De Wheaten: een zeer intelligent en zeer veelzijdig ras

Alles wat je wilt weten over de Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Over de Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër, of kortweg de Wheaten, komt oorspronkelijk uit Ierland. Zoals de naam al doet vermoeden, werd de hond gebruikt door de arme boeren als allround-hond. De Wheaten had verschillende taken, waaronder het bestrijden van ongedierte, het hoeden van de kudde, het bewaken van het erf en het jagen op dassen en otters (hoewel dit nu verboden is). Om deze taken uit te kunnen voeren, moest de Wheaten een sterke, gezonde en geharde hond zijn.

In 1937 werd het ras officieel erkend door de Ierse Kennel Club (IKC) en in de jaren 70 werden de eerste Wheatens gefokt in Nederland. Tegenwoordig is de Wheaten een veelzijdige familiehond die zich gemakkelijk aanpast aan het leven op het platteland of in de stad. Het is wel belangrijk dat de Wheaten voldoende beweging krijgt en genoeg aandacht krijgt.

Een Wheaten kan echt niet goed alleen zijn, ze willen het liefst mensen om zich heen. Uiteraard kunnen ze na verloop van tijd, als je ze van jongs af aan goed traint, wel een tijdje alleen blijven. Maar als je routinematig van huis bent, bijvoorbeeld voor werk, dan raden wij het sterk af om een Wheaten als huisdier.

Wat kost een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De kosten voor een Irish Soft Coated Wheaten Terrier kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier ergens tussen de € 800 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër, ook wel bekend als de Wheaten, staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Dit ras is erg aanhankelijk en hecht zich sterk aan zijn eigenaren. Het zijn echte gezelschapshonden die graag deel uitmaken van het gezin en betrokken willen zijn bij alles wat er gebeurt.

Wheatens hebben een zelfverzekerd en intelligent karakter. Ze zijn goed in staat om zelfstandig beslissingen te nemen en kunnen soms wat eigenwijs zijn. Hierdoor is een consequente opvoeding belangrijk. Een Wheaten heeft behoefte aan duidelijkheid en structuur, maar zal niet goed reageren op harde of te strenge discipline. Het zijn honden die gevoelig zijn voor de stemming van hun baasje en snel aanvoelen wanneer er iets niet in de haak is.

Hoewel de Wheaten van oorsprong gefokt werd voor de jacht en het bestrijden van ongedierte, staat dit ras nu vooral bekend om zijn vriendelijke en sociale karakter. Wheaten's zijn vaak goed met kinderen en kunnen goed overweg met andere honden. Wel kan het zijn dat ze achter kleine huisdieren aan gaan, omdat ze van nature jachthonden zijn. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de opvoeding.

Temperament van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Wheatens zijn over het algemeen rustige, gemoedelijke en zelfverzekerde honden. Het is echter van groot belang om hen een goede, consequente opvoeding te geven zodat ze leren wat acceptabel gedrag is. Wheatens zijn zeer intelligente honden die snel begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Wheatens hechten zich enorm aan hun familie en willen zich graag overal bij betrokken voelen. Als ze worden buitengesloten, voelen ze zich heel ongelukkig. Wheatens kunnen aangeleerd worden om even alleen te blijven, maar zijn absoluut niet geschikt om afgezonderd te worden.

Een Wheaten blaft zelden onnodig en jonge honden (pups) leren heel makkelijk. Als de eigenaar goed met de Wheaten weet te communiceren, kan ook een volwassen, oudere Wheaten nog heel goed leren wat onacceptabel gedrag is en nieuwe dingen aanwennen. Het is belangrijk om als baas van een Wheaten consequent, kalm en beheerst te zijn. Als je (te) toegeeflijk bent, kan een Wheaten de leiding overnemen en moeilijk controleerbaar worden.

Verzorging van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De vacht van de Wheaten is enkelvoudig en heeft een zachte en zijdeachtige structuur, niet stug. Dit geldt echter niet voor jonge honden. Trimmen van de vacht is toegestaan.

Bij een getrimde hond is de vacht dicht op de huid getrimd bij de hals, voorborst en schedel. Vooral bij de lange haren boven de ogen en de onderkaak moeten snorren goed ontwikkeld zijn. De benen hebben overvloedige bevedering en de vacht op het lichaam wordt getrimd zodat het de contouren van het lichaam volgt. De staart is kortgetrimd en netjes taps toelopend.

Een ongetrimde hond heeft een vacht die op zijn hoogst niet meer dan 12,7 cm lang mag zijn. De vacht is zacht, golvend of heeft losse krullen met de glans van zijde. Het mag echter nooit "opgebold" uitsteken, zoals bijvoorbeeld bij een Poedel of een Old English Sheepdog.

Bij de Wheaten komt elleboogdysplasie en heupdysplasie en patella luxatie voor. Op dit moment zijn er nog geen DNA-testen beschikbaar om erfelijke aandoeningen op te sporen van de Wheaten.

Vacht van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De vacht van de Soft Coated Wheaten Terrier is de meest onderscheidende eigenschap van dit ras. Het is half lang, overvloedig, zacht, zijdeachtig en licht golvend. Puppies worden nooit geboren met de vachtstructuur van een volwassen Wheaten. Ze ondergaan diverse veranderingen aan de vacht. De kleur van de Irish Soft Coated Wheaten Terriër varieert van licht tarwe tot een rood-gouden tint.

Trainen en opvoeden van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Het trainen en opvoeden van een Wheaten vereist geduld, consistentie en positieve bekrachtiging. Deze honden zijn intelligent en leren snel, maar kunnen ook eigenwijs zijn en hun eigen willetje hebben. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin duidelijke grenzen te stellen en deze consequent te handhaven.

Een goede socialisatie is essentieel voor de Wheaten. Zorg ervoor dat hij in contact komt met verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij zich op latere leeftijd op zijn gemak voelt in verschillende situaties. Begin hier zo vroeg mogelijk mee en blijf dit gedurende de hele levensduur van de hond herhalen.

Naast socialisatie is ook gehoorzaamheidstraining belangrijk voor een Wheaten. Leer de hond basiscommando's zoals zit, lig, blijf en kom. Beloon gewenst gedrag met voer of speelgoed en vermijd fysieke straffen. Wheaten honden zijn gevoelig voor veranderingen in toon en stemming van de eigenaar, dus blijf kalm en positief tijdens het trainen.

Het trainen van een Wheaten kan soms een uitdaging zijn!

Activiteit en bewegen van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terriër is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om hem dagelijks uit te laten en te laten bewegen. De Wheaten is van nature een jachthond en heeft dan ook een sterke drive om te bewegen en te rennen. Het is dan ook aan te raden om hem te laten rennen op een veilige plek, bijvoorbeeld op een omheind terrein of in een hondenpark. Daarnaast zijn er ook verschillende hondensporten waar de Wheaten goed in kan zijn, zoals behendigheid en flyball.

Kenmerken van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-48 cm. Teef: 44-45 cm
  • Gewicht: Reu: 16-20 kg. Teef: 14-16 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Irish Soft Coated Wheaten Terrier is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test