De Zweedse Lappenhond: doet het graag op zijn eigen manier

Alles wat je wilt weten over de Zweedse Lappenhond

Over de Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond heeft een lange geschiedenis als de hond van de Sami, een inheems volk dat in het noorden van Scandinavië woont. Hoewel de Sami zelf liever niet aangeduid worden als "Lappen", werd deze naam vroeger wel gebruikt. De voorouders van de Lapphund leefden al duizenden jaren geleden ten noorden van de poolcirkel, wat blijkt uit opgravingen in de noordelijkste delen van Noorwegen. In Varanger (Noorwegen) werden skeletten gevonden die zo'n 7000 jaar oud zijn en waarvan er één duidelijke overeenkomsten vertoonde met de hedendaagse Lapphund, de zogenaamde Varangerhond.

Na de Tweede Wereldoorlog begon men met het in kaart brengen van de Zweedse spitshondenrassen. Hieruit bleek dat de oorspronkelijke Lapphund in sterke mate aan het uitsterven was. Om de herderskwaliteiten van het ras te verbeteren, werden er verschillende rassen gekruist. Echter, deze experimenten waren niet bijzonder succesvol. De Lapphunden die tegenwoordig te zien zijn op Scandinavische tentoonstellingen, stammen hoofdzakelijk af van honden uit het noorden van Zweden die daarheen werden gebracht voordat de kruisingsexperimenten begonnen.

Uit deze kruisingen zijn wel de Finse Lappenhond en de Lappen Herdershond voortgekomen. De oorspronkelijke Lapphund is echter nog steeds een geliefd ras onder de Sami en wordt ingezet als herdershond en gezelschapshond. Deze honden zijn intelligent, loyaal en zeer geschikt voor het leven in koude en barre omstandigheden. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen de extreme weersomstandigheden en zijn zeer behendig en snel. Als je op zoek bent naar een unieke en interessante hond met een rijke geschiedenis, dan is de Zweedse Lappenhond zeker een ras om te overwegen.

Wat kost een Zweedse Lappenhond

De kosten voor een Zweedse Lappenhond zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Zweedse Lappenhond.

Karakter van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is een populair ras geworden voor obedience en agility training in Zweden. Dit komt mede door zijn goede "will to please" en gemakkelijk trainbare karakter. Hij is vriendelijk en toegewijd aan zijn baasjes, maar heeft ook een eigenwijs karakter. Hij doet graag dingen op zijn eigen manier en voelt zich het beste als hij niet in een strak keurslijf hoeft te lopen.

Ondanks zijn eigenzinnige karakter is de Zweedse Lappenhond een goede keuze als gezinshond. Hij houdt van zijn baasjes en is vooral gek op kinderen. Zijn liefde voor kinderen maakt hem een fijne familiehond en hij zal er alles aan doen om zijn gezin te beschermen. Hij is niet alleen loyaal, maar ook zeer intelligent en behendig. Deze eigenschappen maken hem een uitstekende keuze voor verschillende activiteiten, zoals wandelen, rennen en spelen.

Hoewel de Zweedse Lappenhond niet bekend staat om zijn waakhond capaciteiten, zal hij wel aanslaan als er onbekenden op het erf komen. Hij is niet agressief, maar zal wel zijn baasjes waarschuwen als er iets niet pluis is. Dit maakt hem een ideale gezinshond voor mensen die in een rustige omgeving wonen.

Al met al is de Zweedse Lappenhond een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een trouwe, intelligente en speelse hond. Hij is gemakkelijk te trainen en zeer loyaal aan zijn baasjes.

Temperament van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is van oorsprong een ras dat altijd hard heeft moeten werken. Als huishond heeft hij dan ook de nodige afleiding en activiteiten nodig, anders kan hij zich ontwikkelen tot een nerveuze hond die zijn energie niet kwijt kan. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd te besteden aan wandelen, spelen en andere activiteiten om hem fysiek en mentaal bezig te houden.

Net als meerdere rassen uit de spitshondengroep kan ook de Zweedse Lappenhond zijn stem goed gebruiken. Het is belangrijk om dit gedrag tijdens de opvoeding goed te sturen, omdat de hond een intelligent ras is en snel kan leren wat wel en niet gewenst gedrag is. Door te belonen wanneer hij stil is en hem te corrigeren wanneer hij teveel blaft, kan dit gedrag goed onder controle gehouden worden.

