De Noorse Buhund: een sportieve en loyale hond

Alles wat je wilt weten over de Noorse Buhund

Over de Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een hondenras dat al eeuwenlang in Noorwegen wordt gefokt. Het ras is ontstaan in de regio Hordaland aan de westkust van Noorwegen, waar het diende als waakhond en veehoeder voor boeren. De naam "Buhund" betekent dan ook "boerderijhond" in het Noors.

De Buhund werd voornamelijk gefokt om te kunnen functioneren in het barre klimaat van Noorwegen. Het ras is dan ook robuust en heeft een dikke, weerbestendige vacht die hem beschermt tegen de koude en vochtige omstandigheden. Daarnaast is de Buhund erg energiek en actief, wat hem in staat stelt om lange afstanden af te leggen op het ruige Noorse platteland.

In de jaren 1920 en 1930 werd de Noorse Buhund voor het eerst geëxporteerd naar andere delen van Europa en de Verenigde Staten. Sindsdien is het ras steeds populairder geworden, zowel als gezelschapshond als als werkhond. Tegenwoordig wordt de Buhund nog steeds gebruikt als herder en waakhond, maar hij is ook een populaire metgezel voor gezinnen over de hele wereld.

Wat kost een Noorse Buhund

De kosten voor een Noorse Buhund kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Noorse Buhund ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.

Karakter van een Noorse Buhund

Het karakter van een Noorse Buhund kan worden omschreven als moedig, energiek, leergierig en vriendelijk. Deze honden zijn zeer gericht op hun gezin en buitengewoon aardig voor kinderen. Daarnaast blaffen ze graag, wat soms als waakhondgedrag kan worden gezien. Ze zijn erg actief en hebben voldoende beweging nodig om gelukkig te zijn. De Buhund staat bekend om zijn intelligentie en trainbaarheid, wat hem geschikt maakt voor verschillende activiteiten zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en hoeden. Over het algemeen zijn het zeer sociale en aanhankelijke honden die goed gedijen in gezelschap van mensen en andere huisdieren.

Temperament van een Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een aanhankelijke, lieve en vriendelijke hond en hecht zich sterk aan zijn gezin. Hij kan niet goed tegen isolatie of langdurig alleen zijn en eenzaamheid en verveling kunnen leiden tot overmatig blaffen en destructief gedrag. 

Verzorging van een Noorse Buhund

Regelmatig borstelen van de vacht met een stevige borstel wordt aanbevolen. Speciale aandacht moet worden besteed tijdens rui. Wassen mag alleen worden gedaan wanneer dat nodig is. De Noorse Buhund is relatief gezond, maar er komen enkele gezondheidskwesties voor zoals heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Specifiek komt bij dit ras Buhund Cataract (pulverulent cataract) voor.

Vacht van een Noorse Buhund

De Noorse Buhund heeft een vacht met dikke, ruwe, goed aanliggende dekharen en dik, zacht onderhaar. Op het hoofd en de voorzijde van de benen is de vacht vrij kort, terwijl het haar op de nek, hals en borst langer is.

Wat betreft de kleur kan de vacht variëren van bruingeel, lichtgeel tot roodgeel, met of zonder zwarte haarpunten. Ook een zwart masker is toegestaan. Bij voorkeur is de vacht zwart en uniform. Witte aftekeningen zoals een bles, borstvlek, ring om de hals en witte voeten zijn toegestaan.

Trainen en opvoeden van een Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een slimme en energieke hond die graag leert en het goed doet bij positieve trainingstechnieken. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met gehoorzaamheidstraining en socialisatie om ervoor te zorgen dat de hond goed opgevoed en goed gesocialiseerd is.

Het is belangrijk om de training uitdagend en interessant te houden voor de Buhund, omdat ze snel verveeld kunnen raken. Het belonen van goed gedrag met lof en traktaties zal de motivatie van de hond vergroten en de training gemakkelijker maken.

Het is ook belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding en grenzen te stellen voor de hond. Dit zal helpen om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor zorgen dat de Buhund zich goed gedraagt ??in huis en in de gemeenschap.

Activiteit en bewegen van een Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een energieke hond die veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn van nature actief en genieten van lange wandelingen, rennen en spelen. Het is belangrijk om dagelijks voldoende tijd en ruimte te bieden voor fysieke en mentale stimulatie. Een tuin of buitenruimte waarin ze vrij kunnen rondlopen en spelen is ideaal voor deze hond. Naast wandelen en spelen, zijn Buhunds ook goed in verschillende hondensporten, zoals gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. Het is echter belangrijk om hun energieniveau en grenzen te respecteren en niet te overbelasten.

Kenmerken van een Noorse Buhund

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-47 cm. Teef: 41-45 cm
  • Gewicht: Reu: 15-19 kg. Teef: 13-17 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Noorse Buhund

De Noorse Buhund is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Noorse Buhund is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Svenska Mässan from Sweden, Grupp 5NORSK BUHUND, C.I.B. JWW-08 NORD UCH SE V-10 VDH CH Gnipagrottans Gullan Lilltösen (23661375943), modified, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test