De Basset Fauve de Bretagne: ongekend vriendelijk

Alles wat je wilt weten over de Basset Fauve de Bretagne

Over de Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een jachthond afkomstig uit de Bretagne in Frankrijk. Deze rashond ras lijkt op de Griffon Fauve de Bretagne maar heeft kleinere poten. Na de Tweede Wereldoorlog was de Basset Fauve de Bretagne bijna uitgestorven maar door het kruisen van de Petit basset griffon Vendéen en de Teckel werd er weer nieuw leven ingeblazen.

De Basset Fauve de Bretagne werd gebruikt om op klein wild te jagen en men denkt de originele Basset Fauve meer op een terriër leek dan de honden die we vandaag zien. De Basset Fauve de Bretagne werd zeer gewaardeerd vanwege jacht vaardigheden in Frankrijk, maar werd ook populair als huisdier dankzij hun aanhankelijke en loyale karakter.

Wat kost een Basset Fauve de Bretagne

De kosten voor een Basset Fauve de Bretagne kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Basset Fauve de Bretagne ergens tussen de € 1.250 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een uitstekende keuze als huisdier vanwege hun vriendelijke en vreedzame aard en kunnen bijzonder goed overweg met kinderen. Met andere honden kunnen ze goed overweg, maar het is net zoals bij elke andere hond wel van belang dat ze goed gesocialiseerd worden. Wel is het uitkijk met katten en andere kleine huisdieren vanwege de hoge prooidrift van dit ras.

Temperament van een Basset Fauve de Bretagne

De Bassets Fauve de Bretagne hebben een enorme persoonlijkheid en een heerlijk vriendelijke en rustige aard. Het zijn hele onafhankelijk denkers met als gevolg dat ze de neiging hebben af te dwalen af ze iets op het spoor zijn. Omdat ze behoorlijk onafhankelijk kunnen zijn is het van belang om van pup af aan te trainen in gehoorzaamheid, met name de hond laten komen wanneer je hem roept. Het geeft echter geen garantie dat de Basset dan altijd zal komen, met name niet als ze iets op het spoor zijn.

De Basset Fauve de Bretagne kan niet erg goed tegen alleen zijn voor een langere tijd en wil graag bij elke activiteit betrokken worden.

Verzorging van een Basset Fauve de Bretagne

Van de Basset Fauve de Bretagne is bekend dat het een gezond en robuust ras is. Toch heeft ook dit ras te maken met erfelijke afwijkingen.

Bij veel Bassets Fauves de Bretagne komt atopie voor, een vorm van omgevingsallergie. Wanneer ze in contact komen met de stoffen waarvoor ze allergisch zijn, zoals pollen of mijten, kan dit leiden tot jeuk en huidproblemen. Een andere erfelijke aandoening is epilepsie. Bij de meeste gevallen van epilepsie bij honden zijn medicijnen nodig om het aantal aanvallen en de ernst ervan te verminderen. Volledige genezing is niet mogelijk. Als medicatie niet effectief is, kan dit fataal zijn voor de hond.

Vacht van een Basset Fauve de Bretagne

Regelmatig moet de vacht worden geborsteld om dode haren te verwijderen en om eventuele klitten te voorkomen. Het twee maal per jaar professioneel laten trimmen wordt aanbevolen. Het is van belang om regelmatig de oren te controleren op vuil en deze indien nodig schoon te maken. Dit voorkomt een pijnlijke oorontsteking.

Trainen en opvoeden van een Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een intelligente hond, maar ze zijn heel goed in het negeren en dan met name bij het commando "terugroepen", zelfs als ze van pup af aan dit goed geleerd is. Hun instinct om een geur op te sporen is zo sterk dat deze wint van het luisteren naar de baas. Omdat dit ras zo een sterke prooidrift heeft is het van belang om hem alleen los te laten in gebieden waar dit ook echt kan en mag.

Activiteit en bewegen van een Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne heeft een hoog energiegehalte en heeft tenminste twee uur per dag lichaamsbeweging nodig. Een veilig omheinde tuin is ideaal voor deze hond, daar kunnen ze zich dan even lekker uitleven en genieten van hun geurvaardigheden.

Kenmerken van een Basset Fauve de Bretagne

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 11-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 32-38 cm. Teef: 32-38 cm
  • Gewicht: Reu: 16-18 kg. Teef: 16-18 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Basset Fauve de Bretagne

De Basset Fauve de Bretagne is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Basset Fauve de Bretagne is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test