De Catalburun: Turkse jachthond met een specifieke neus

Alles wat je wilt weten over de Catalburun - Turkse Pointer

Over de Catalburun - Turkse Pointer

De Turkse Catalburun is een van de zeldzaamste rassen en zijn ontstaan in de zuid-Anatolische stad Mersin in de provincie Tarsus (Turkije). Het onderscheidende kenmerk van het ras is gespleten neus. Hoewel deze hond nog niet officieel is erkend, heeft het een zeer gedenkwaardige en goed herkenbare verschijning en wordt dit ras zeer gewaardeerd als patrijsjager.

Deze honden zijn intelligent, vastberaden en gedreven jagers met een uitstekende neus en waakzaamheid. Ze hebben een zeer sterk zelfvertrouwen en zijn soms agressief tegen andere honden, vooral als het om territorium gaat. De Catalburun is een toegewijde metgezel en beschermer van zijn baas en gezin en heeft dagelijks beweging en training nodig.

De Catalburun is momenteel niet erkend door internationale hondenorganisaties zoals de FCI (Fédération Cynologique Internationale) of de AKC (American Kennel Club). Het ras is echter wel erkend door de Turkish Kennel Club en wordt beschouwd als een nationaal ras van Turkije.

Wat kost een Catalburun - Turkse Pointer

De kosten voor een Catalburun - Turkse Pointer zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Catalburun - Turkse Pointer.

Karakter van een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun (Turkse Pointer) is een kalm en loyaal ras. Vanwege zijn jachtvaardigheden is het een uitstekende metgezel voor jagers. Het is een hond met zeer nauwkeurige reukvaardigheden en kan daardoor perfect worden gebruikt voor reddingsoperaties, het opsporen van bijvoorbeeld verdovende middelen en kan goed worden gebruikt als politiehond. Samen leven met een andere hond kan problemen geven aangezien de Catalburun dominant kan zijn en agressief kan zijn als hij uitgedaagd wordt.

Temperament van een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun kan zeer goed overweg met kinderen en zal nooit gaan bijten. Zelfs niet als het kind de hond (per ongeluk) pijn doet. Het is een uitstekende waakhond die trouw is naar zijn baas maar wantrouwig is ten opzichte van vreemden. De Catalburun kan zowel binnen als in een kleine tuin leven. Het zal je buren niet storen, want hij blijft meestal stil.

Verzorging van een Catalburun - Turkse Pointer

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, schildklierproblemen en problemen met de huid.

Vacht van een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun heeft een korte en glanzende vacht die bestaat uit dicht op elkaar geplaatste haren. De kleur van de vacht varieert van wit tot bruin, met vaak witte vlekken op het lichaam. Soms hebben ze ook zwarte vlekken op hun vacht. Door hun korte vacht hebben ze weinig verzorging nodig en hoeven ze niet vaak geborsteld te worden.

Trainen en opvoeden van een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun staat bekend om zijn intelligentie en heeft een consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Ze zijn zeer gevoelig voor de stemmingen van hun eigenaar en hebben daarom behoefte aan een zachte en positieve benadering tijdens de training. Als pups zijn ze erg nieuwsgierig en leren ze snel nieuwe vaardigheden en commando's en zijn ze al in staat om deel te nemen aan de jacht als ze ongeveer 6 - 7 maanden oud zijn. 

Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de training om ongewenst gedrag te voorkomen. Het socialiseren van de pup is ook belangrijk, zodat hij kan wennen aan verschillende situaties en mensen. De Catalburun kan goed getraind worden voor verschillende doeleinden, zoals jagen, gehoorzaamheid en zelfs reddingswerk.

Activiteit en bewegen van een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun is van nature een energieke hond die houdt van beweging en activiteit. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een veilige omgeving zijn essentieel om aan hun behoefte aan lichaamsbeweging te voldoen. Dit ras heeft ook een sterk ontwikkeld reukvermogen en kan genieten van activiteiten zoals jagen, speuren of zoekspelletjes.

Kenmerken van een Catalburun - Turkse Pointer

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-63 cm. Teef: 45-63 cm
  • Gewicht: Reu: 14-25 kg. Teef: 14-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Catalburun - Turkse Pointer

De Catalburun - Turkse Pointer is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Catalburun - Turkse Pointer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test