Het Markiesje: een Nederlands ras met een rijke geschiedenis

Alles wat je wilt weten over de Markiesje

Over de Markiesje

Het Markiesje is dus een echte Nederlandse trots met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ras werd gebruikt als jachthondje en was behulpzaam bij verschillende soorten jacht. Je kunt het Markiesje terugvinden op oude schilderijen van onze oude meesters. Het ras heeft zijn naam te danken aan zijn donkere kleur met witte aftekeningen en zijn oorsprong die terug te herleiden is naar Spanje. Het is een prachtig en uniek ras met een speciale plaats in de Nederlandse geschiedenis.

Er is niet veel bekend over de oorsprong van de naam "Markiesje". Het verhaal over Markiezin de Pompadour wordt vaak genoemd, maar het is onduidelijk of het waar is. Er zijn ook andere verhalen die de oorsprong van de naam proberen te verklaren, maar het blijft allemaal giswerk. Wat we wel weten is dat het Markiesje al heel lang een populair ras is in Nederland en omringende landen, en dat het bekend staat om zijn lieve en aanhankelijke karakter.

Het heeft even geduurd voordat het Markiesje als officieel ras werd erkend. Pas in mei 1999 heeft de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland het Markiesje erkend als officieel ras. Daarvoor was het ras nog niet erkend en werd het beschouwd als een zeldzaam ras. Sindsdien is het ras steeds populairder geworden en zijn er meer fokkers die zich toeleggen op het fokken van gezonde en raszuivere Markiesjes.

Wat kost een Markiesje

De kosten voor een Markiesje kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Markiesje ergens tussen de € 700 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Markiesje

Het Markiesje is een gezelschapshond bij uitstek en staat bekend om zijn aanhankelijke karakter en vriendelijke aard. Het ras is alert en heeft een natuurlijke neiging om te waarschuwen bij vreemde geluiden of bezoekers, maar is over het algemeen geen blaffer. Het Markiesje is graag bij zijn baas en gaat dan ook graag overal mee naartoe. Hij is goed te trainen en kan makkelijk een paar uurtjes alleen thuisblijven. Het is wel belangrijk om hem van jongs af aan te leren dat alleen zijn normaal is, om verlatingsangst te voorkomen. Over het algemeen is het Markiesje een zachtaardige en liefdevolle metgezel die veel gezelschap en genegenheid nodig heeft.

Temperament van een Markiesje

Het temperament van een Markiesje kan worden omschreven als intelligent, alert, levendig, vriendelijk en aanhankelijk. Ze zijn trouw aan hun baasje en zijn aanhankelijk en loyaal te zijn tegenover hun gezin.  Ze hebben veel energie en zijn dol op wandelen en spelen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en hebben een groot leervermogen. Ze zijn geweldig als gezinshond en zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren.

Verzorging van een Markiesje

Het Markiesje heeft over het algemeen niet veel vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht wekelijks even licht door te borstelen en vooral te letten op klitvorming bij de oren, hals, staart en achterkant van de benen, waar het haar langer is. Beginnende klitten kun je voorzichtig uitkammen. Omdat het Markiesje heel weinig ondervacht heeft, verhaart deze een of twee keer per jaar en kan deze het beste weggespoeld worden tijdens een wasbeurt. De bovenvacht verhaart het hele jaar door een klein beetje. Pas op dat je niet te veel kamt, want dit stimuleert het verharen. Na een castratie kan de vacht zowel bij een reu als bij een teef wolliger en stugger worden en zelfs van kleur veranderen. Het kan dan moeilijker zijn om de vacht te onderhouden. Het is ook belangrijk om de oren regelmatig te controleren en de nagels kort te houden. Vergeet niet het gebit te controleren en goed schoon te houden.

Het Markiesje heeft helaas te maken met enkele erfelijke gezondheidsproblemen. Zo kan het ras last hebben van de oogafwijking PRA en komt patella luxatie regelmatig voor. Daarnaast is er een vervelende afwijking genaamd paroxysmale dyskinesie die extra aandacht verdient bij het Markiesje. 

DNA testen voor het Markiesje:

Voor het Markiesje zijn er DNA-testen beschikbaar voor twee erfelijke aandoeningen, namelijk paroxysmale dyskinesie (een bewegingsstoornis) en progressieve retina atrofie (PRA), een aandoening waarbij het netvlies langzaam afsterft wat kan leiden tot blindheid.

Vacht van een Markiesje

Het Markiesje heeft een prachtige vacht die niet veel verzorging nodig heeft. De vacht is half lang en voelt zacht en fijn aan. Het haar ligt sluik tegen het lichaam aan en kan licht golvend zijn. Op sommige plekken, zoals de oren, staart en achterkant van de benen, is de vacht langer. De vacht is over het algemeen zwart en glanzend, maar kan ook witte aftekeningen hebben op bijvoorbeeld de borst, voeten en staartpunt. De ogen van het Markiesje zijn donkerbruin tot zwart en de neus is ook zwart. Al met al is het Markiesje een prachtige hond om te zien.

Trainen en opvoeden van een Markiesje

Een goede socialisatie is belangrijk voor elke pup, dus ook voor het Markiesje. De pup moet leren omgaan met mensen, kinderen, andere honden en andere dieren. Het is belangrijk dat de fokker hier al aandacht aan besteedt, maar ook thuis moet je de socialisatie voortzetten. Doe dit wel rustig aan en geef je pup voldoende rust. Het is ook belangrijk om minstens het eerste levensjaar door te gaan met de socialisatie.

Het opvoeden van een Markiesje is niet moeilijk. Beloon goed gedrag en probeer ongewenst gedrag te voorkomen of negeren. Het is wel belangrijk om consequent te zijn in het handhaven van de regels. Het Markiesje is een intelligent hondje dat snel leert, maar daardoor ook snel verveeld kan raken bij trainingen. Houd de training leuk en afwisselend en ga niet te lang door met dezelfde oefening.

Het kan zinvol zijn om met je pup naar een puppycursus te gaan, waar hij leert om jouw aanwijzingen te volgen en jij leert hoe je de hond iets kunt bijbrengen. Ook een vervolgcursus kan helpen om de puberteit van je hond in goede banen te leiden.

Activiteit en bewegen van een Markiesje

Het Markiesje is een actief hondje dat regelmatige beweging nodig heeft. Een dagelijkse wandeling en wat loslopen en spelen is voldoende voor hem. Vergeet echter niet om ook zijn geest te stimuleren, want dit hondje is slim en heeft mentale uitdaging nodig. Naast wandelen en spelen zijn er tal van activiteiten die u met het Markiesje kunt ondernemen, zoals flyball, behendigheid, doggydance, gehoorzaamheidstraining of speuren. Het is belangrijk om te zien wat uw Markiesje leuk vindt en hierop in te spelen.

Kenmerken van een Markiesje

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 33-40 cm. Teef: 32-36 cm
  • Gewicht: Reu: 6-8 kg. Teef: 6-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Markiesje

De Markiesje is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Markiesje is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test