De Goldador: een echte allemansvriend

Alles wat je wilt weten over de Goldador

Over de Goldador

De Goldador is ontstaan door het kruisen van een Golden Retriever en een Labrador Retriever. Hij is niet zo bekend als bijvoorbeeld de Goldendoodle of Cavachon, maar dat maakt hem zeker niet minder leuk! In tegenstelling tot veel andere kruisingen, kun je bij de Goldador vrij goed voorspellen hoe hij eruitziet en hoe zijn karakter zal zijn, omdat de Golden Retriever en Labrador Retriever behoorlijk vergelijkbaar zijn. Beide rassen werden traditioneel gebruikt voor de jacht, maar zijn tegenwoordig vooral populaire huisdieren vanwege hun vriendelijke en loyale karakter.

Het beste van twee werelden

Het is niet gek dat de Goldador is ontstaan. De Golden Retriever is een zeer populaire hond net als de Labrador. Alle twee deze rassen hebben een ontzettend zachtaardig karakter en zijn inteligent. En als je deze twee rassen kruist dan begrijp je wel waarom de Goldador zo'n populaire kruising is. Ze hebben het beste van twee werelden: de zachtaardigheid van een gezelschapshond en de bruikbaarheid en trainbaarheid van een werkhond.

Wat kost een Goldador

De kosten voor een Goldador zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Goldador.

Karakter van een Goldador

De Goldador is na de onhandige puppytijd een super lief huisdier dat goed overweg kan met kinderen en andere dieren. Hij is zo loyaal dat hij zijn eigenaren overal zal volgen. Hoewel deze hond best wel even alleen kan zijn, moet je niet voor dit ras kiezen als je een full-time job hebt, want hij heeft aandacht en beweging nodig om verveling en frustratie te voorkomen.

Je moet niet aan een Goldador beginnen als je op zoek bent naar een hond die je huis en haard beschermt, want een waakhond is hij zeker niet. Elke indringer zal hij vriendelijk verwelkomen.

Temperament van een Goldador

De Goldador is aanhankelijk, trouw en liefdevol, zijn zeer familie-georiënteerd en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Dit kan resulteren in destructief gedrag. (Lees hier alles over het aanpakken,voorkomen en oplossen van verlatingsangst)

Superactief
De Goldador is een super actieve kruising die gek is op beweging, vooral als het gaat om apporteren op het land of in het water. Maar als hij eenmaal in huis is, zijn volwassen honden juist super relaxt en chill. Helaas geldt dat niet voor puppy's en jongere honden, want die zijn vaak nogal onstuimig en kunnen nogal hyper zijn. Dit drukke gedrag kan aanhouden tot ze ongeveer 18 maanden oud zijn. Maar na deze puppytijd is hij een buitengewoon zachtaardig huisdier en kan je hem super goed vertrouwen met kinderen en andere dieren.

Verzorging van een Goldador

De vacht van een Goldador is gemakkelijk te onderhouden omdat deze kort is en hoeft slechts wekelijks geborsteld te worden om dood haar te verwijderen. Alleen tijdens de rui in het voor- en najaar kan het wel wat extra aandacht nodig hebben. De nagels moeten wel om de paar maanden worden geknipt. Dit kan je thuis doen met een sterke nagelknipper, of je kunt naar de trimmer of dierenarts gaan. De oren van een Goldador moeten minstens eenmaal per twee weken worden schoongemaakt, want deze hebben de neiging om wasachtig te worden en kunnen vatbaar zijn voor schimmelinfecties als ze niet goed worden schoongehouden.

Ze kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals oorontsteking, heupdysplasie, hartproblemen en de ziekte van von Willebrand.

Vacht van een Goldador

De Goldador heeft een typische korte, dichte vacht die lijkt op die van de Labrador, soms met iets langer, golvend haar langs de rug.  Meestal hebben ze een gouden of gele kleur, maar sommige komen ze ook voor met een zwarte vacht. Chocoladekleuring is zeldzaam, maar ook dit kan voorkomen. 

Trainen en opvoeden van een Goldador

De Goldador is echt een goede keuze voor beginnende hondenbezitters die op zoek zijn naar een grote kruising. Ze zijn super intelligent en houden van knuffelen, zonder de behoefte om hun eigenaar te domineren. Het is wel belangrijk om de pup te socialiseren tijdens de puppytijd.

Het is het beste om te beginnen met een basistraining voor gehoorzaamheid vanaf een leeftijd van acht weken. Belongsgerichte trainingen werken het beste voor de Goldador. Terugroepen kan een uitdaging zijn voor jonge Goldadors omdat ze snel afgeleid zijn op drukke plekken.

Activiteit en bewegen van een Goldador

De Goldador is niet zomaar een hond die je voor de leuk aanschaft. Hij is gefokt om te werken en heeft daarom genoeg beweging nodig om gezond en fit te blijven. Vooral jonge Goldadors mogen niet te veel worden belast, maar moeten wel elke dag voor korte tijd worden uitgelaten. Volwassenen kunnen urenlang sporten en vinden het heerlijk om te joggen, zwemmen, wandelen en apporteren. 

Kenmerken van een Goldador

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 55-60 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 27-36 kg. Teef: 27-36 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Goldador

De Goldador is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Goldador is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: State Farm, Arson Dog Holly , CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test