De Entlebucher Sennenhond: waaks en een gezellige vriend

Alles wat je wilt weten over de Entlebucher Sennenhond

Over de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een robuuste en trouwe hond met een opvallend zwart, bruin en wit gevlekt vacht. Dit ras is afkomstig uit het Entlebuch-dal in Zwitserland en is ontstaan als een veelzijdige boerderijhond, die werd gebruikt voor het hoeden van vee, het bewaken van het erf en het trekken van karren.

Het ras stamt waarschijnlijk af van de oude Sennenhonden die al sinds de 16e eeuw in Zwitserland worden gebruikt. De Entlebucher Sennenhond is het kleinste van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen en heeft een zeer stabiel en aanhankelijk karakter.

Tegenwoordig wordt de Entlebucher Sennenhond vooral gehouden als gezelschapshond en is het een geweldige metgezel voor actieve gezinnen die houden van wandelen en andere buitenactiviteiten. Deze slimme en atletische hond is ook zeer geschikt voor hondensporten zoals behendigheid en flyball.

Als je op zoek bent naar een sterke, loyale en veelzijdige hond, dan is de Entlebucher Sennenhond zeker het overwegen waard!

Wat kost een Entlebucher Sennenhond

De kosten voor een Entlebucher Sennenhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Entlebucher Sennenhond ergens tussen de € 1.200 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is van middelmatige grootte, gespierd en compact gebouwd. Het ras heeft een wendbare, alerte en behendige uitstraling. De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke en slimme karakter, en heeft ook veel kracht en uithoudingsvermogen.

De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn intelligentie, moed en loyaliteit. Het is een energieke en actieve hond die graag bezig is. Hij is zelfverzekerd en heeft een sterk karakter. Dit ras heeft een sterke drive om zijn baas te behagen en is zeer toegewijd aan zijn familie. De Entlebucher Sennenhond is een geweldige metgezel voor mensen die graag buiten zijn en actief zijn.

Temperament van een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft een levendig temperament en is altijd alert. Ze zijn intelligent, moedig en zelfverzekerd. Dit ras is erg toegewijd aan hun familie en vertoont een grote mate van loyaliteit en beschermend gedrag. Ze kunnen soms wantrouwig zijn tegenover vreemden en hebben de neiging om territoriaal gedrag te vertonen. Entlebucher Sennenhonden zijn zeer actief en hebben veel beweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Ze houden van spelletjes en zijn dol op tijd doorbrengen met hun familie. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor het hoeden van vee en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze op jonge leeftijd zijn gesocialiseerd.

Verzorging van een Entlebucher Sennenhond

Af en toe borstelen met een stevige borstel om losse en dode haren te verwijderen wordt aanbevolen. Wassen moet worden gedaan wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om ze niet te overvoeden en regelmatig de nagels te knippen. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals onder andere heupdysplasie.

Vacht van een Entlebucher Sennenhond

De vacht van de Entlebucher Sennenhond is kort, dicht en glanzend. Het haar is dik en recht en het heeft een ondervacht die het beschermt tegen koude temperaturen. De kleur van de vacht is meestal zwart met witte en tan aftekeningen op de borst, benen en gezicht. Er kunnen ook witte aftekeningen op de staart en nek voorkomen. Over het algemeen hebben Entlebucher Sennenhonden een kenmerkende uitstraling.

Trainen en opvoeden van een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is intelligent en leergierig, waardoor hij gemakkelijk te trainen is. Het is belangrijk om de training op een positieve en consistente manier aan te pakken, met veel beloningen en lof. Socialisatie is ook erg belangrijk voor deze honden, omdat ze een beschermend instinct hebben en soms wantrouwend kunnen zijn tegenover vreemden en andere honden. Vroege socialisatie kan helpen om dit gedrag te verminderen. Het is aan te raden om te beginnen met gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd en om te blijven oefenen en uitdagingen te bieden om hun slimme geest bezig te houden.

Activiteit en bewegen van een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond heeft veel energie en heeft dan ook dagelijks voldoende beweging nodig. Het is een actieve hond die het liefst lekker buiten rent en speelt. Lange wandelingen, spelen met een bal of frisbee en bijvoorbeeld behendigheid zijn goede activiteiten om te doen met de Entlebucher Sennenhond. Omdat dit ras van nature een werkhond is, vinden ze het heerlijk om te helpen met klusjes in huis en tuin. Het is belangrijk om de Entlebucher Sennenhond geestelijk en fysiek te stimuleren om verveling en destructief gedrag te voorkomen.

Kenmerken van een Entlebucher Sennenhond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-52 cm. Teef: 46-48 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Entlebucher Sennenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test