Naast fysieke en mentale activiteiten heeft de Zweedse Lappenhond ook behoefte aan sociale interactie. Het is belangrijk om hem regelmatig te laten kennismaken met andere honden en mensen, zodat hij goed gesocialiseerd blijft en niet angstig wordt in nieuwe situaties. Hierdoor zal hij zich meer op zijn gemak voelen en beter kunnen omgaan met verschillende situaties.

Verzorging van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond heeft een mooie vacht die hem beschermt tegen het koude en natte klimaat van Scandinavië. De bovenvacht is lang, ruw aanvoelend en glanzend, tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt. Het is water- en sneeuwafstotend en op het hoofd en aan de binnenkant van de benen is de vacht korter. Onder de bovenvacht zit een dichte, zachte en wollige ondervacht die extra isolatie biedt tegen de kou.

Het ras heeft te maken met een erfelijke oogaandoening genaamd PRA (Progressieve Retina Atrofie). Om deze aandoening te voorkomen worden alle honden die voor de fok ingezet worden via DNA getest en geselecteerd. Lijders van deze aandoening worden uitgesloten van de fok, om ervoor te zorgen dat de ziekte niet verder verspreid wordt in de populatie.

Vacht van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond heeft een weelderige vacht die bestaat uit dekhaar en ondervacht. De dekharen staan rechtop (afstaand) en bieden bescherming tegen de kou en de sneeuw. De bovenvacht is water- en sneeuwafstotend en op het hoofd en de voorkant van de benen is het haar korter. Het haar in de hals vormt een kraag, wat een kenmerkend uiterlijk geeft aan dit ras.

De kleur van de Zweedse Lappenhond is bij voorkeur zwart of beerachtig bruin. Een borstvlek en witte voeten en staartpunt zijn toegestaan volgens de rasstandaard. 

Trainen en opvoeden van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is een intelligent ras dat gemakkelijk te trainen is. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en training van de hond om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt.

Bij het trainen van de Zweedse Lappenhond is positieve bekrachtiging de beste aanpak. Dit betekent dat je de hond beloont voor gewenst gedrag, zoals het volgen van commando's, en hem negeert of corrigeert voor ongewenst gedrag, zoals blaffen of bijten. Beloningen kunnen bestaan uit voedsel, speelgoed of lof en aandacht van de eigenaar.

Socialisatie is ook een belangrijk onderdeel van de opvoeding van de Zweedse Lappenhond. Het is belangrijk om de hond te laten kennismaken met verschillende mensen, dieren en situaties om ervoor te zorgen dat hij zich op zijn gemak voelt in verschillende omgevingen en geen angst of agressie ontwikkelt. Dit kan het beste gebeuren op jonge leeftijd, maar ook oudere honden kunnen nog steeds socialisatie nodig hebben.

Daarnaast is het belangrijk om de Zweedse Lappenhond te leren om alleen te zijn. Dit kan worden bereikt door hem geleidelijk aan te laten wennen aan korte periodes van alleen zijn, terwijl de tijd geleidelijk aan wordt verlengd. Door de hond te leren dat het normaal is om alleen te zijn, kan voorkomen worden dat hij destructief gedrag gaat vertonen wanneer hij alleen thuis is.

Activiteit en bewegen van een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is van nature een actieve en energieke hond die veel beweging nodig heeft. Het ras is oorspronkelijk gefokt als herdershond en heeft dus van nature veel uithoudingsvermogen en de behoefte om te bewegen.

Naast wandelen is actief spelen ook een geweldige manier om de Zweedse Lappenhond te vermaken en te bewegen. Dit kan onder meer gebeuren door middel van het gooien van een frisbee of bal, het spelen van tikkertje of het verstoppen van speelgoed. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond genoeg ruimte heeft om te bewegen en te spelen, bijvoorbeeld in een omheinde tuin of op een hondenspeelweide.

Kenmerken van een Zweedse Lappenhond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-51 cm. Teef: 41-47 cm
  • Gewicht: Reu: 15-25 kg. Teef: 15-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Zweedse Lappenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Johan Frick-Meijer, 2016, Svensk lapphund FCI 135, modified, CC BY 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test