De Friese Stabij - Stabijhoun: een fantastische zwemmer

Alles wat je wilt weten over de Friese Stabij

Over de Friese Stabij

De Stabij komt uit Friesland, vooral uit het Friese Woudengebied. Dit ras was al bekend in die streek in de negentiende eeuw, maar is pas sinds de jaren zestig buiten Friesland populairder geworden. De voorouders van de Stabij zijn waarschijnlijk de spanjoel (of spaniel), die tijdens de Spaanse bezetting meegekomen waren naar het noorden. De Stabij werd vroeger gebruikt voor de jacht op mollen, ratten en bunzings, als waakhond en als ongedierteverdelger op het erf en rond het huis. Soms werd de Stabij ook gebruikt als jachthond bij de jacht op haar- en veerwild. Het is dus een veelzijdige hond die tegenwoordig vooral als gezelschapshond wordt gehouden. Het ras werd erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in 1942.

Wat kost een Friese Stabij

De kosten voor een Friese Stabij kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Friese Stabij ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Friese Stabij

De Friese Stabij is stevig gebouwd en beschikt over een groot uithoudingsvermogen en kracht. De stabij is een staande jachthond. Een staande jachthond houdt in dat, zodra de hond wild ruikt, hij roerloos blijft staan met de neus richting het wild. Hierbij wordt ook soms de voorpoot opgeheven. De Friese Stabij beschikt over uitstekende zwemcapaciteiten en is dan ook in staat om over grote afstanden te zwemmen om het (geschoten) wild te apporteren.

Stabijs zijn van nature zelfstandig. Sommige mensen noemen het eigenwijs, anderen noemen het koppig of eigenzinnig. Maar in feite is het gewoon zelfstandigheid, en dat is iets dat er speciaal in is gefokt. Vroeger wilden boeren namelijk een hond die zelfstandig kon werken, en die eigenschap hebben de Stabijs van nu nog steeds. Niet erg als je weet dat het bij het ras hoort. Als je er goed mee omgaat, is er niets mis mee. Maar bij gebrek aan goede en consistente begeleiding kan een Stabij wel een moeilijke en labiele hond worden. Bij goede begeleiding is een Stabij echter een superleuke hond en een maatje voor het leven.

Stabijs zijn ook erg nieuwsgierig en onderzoekend. Dat is leuk, maar soms kan het ook tot problemen leiden. Over het algemeen verwachten ze dan dat de baas hen komt helpen. Let dus altijd op wat een Stabij uitspookt, want door die onderzoekende aard komen ze ook snel in een lastige situatie.

Temperament van een Friese Stabij

De Friese Stabij is een toegewijde en trouwe metgezel die uitstekend is met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn erg geduldig en zeer lief naar mensen toe die ze kennen. Naar vreemden toe kunnen ze soms wat gereserveerd zijn. Ze zijn beschermend ten opzichte van hun familie, grondgebied en vee, maar zijn hierbij nooit kwaadaardig. Dit alles maakt de Friese Stabij tot een heerlijke hond om in huis te hebben.

Stabijs zijn echte 'baasjes-honden', maar dat heeft ook een keerzijde. Als er iets aan de hand is verwachten ze dat hun baasje de leiding neemt en het oplost. Ze kunnen wel flink blaffen om de aandacht te trekken, maar de echte actie laten ze liever aan jou over. Als het op jagen aankomt, zijn Stabijs echter graag zelfstandig bezig. Het is belangrijk om ze hierin te begeleiden en te trainen, vooral omdat ons landje druk is met verkeer. Maar wees niet boos als ze toch nog eens een mol of rat opgraven in de tuin. Voor veel Stabijs is dit gewoon nuttig werk en dat laten ze niet zomaar liggen. Ze zijn nu eenmaal graag bezig met dingen waar ze zelf het nut van inzien.

Verzorging van een Friese Stabij

en Stabij heeft niet veel verzorging nodig, maar een goede borstelbeurt en af en toe een bad kan zeker geen kwaad. De vacht is waterafstotend, dus na een wandeling in de regen of zwemmen in het water, schudt de Stabij zichzelf al snel weer droog. Maar het kan toch verstandig zijn om de vacht goed te controleren op klitten en te borstelen, vooral als de hond veel heeft gezwommen of door de bossen heeft gerend.

Ook de nagels moeten af en toe geknipt worden, maar let erop dat je niet te ver knipt, anders kan het pijnlijk zijn voor de hond. Als je niet zeker weet hoe je de nagels moet knippen, laat het dan over aan de dierenarts of een professionele trimmer.

De Stabij is over het algemeen een gezonde hond, maar er zijn wel enkele gezondheidsproblemen waar je op moet letten. Zo kan de hond bijvoorbeeld last krijgen van heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie ,Persisterende Ductus Arteriosus (PDA) of oogproblemen. Zorg er dus voor dat je de Stabij regelmatig laat controleren bij de dierenarts.

Vacht van een Friese Stabij

De vacht van de Stabijhoun, of Friese Stabij ligt strak tegen het lichaam en heeft lange haren. De vacht op de kop is kort, terwijl de vacht bij de broek en de achterkant van de voorpoten dichtbegroeid is. Er is bevedering op de oren. De Stabij verhaard twee keer per jaar.

De meeste Stabijs hebben een zwart-witte vacht. Dat betekent dat ze zwarte vlekken hebben op een witte achtergrond. Het wit moet vooral op de poten en buik zitten en een witte staartpunt is gewenst. Sommige Stabijs hebben een zwarte kop, maar anderen hebben weer een witte bles op hun hoofd. Het lichaam kan helemaal zwart of helemaal wit zijn of iets daartussenin. Er zijn ook Stabijs met bruine vlekken, maar dat is niet zo vaak voorkomend. Een driekleurige Stabij (zwart-wit met bruine vlekken) is niet officieel erkend als kleur en mag niet gebruikt worden voor fokdoeleinden, hoewel ze wel een stamboom kunnen krijgen.

Trainen en opvoeden van een Friese Stabij

Stabijs zijn super gemotiveerde werkhonden, zolang ze maar weten wie de baas is. Een fijne en afwisselende opvoeding met duidelijke grenzen is belangrijk voor een goede band tussen baas en hond. Vergeet niet dat een Stabij geen harde aanpak nodig heeft, daar knapt 'ie alleen maar van af. Een goede begeleiding en motivatie zorgt ervoor dat je Stabij de beste maatje wordt die je je maar kunt wensen. Houd er wel rekening mee dat Stabijs eigenzinnig kunnen zijn en niet altijd doen wat jij wilt. Dat komt omdat ze van oorsprong onafhankelijk moesten werken en zelf hun boontjes moesten doppen. Zorg dus voor een opvoeding die past bij de hond en let op dat je Stabij niet blokkeert door te veel druk.

Activiteit en bewegen van een Friese Stabij

Een Stabij heeft niet alleen behoefte aan lichaamsbeweging, maar ook aan mentale uitdagingen. Het is belangrijk om de hond een functie te geven in het dagelijks leven en samen te werken met de baas. Dit kan van alles zijn, zolang het maar afwisselend is en de hond uitgedaagd blijft. Zo blijft de Stabij gelukkig en gezond!

Kenmerken van een Friese Stabij

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 48-50 cm. Teef: 48-50 cm
  • Gewicht: Reu: 20-24 kg. Teef: 20-24 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Friese Stabij

De Friese Stabij is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Friese Stabij is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test