Contrast Radiografie

Contrast Radiografie bij de hond

Een radiografie neemt een opname van de doorgelaten straling door het lichaam van de patiënt. Deze straling wordt door verschillende weefsels op een verschillende manier tegengehouden. Vooral dichte structuren zoals beenderen houden relatief veel straling tegen. Bij een contrast radiografie spuit men bepaalde stoffen in waarvan men weet dat ze veel straling tegenhouden, zoals barium.

Dit kan erg nuttig zijn om structuren die anders niet goed zichtbaar zijn, beter te kunnen zien op de radiografie. In sommige gevallen zal men lucht inspuiten om weinig straling tegen te houden. Dit kan ook gecombineerd worden met 'donker' contrast.

Voordeel van contrast radiografie bij de hond

Men kan onzichtbare structuren zichtbaar maken door extra contrast in te brengen.

Nadeel van contrast radiografie bij de hond

Zelfde als voor radiografie. Sommige vormen van contrast radiografieën houden extra risico in bij het inbrengen van het contrast. Voornamelijk bij het inspuiten van contrast rond het ruggenmerg, kunnen zeldzame complicaties optreden.

Nut van contrast radiografie bij de hond

Contrast radiografieën worden vaak gebruikt omdat het een weinig kostelijke ingreep is en in de meeste gevallen eenvoudig is uit te voeren.

De meest voorkomende vormen in de diergeneeskunde zijn:

  1. het laten opdrinken van contrast om de maag en darmen te beoordelen
  2. myelografie: het inspuiten van contrast rond het ruggenmerg om structuren te ontdekken die druk uitoefenen op het ruggenmerg
  3. inspuiten van contrast in de blaas

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test