Goldador

Alles wat je wilt weten over de Goldador

De Goldador: een zeer aangename persoonlijkheid

Over de Goldador

De Goldador is ontstaan door het kruisen van een Golden Retriever en een Labrador Retriever. Hij is niet zo bekend als bijvoorbeeld de Goldendoodle of Cavachon, maar dat maakt hem zeker niet minder geweldig! Hij heeft namelijk een unieke combinatie van kenmerken die hem tot een perfect familiehuisdier maken, maar ook tot een fantastische hulphond en jager. In tegenstelling tot veel andere kruisingen, kun je bij de Goldador vrij goed voorspellen hoe hij eruitziet en hoe zijn karakter zal zijn, omdat de Golden Retriever en Labrador Retriever behoorlijk vergelijkbaar zijn. Beide rassen werden traditioneel gebruikt voor de jacht, maar zijn tegenwoordig vooral populaire huisdieren vanwege hun vriendelijke en loyale karakter.

Het beste van twee werelden

De Goldador is eigenlijk al veel langer een ding dan dat de meeste mensen denken. Hoewel het nooit echt opzettelijk als designerhond gefokt is tot relatief recentelijk, zijn labradors en golden retrievers al jaren populair als jachthonden en worden vaak bij elkaar gebracht. Het is dus geen verrassing dat er toevallige of zelfs geplande kruisingen hebben plaatsgevonden. Iedereen die deze vriendelijke en prachtige wezens heeft ontmoet, begrijpt waarom de Goldador zo'n populaire kruising is. Ze hebben het beste van twee werelden: de zachtaardigheid van een gezelschapshond en de bruikbaarheid en trainbaarheid van een werkhond.

Karakter van een Goldador

De Goldador is na de onhandige puppytijd een super lief huisdier dat goed overweg kan met kinderen en andere dieren. Hij is zo loyaal dat hij zijn eigenaren overal zal volgen in huis en in de tuin. Hoewel hij wel even alleen kan zijn, moet je hem niet buiten laten wonen of een hele werkdag alleen laten, want hij heeft aandacht en activiteit nodig om verveling en frustratie te voorkomen.

Dit is een echte sociale hond die graag nieuwe mensen en honden ontmoet, dus hij vindt het heerlijk om in openbare ruimtes te wandelen. Het nadeel hiervan is dat hij een verschrikkelijke waakhond is - als er een indringer binnenkomt, krijgt die persoon hoogstwaarschijnlijk een warm welkom net zoals de eigenaren!

Temperament van een Goldador

De Goldador is aanhankelijk, trouw en liefdevol, zijn zeer familie-georiënteerd en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Dit kan resulteren in destructief gedrag. (Lees hier alles over het aanpakken,voorkomen en oplossen van verlatingsangst)

Superactief
De Goldador is een super actieve kruising die gek is op beweging, vooral als het gaat om apporteren op het land of in het water. Maar als hij eenmaal in huis is, zijn volwassenen juist super relaxt en chill. Helaas geldt dat niet voor puppy's en jongere honden, want die zijn vaak nogal onstuimig en hyper, soms wel tot 18 maanden oud. Maar maak je geen zorgen, na de puppytijd wordt hij een buitengewoon zachtaardig huisdier en kan je hem super goed vertrouwen met kinderen en andere dieren.

Verzorging van een Goldador

De vacht van een Goldador is gemakkelijk te onderhouden omdat deze kort is en slechts wekelijks geborsteld hoeft te worden om dood haar te verwijderen. Maar tijdens de verharing in het voor- en najaar kan het wel wat extra aandacht nodig hebben. Baden is meestal niet nodig. De nagels moeten wel om de paar maanden worden geknipt. Dit kan je thuis doen met een sterke nagelknipper, of je kunt naar de trimmer of dierenarts gaan. De oren van een Goldador moeten minstens eenmaal per twee weken worden schoongemaakt, want deze hebben de neiging om wasachtig te worden en kunnen vatbaar zijn voor schimmelinfecties als ze niet goed worden schoongehouden.

Ze kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals oorontsteking, heupdysplasie, hartproblemen en de ziekte van von Willebrand.

Vacht van een Goldador

De Goldador heeft een typische korte, dichte vacht die lijkt op die van de Labrador, soms met iets langer, golvend haar langs de rug. Het goede nieuws is dat deze vacht waterafstotend is, wat betekent dat je geen uur hoeft te föhnen nadat je hond zich in een meer heeft gestort. Meestal hebben ze een gouden of gele kleur, maar sommige hebben ook zwarte vachten. Chocoladekleuring is zeldzaam, maar kan voorkomen. Over het algemeen is het een vrij gemakkelijke vacht om te verzorgen en hoeft het alleen maar wekelijks te worden geborsteld om dode haren te verwijderen. Tijdens het verharen in het voor- en najaar kan het zijn dat je wat vaker moet borstelen.

Trainen en opvoeden van een Goldador

De Goldador is echt een goede keuze voor beginnende hondenbezitters die op zoek zijn naar een grote kruising. Ze zijn super intelligent en houden van knuffelen, zonder de behoefte om hun eigenaar te domineren. Het is belangrijk om de pup te socialiseren tijdens de puppytijd, maar gelukkig is dit bij deze kruising meestal een stressvrij proces.

Het is het beste om te beginnen met een basistraining voor gehoorzaamheid en hoofdoefeningen vanaf een leeftijd van acht weken. Als de Goldador goed gedrag vertoont, zorg dan voor uitbundige lof als beloning. Terugroepen kan een uitdaging zijn voor jonge Goldadors omdat ze snel afgeleid zijn op drukke plekken. Een traktatie kan helpen om ze te laten reageren op de oproep of het fluitje van de eigenaar - een Goldador zal alles doen voor een traktatie!

Activiteit en bewegen van een Goldador

De Goldador is niet zomaar een hond die je voor de leuk aanschaft. Hij is gefokt om te werken en heeft daarom genoeg beweging nodig om gezond en fit te blijven. Vooral jonge Goldadors mogen niet te veel worden uitgeoefend, maar moeten wel elke dag voor korte tijd worden uitgelaten. Volwassenen kunnen urenlang sporten en vinden het heerlijk om te joggen, zwemmen, wandelen en apporteren. Als eigenaar moet je wel opletten met het gooien van stokken, want dit kan leiden tot vervelende blessures. Het is beter om tennisballen of ander speelgoed te gebruiken om mee te spelen en te apporteren.

Kenmerken van een Goldador

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd:12-15
  • Schofthoogte: 55 - 60cm
  • Gewicht: 27 - 36kg
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
5
Sociaal:
7

Ziektes bij een Goldador

De Goldador is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Goldador is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Imagesource: State Farm, Arson Dog Holly , CC BY-SA 2.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test