De Pomapoo: een kleine hond met een sterk temperament

Alles wat je wilt weten over de Pomapoo

Over de Pomapoo

De Pomapoo is een relatief nieuw ras dat is ontstaan uit de kruising tussen de Dwergpoedel en de Pomeranian. Het is niet bekend wanneer en waar de eerste Pomapoo precies is gefokt, maar het is waarschijnlijk dat deze kruising in de Verenigde Staten is ontstaan, waar de populariteit van designerhondenrassen de afgelopen decennia is toegenomen.

Het doel van het fokken van de Pomapoo was om een ??kleine hond te creëren met een schattig uiterlijk en een lief en aanhankelijk karakter. De Pomapoo is dan ook voornamelijk gefokt als gezelschapshond en heeft geen specifieke taken of vaardigheden.

De Pomapoo is nog geen officieel erkend ras bij de meeste hondenverenigingen, maar wordt wel erkend door enkele kleinere verenigingen en fokkersverenigingen. Het ras is populair vanwege zijn schattige uiterlijk, aanhankelijke karakter en kleine formaat, waardoor hij geschikt is voor zowel appartementen als huizen met een kleine tuin.

Wat kost een Pomapoo

De kosten voor een Pomapoo zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Pomapoo.

Karakter van een Pomapoo

De Pomapoo is een hond die bekend staat om zijn aanhankelijkheid, trouw en liefdevolle karakter. Dit kleine ras is echter niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. De Pomapoo is een sociaal dier en doet het goed met andere honden en huisdieren waarmee hij is opgegroeid. Ze zijn gemakkelijk te trainen en houden van fysieke activiteit en gezelschap. Deze hond mag dan klein zijn, maar waaks is hij zeker! Hij zal zijn familie beschermen tegen onbekenden en ongewone geluiden. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden en zullen blaffen om hun familie te waarschuwen als er iemand aan de deur staat. Dit maakt hen tot uitstekende waakhonden voor het gezin. Het is echter belangrijk om hun waakzaamheid te beheersen, zodat ze niet overmatig gaan blaffen.

Temperament van een Pomapoo

Ze zijn aanhankelijk, trouw en liefdevol, maar de Pomapoo niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze doen het goed met honden en andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden dan kunnen ze sloopgedrag gaan vertonen of onophoudelijk blaffen. Tegenover vreemden is de Pomapoo wantrouwig en als er ongewone geluiden zijn of er staat iemand voor de deur dan zullen ze de familie waarschuwen middels blaffen.

Verzorging van een Pomapoo

Afhankelijk van het type vacht heeft de Pomapoo regelmatige verzorging nodig. Bij een krullende of wollige vacht is frequent borstelen nodig om klitten te voorkomen en bij een gladde vacht is af en toe borstelen voldoende. Trimmen door een professionele trimmer kan ook nodig zijn om de vacht in goede conditie te houden. Het is belangrijk om de mondhygiëne van de Pomapoo goed te onderhouden om vroegtijdig verlies van tanden te voorkomen. Regelmatig tandenpoetsen en kauwspeeltjes geven kan hierbij helpen.

De Pomapoo kan gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals patellaluxatie, een aandoening waarbij de knieschijf uit de kom schiet, oogontstekingen, huidproblemen en epilepsie. 

Vacht van een Pomapoo

De Pomapoo heeft meestal een zachte, wollige en dichte vacht die weinig tot niet verhaart. De kleuren van de Pomapoo kunnen variëren, afhankelijk van de kleur van de ouders. De meest voorkomende kleuren zijn wit, zwart, bruin, grijs, crème en rood, al dan niet in combinatie met witte aftekeningen.

Trainen en opvoeden van een Pomapoo

De opvoeding van een Pomapoo vereist een geduldige en consequente aanpak. Het is belangrijk om te beseffen dat dit ras moeite kan hebben met zindelijkheidstraining en niet zal reageren op ruwe of hardhandige methoden. Het is aan te raden om vroeg te beginnen met de training en socialisatie van de Pomapoo. Hierdoor kan het ras wennen aan verschillende omgevingen, situaties en mensen. Door middel van positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, kan de Pomapoo gemotiveerd worden om gewenst gedrag te vertonen.

Het ras is intelligent en leergierig, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Hou de training leuk en interessant, zodat de Pomapoo gemotiveerd blijft om te leren. Het is aan te raden om de Pomapoo te socialiseren met andere honden en mensen. Hierdoor kan de hond wennen aan verschillende situaties en voorkomt men dat de hond angstig of agressief wordt tegenover vreemden of andere dieren. 

Activiteit en bewegen van een Pomapoo

De Pomapoo is een kleine hond met een energiek karakter en heeft daarom regelmatige lichaamsbeweging nodig om in goede conditie te blijven. Een dagelijkse wandeling is belangrijk, maar ook het spelen van leuke spelletjes in de tuin of in huis kan helpen bij het stimuleren van de fysieke activiteit van de Pomapoo

Kenmerken van een Pomapoo

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 22-30 cm. Teef: 22-30 cm
  • Gewicht: Reu: 1-6 kg. Teef: 1-6 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Pomapoo

De Pomapoo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Pomapoo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test