Rasbeschrijving van de Pyrenese herdershond

De oorsprong van de Pyrenese herdershond ligt in Frankrijk en deze rashond werd gebruikt voor het hoeden van vee; en dan met name schapen. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg dit ras nationale erkenning in Frankrijk vanwege hun moedige werk als waakhond, boodschapper en reddingshond. Buiten Frankrijk is de Pyrenese herdershond moeilijk te verkrijgen

Karakter van een Pyrenese herdershond

De Pyrenese Herder is de kleinste van de herdershonden. Ze beschikken over een intelligente en expressieve kop. De Pyrenese Herder is goed geproportioneerd, energiek, slank en atletisch. Ze zijn gebouwd voor snelheid, hebben een groot uithoudingsvermogen, zijn moedig en onverschrokken.

Temperament van een Pyrenese herdershond

De Pyrenese Herder wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kinderen of voor onervaren hondenbezitters. Dit ras is trouw, toegewijd en waakzaam. Ze hechten zich erg aan een bepaald familielid. De Pyrenese herder is op zijn hoede en wantrouwig tegenover vreemden en het zijn daarom uitstekende voogden. Ze doen het goed met honden bij wie ze zijn opgegroeid.

Verzorging van een Pyrenese herdershond

Wekelijks borstelen is nodig om de vacht vrij van matten en klitten te houden. De nagels, oren en tanden moeten regelmatig worden gecontroleerd. De Pyrenese Herder is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, patellaluxatie en epilepsie.

Vacht van een Pyrenese herdershond

De Pyrenese Herder komt voor in twee varianten: langharig en kortharig. De langharige heeft een dubbele vacht. De buitenste vacht is half lang tot lang, licht golvend, of stijl. De textuur is stug. De ondervacht is minimaal en prima. De kortharig heeft geen ondervacht. De snuit is bedekt met fijn, kort haar en wordt iets langer op de kop en kruin. Het haar op het lijf is fijn en zacht. Zowel de vacht van de langharige als de kortharige zijn waterafstotend.

Trainen en opvoeden van een Pyrenese herdershond

De Pyrenese Herder is gevoelig en onafhankelijk, maar staat wel te popelen om te behagen. Vroege en voortdurende socialisatie en gehoorzaamheid is een must. Ze reageren niet op agressieve of hardhandige methoden. Training moet gegeven worden met stevigheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Pyrenese herdershond

De Pyrenese Herder heeft een buitensporige hoeveelheid lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Ze worden niet aanbevolen voor de stad of appartement. De Pyrenese Herder doet het het beste in een landelijke omgeving waar ze kunnen werken en voldoende ruimte hebben om te kunnen struinen en spelen. Ze genieten van spelletjes zoals behendigheid, frisbee, flyball enzovoorts.
Bron foto: anonymous, Berger-des-Pyrenees Adeux 0302x0214, CC BY-SA 3.0

Kenmerken van een Pyrenese herdershond

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: -
Schofthoogte: Reu 40 - 48 cm, Teef 36 - 46 cm
Gewicht: 6,5 kg - 14 kg
Grootte:
2
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
5
Sociaal:
7
De volgende ziektes zijn bekend bij de Pyrenese herdershond Heupdysplasie   Patellaluxatie   Epilepsie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test