Tatra hond

Alles wat je wilt weten over de Tatra hond

De Tatra hond: een zeer intelligent en onafhankelijk ras

Over de Tatra hond

Deze werkende rashond ontstond tijdens de jaren 1600 in Polen als een hoeder en als waakhond. De Tatra hond (ook wel Poolse Berghond) was bijna uitgestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd opnieuw opgericht door de Poolse Kennel Club.

Karakter van een Tatra hond

De Tatra hond is erg groot en indrukwekkend. Door hun weerbestendige vacht zijn ze bestand tegen harde wind, koude temperaturen en droge, warme klimaten. Dit ras is zeer intelligent en onafhankelijk, zijn zeer wendbaar, alert en levendig. Tatra honden zijn een trotse en trouwe metgezel.

Temperament van een Tatra hond

Trouw en diep toegewijd aan hun baas en familie, de Tatra hond drijft op menselijk gezelschap. Ze zijn doorgaans zeer zacht met goed opgevoede attente kinderen en andere huisdieren, maar ze zullen proberen om hun hoede vermogen te gebruiken over van alles en alles wat beweegt. Dit ras is zeer beschermend voor hun huis, familie en grondgebied. Ze blaffen luid als ze verdachte geluiden horen of iets ongewoons zien en zijn over het algemeen op hun hoede voor vreemden. Zij zullen bijten als ze uitgedaagd worden. De Tatra hond wordt niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitter.

Verzorging van een Tatra hond

De Tatra hond moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden om losse haren te minimaliseren. Speciale aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui. Wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is. Wekelijks schoonmaak van de oren en tanden is een must. Dit ras is gevoelig voor heupdysplasie, cataract en epilepsie.

Vacht van een Tatra hond

De Tatra hond heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is recht of licht golvend en is hard van structuur en de ondervacht is dicht en overvloedig. De kleur van de vacht is zuiver wit zonder aftekeningen. Dit ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Tatra hond

Dit ras vereist een vroegtijdige en levenslang socialisatie training. Basis gehoorzaamheid is absoluut van cruciaal belang. De Tatra hond reageert niet op agressieve of hardhandige methoden. Het is absoluut noodzakelijk dat ze een sterke leider hebben die gebruik maakt van stevigheid, eerlijkheid, consistentie en respect.

Activiteit en bewegen van een Tatra hond

Het is een werkende ras en de Tatra hond vereist dagelijkse oefening en gedijt op werken. Ze genieten van speelsessies of als de familie ze betrekt bij activiteiten. Ze zijn niet geschikt voor wonen in een appartement of huizen met kleine tuinen. De Tatra hond doet het het beste met een ruime tuin waar zij kunnen ravotten en vrij rondlopen.

Kenmerken van een Tatra hond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd:9 - 11 jaar
  • Schofthoogte: Reu 65-70cm, Teef 60-65cm
  • Gewicht: 45 - 69 Kg
Grootte:
6
Beweging:
4
Waakhond:
5
Onderhoud:
3
Sociaal:
2

Ziektes bij een Tatra hond

De Tatra hond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tatra hond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test