich uitstrekt over Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. De honden werden voornamelijk gefokt om te helpen bij het hoeden van rendieren, maar werden ook gebruikt als waakhonden en als gezelschapsdieren. De Finse Lappenhond staat bekend om zijn grote aanpassingsvermogen aan verschillende weersomstandigheden en terreinen, wat hen tot een zeer waardevol hulpmiddel maakte voor de Sami-bevolking in het noorden van Lapland. Hoewel ze nog steeds gebruikt worden voor het hoeden van rendieren, zijn ze nu vooral bekend als huisdier en gezelschapshond.

Wat kost een Finse Lappenhond

De kosten voor een Finse Lappenhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Finse Lappenhond ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een erg vriendelijk uitziend ras. Ze zijn erg tolerant tegenover kinderen en zijn slim, speels, leergierig, dapper, trouw en aanhankelijk aan het gezin. Ze zijn wel een beetje eigenwijs, zoals de meeste Arctische rassen, maar ook gevoelig. Over het algemeen is de teef wat nederiger dan de reu en ze zijn tolerant tegenover soortgenoten en zullen niet snel een confrontatie aangaan. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren en passen zich gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan. Als ze opgewonden zijn door spel, iets interessants ontdekken of om te waarschuwen, zullen ze blaffen. Ze hebben wel een latent jachtinstinct, niet zozeer om prooi te vangen, maar om te traceren. Muizen zien ze echter wel als een lekkere snack.

Een zachte (belonen, prijzen) maar consequente opvoeding is nodig voor de Finse Lappenhond. Het is van nature een hond die zijn omgeving in de ruimste zin van het woord wil ontdekken. Hun nieuwsgierigheid om prikkels te onderzoeken die ze horen, zien en vooral ruiken (zeker in een nieuwe omgeving) kan ertoe leiden dat de hond zelfstandig op pad gaat. De Finse Lappenhond is echter ook een hond die graag de aandacht van mensen krijgt en bij hen in de buurt wil zijn, waardoor ze bereid zijn zich te schikken in grenzen die worden gesteld. De kunst van het opvoeden van een Finse Lappenhond is om de balans te vinden tussen het de ruimte geven aan en het op tijd bijsturen van deze van nature sterk ontwikkelde nieuwsgierigheid. Ze leren snel en omdat ze graag willen samenwerken zijn ze makkelijk te trainen, maar afwisseling is nodig anders zorgen ze zelf voor de gewenste variatie.

Als herdershond van oorsprong, werkte de Finse Lappenhond op grote afstand van zijn baas bij het hoeden van rendierkuddes. Hierdoor moest hij zelf zijn taken uitvoeren zonder een commando te krijgen. Deze zelfstandigheid heeft ervoor gezorgd dat de Finse Lappenhond intelligent en een beetje eigenwijs is. Ze hebben een natuurlijke neiging om te werken en te bewaken, en deze eigenschappen maken ze ook tot uitstekende waakhonden. Hun onafhankelijke karakter kan echter wel betekenen dat ze soms de neiging hebben om hun eigen plan te trekken.

Temperament van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een vriendelijk ras dat bekend staat om zijn trouw en toewijding aan het gezin. Ze zijn over het algemeen rustig van aard en doen het uitstekend met kinderen, andere honden en huisdieren. Hoewel ze niet agressief zijn, zijn ze wel waakzaam en zullen ze blaffen om hun familie te waarschuwen als er vreemden in de buurt zijn. Ze zijn ook aanhankelijk, moedig en speels.

Verzorging van een Finse Lappenhond

De vacht van de Finse Lappenhond heeft regelmatig verzorging nodig, vooral tijdens de rui. Het is belangrijk om de vacht te borstelen en klitten te verwijderen om te voorkomen dat er knopen ontstaan. Wassen moet alleen worden gedaan als het echt nodig is, omdat te veel wassen de natuurlijke oliën in de vacht kan verwijderen en de huid van de hond kan uitdrogen.

De Finse Lappenhond kan gemiddeld zo'n twaalf tot vijftien jaar in goede gezondheid leven. Er zijn wel een paar ziektes en afwijkingen die soms bij dit ras voorkomen, zoals progressieve retina atrofie (pra), juveniele cataract, heupdysplasie (hd), epilepsie, een traag werkende schildklier en de ziekte van Pompe. Maar maak je geen zorgen, deze ziektes komen gelukkig maar heel weinig voor in Finland en Nederland. In Finland wordt onderzoek gedaan naar hoe deze ziektes vererven

Vacht van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond heeft een dubbele vacht, zoals veel andere poolhonden. De bovenste laag is waterafstotend en bestaat uit lange, grove haren die dik zijn en recht naar beneden hangen. De ondervacht is donzig, dicht en zorgt voor isolatie tegen kou. Bij mannetjes vindt de rui eenmaal per jaar plaats en bij vrouwtjes twee keer per jaar.

De kleuren van de Finse Lappenhond kunnen heel divers zijn. Alle kleurpatronen zijn toegestaan, maar er moet wel één basiskleur zijn die domineert. De basiskleuren zijn zwart, bruin, crème en wit ontbreekt als kleurpigment. De kleur crème kan variëren van dieprood tot bijna wit.

De vacht van een Finse Lappenhond kan uit een enkele basiskleur bestaan, maar het is ook mogelijk dat de vacht aftekeningen heeft in andere kleuren. Een veelvoorkomende aftekening is bijvoorbeeld een crèmekleurige halskraag of stippen boven de ogen bij een zwarte of bruine hond.

Een pasgeboren pup heeft nog geen definitieve kleuren. De aftekeningen in het gezicht en op de poten ontwikkelen zich in het eerste jaar, net als het kleurpatroon bij een wildkleurige hond. Regelmatig borstelen is nodig bij de Finse Lappenhond. Vooral tijdens de rui moet extra aandacht worden besteed aan de vacht. Wassen is alleen nodig als het echt niet anders kan.

Trainen en opvoeden van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een intelligent ras dat graag wil leren en samenwerken met zijn baasje. Het is belangrijk om de trainingen gevarieerd en uitdagend te houden om de aandacht van de hond vast te houden. Een consequente, maar zachte opvoeding is belangrijk bij dit ras.

Het is belangrijk om de Finse Lappenhond vroeg te socialiseren, zodat ze kunnen wennen aan verschillende omgevingen, mensen en dieren. Ze zijn van nature nieuwsgierig en willen graag hun omgeving ontdekken, dus het is belangrijk om ze te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is.

Activiteit en bewegen van een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond heeft veel beweging nodig en is het meest op zijn plek in een omgeving met voldoende ruimte om rond te rennen en te spelen. Een grote veilig omheinde tuin is ideaal, maar een landelijke omgeving met veel buitenruimte is ook geschikt. Dit ras is bijzonder intelligent en presteert goed in activiteiten zoals behendigheid, fly-ball en zoek- en reddingsacties. Bovendien hebben Finse Lappenhonden een geweldig karakter en kunnen ze worden opgeleid als therapiehonden.

Kenmerken van een Finse Lappenhond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 41-52 cm. Teef: 41-52 cm
  • Gewicht: Reu: 18-20 kg. Teef: 18-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Finse Lappenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test