Rasbeschrijving van de Friese Stabij

De Friese Stabij, ook wel de Stabijhoun vindt zijn oorsprong in de provincie Friesland. Het is een veelzijdig ras dat werd gebruikt om zowel als waakhond te dienen maar ook als jager. Het is een relatief zeldzaam ras, er bestaan maar ongeveer 3500. Jaarlijks worden er circa 350 Friese Stabij pups geboren.

Karakter van een Friese Stabij

De Friese Stabij is stevig gebouwd en beschikt over een groot uithoudingsvermogen en kracht. De stabij is een staande jachthond. Een staande jachthond houdt in dat, zodra de hond wild ruikt, hij roerloos blijft staan met de neus richting het wild. Hierbij wordt ook soms de voorpoot opgeheven. De Friese Stabij beschikt over uitstekende zwemcapaciteiten en is dan ook in staat om over grote afstanden te zwemmen om het (geschoten) wild te apporteren.

Temperament van een Friese Stabij

De Friese Stabij is een toegewijde en trouwe metgezel die uitstekend is met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn erg geduldig en zeer lief naar mensen toe die ze kennen. Naar vreemden toe kunnen ze soms wat gereserveerd zijn. Ze zijn beschermend ten opzichte van hun familie, grondgebied en vee, maar zijn hierbij nooit kwaadaardig. Dit alles maakt de Friese Stabij tot een heerlijke hond om in huis te hebben, die de boel voor de baas in de gaten houdt en een uitstekende jacht-compagnon is.

Verzorging van een Friese Stabij

Dit ras heeft niet veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen zal voorkomen dat er klitten in de vacht komen. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is. Vanwege de zeldzaamheid van dit ras zijn er geen bekende gezondheidsproblemen.

Vacht van een Friese Stabij

De vacht van de Stabijhoun, of Friese Stabij ligt strak tegen het lichaam en heeft lange haren. De vacht op de kop is kort, terwijl de vacht bij de broek en de achterkant van de voorpoten dichtbegroeid is. Er is bevedering op de oren. De Stabij verhaard twee keer per jaar.

Trainen en opvoeden van een Friese Stabij

De Stabij is intelligent en zeer trainbaar. Opvoeding moet gegeven worden met eerlijkheid, stevigheid en consistentie. De Stabij blinkt uit in behendigheid, triathlon, fly-ball, het ophalen, jagen en frisbee.

Activiteit en bewegen van een Friese Stabij

De Stabyhoun wordt niet aanbevolen voor een appartement. Ze vereisen een hoge mate van lichaamsbeweging en gedijen op het hebben werk. Ze genieten van dagelijkse wandelingen, spelen in een grote veilig omheinde tuin, het uitvoeren van taken in een landelijke omgeving, of jagen. Socialisatie is een van de belangrijkste dingen die u voor uw pup kunt doen.

Kenmerken van een Friese Stabij

Rasgroep: Voorstaande honden
Leeftijd: 13 - 15 jaar
Schofthoogte: 48 - 50 cm
Gewicht: 20- 24 KG
Grootte:
4
Beweging:
7
Waakhond:
7
Onderhoud:
4
Sociaal:
7

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test