Rasbeschrijving van de Markiesje

Het Markiesje is een authentiek Nederlands ras met een hele rijke geschiedenis. Op schilderijen waarvan de oorsprong terug te leiden is naar de Middeleeuwen staat dit hondje al op afgebeeld. Tot de midden jaren 70 is er echter niet gericht met dit ras gefokt. In mei 1999 werd het Markiesje pas erkend als officieel ras door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Karakter van een Markiesje

Het Markiesje vraagt over het algemeen weinig van zijn baas en is een veelzijdige hond. De Markies houdt er van lange wandelingen waar hij lekker los kan lopen en kan rennen. Het is echt een hond waarbij de familie erg belangrijk is en tegenover vreemden is deze hond over het algemeen ook erg vriendelijk. Wanneer het Markiesje denkt dat er wat aan de hand is, dan zal hij middels blaffen van zich laten horen. Het Markiesje kan goed overweg met andere huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid en het is een hondje dit makkelijk op te voeden is.

Temperament van een Markiesje

Het Markiesje is erg op de baas gericht en deze hond wil dan ook erg graag samenwerken met zijn baas. Het is een snelle leerling die erg veel te leren valt en overal wel voor te porren is. Het Markiesje is waaks, maar begroet iedereen heel vriendelijk. Het Markiesje kan goed een paar uur alleen thuisblijven.

Verzorging van een Markiesje

Door zijn weelderige lange haren wordt het aanbevolen om het Markiesje twee keer per week even te borstelen om klitten en matten te voorkomen. Tijdens de rui is een dagelijkse borstelbeurt gewenst. Wassen mag alleen worden gedaan als dat echt noodzakelijk is. Vaak is viezigheid op de vacht er wel met een borstel uit te krijgen. Vanwege de lange hangende oren moeten deze regelmatig gecontroleerd worden op vuil en indien nodig schoongemaakt te worden. Dit om oorontsteking te voorkomen.

Vacht van een Markiesje

De vacht van het Markiesje is glanzend, fijn en halflang met een bevedering aan de achterzijde van de poten, bij de oren en bij de staart. De kleur van de vacht is over het algemeen zwart met of zonder witte aftekening.

Trainen en opvoeden van een Markiesje

Deze sportieve hond is bijna overal wel voor te porren. Denk hierbij aan gehoorzaamheidstrainingen, frisbee leren, speurwerken, flyball enzovoorts.

Activiteit en bewegen van een Markiesje

Het Markiesje zal je dankbaar zijn je hem vaak ergens mee naar toe neemt waar hij heerlijk los kan lopen en kan rennen en ravotten. Alleen maar dagelijks dezelfde rondjes zal hij accepteren, maar gelukkiger wordt deze hond daar niet van. Hij wil erg graag onderdeel uit maken van het gezin en houdt ervan om spelletjes te spelen zoals bijvoorbeeld ren-spelletjes en balspelletjes.

Kenmerken van een Markiesje

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 10 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu 37 cm, Teef 35 cm
Gewicht: 6 - 8 kg
Grootte:
2
Beweging:
4
Waakhond:
5
Onderhoud:
5
Sociaal:
5
De volgende ziektes zijn bekend bij de Markiesje Oorontsteking  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test