Computertomografie - CT

Computertomografie - CT bij de hond

Een CT-scan of Computer Tomografie scan is een techniek die dicht aanleunt bij de klassieke radiografie. Bij een CT-scan worden een hele serie radiografieën van hetzelfde lichaamsdeel telkens in een verschillende richting genomen.

Deze beelden worden met behulp van een computer verwerkt tot een doorsnede van het lichaamsdeel. Met de modernste toestellen kan men ook een driedimensioneel beeld van structuren weergeven.

Voordeel van computertomografie - ct bij de hond

Deze techniek is veel nauwkeuriger dan de klassieke radiografie en kan veel meer detail tonen, zowel van de botstructuren als van de organen.

Nadeel van computertomografie - ct bij de hond

De techniek is duur en bijgevolg zeer weinig beschikbaar in de diergeneeskunde. Enkel gespecialiseerde klinieken hebben beschikking tot een CT-scanner. Bij het nemen van een CT-scan staat de patiënt bloot aan een grotere hoeveelheid X-stralen dan bij een klassieke RX.

Nut van computertomografie - ct bij de hond

De CT-scan wordt voornamelijk gebruikt voor het in beeld brengen van complexe gewrichten, zoals de ellebogen, en voor aandoeningen die zeer moeilijk te diagnosticeren zijn met de klassieke radiografie, zoals OCD.

Ook in de neurologie (ziektes van het zenuwstelsel) wordt de CT-scan vaak gebruikt. CT-scan kan de weke delen veel beter in beeld brengen dan de klassieke radiografie.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.
Anderen bekeken ook
Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test