Saluki

De Saluki: alles wat je wilt weten over dit ras.

Rasbeschrijving van de Saluki

De Saluki wordt beschouwd als een van de oudste zuivere rassen. Dit oude ras is ontstaan in het Midden-Oosten. Zij werden geëerd en gewaardeerd als metgezellen van de Egyptische adel. De Saluki jaagt puur op zicht, niet op geur.

Karakter van een Saluki

De Saluki is gevoelig, zacht en aanhankelijk. Ze zijn rustige en beminnelijke metgezellen die toegewijd zijn aan hun familie. Ze zijn erg gracieus in hun beweging, zijn behendig en uiterst snel. De Saluki toont nieuwsgierigheid en heeft een heerlijk gevoel voor humor, gecombineerd met een sterk jachtinstinct.

Temperament van een Saluki

De Saluki is intelligent en inventief. Ze vertonen een grote diepte van loyaliteit en kan zich zeer hechten aan een bepaalde persoon in de familie. Ze genieten van het gezelschap van oudere kinderen en kunnen over beschermend zijn van hen. Ze zijn afstandelijk voor vreemden en kunnen niet opschieten met andere honden of huisdieren. De Saluki zal alleen blaffen als het echt noodzakelijk is. Ze hechten zich zo diep aan hun familie dat alleen gelaten worden kan lijden tot angst en depressie.

Verzorging van een Saluki

De Saluki's vacht is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe kammen en borstelen, met name op de gevederde gebieden is genoeg. Hun oren moeten regelmatig gereinigd en geïnspecteerd worden. In sommige gevallen kan dit ras erg kieskeurig zijn wat betreft eten en zal maaltijden overslaan. Hoewel ze kleinere porties eten, is het belangrijk om het verlies van eetlust voor te leggen aan een dierenarts als dit langer duurt dan 48 uur. De Saluki kan slecht tegen anesthetica. Ze zijn ook gevoelig voor een opgeblazen gevoel, heupdysplasie, huidproblemen en staar.

Vacht van een Saluki

De Saluki is er in twee verschillende haarvariëteiten: Glad en bevederd. In beide gevallen is de vacht kort en dicht. De gevederde Saluki heeft zijdeachtig wapperende haren op de oren, onderzijde van de staart, benen, en de achterkant van de dijen. De Saluki's vacht is er in een verscheidenheid van kleuren zoals wit, crème, beige, gouden, rood, zwart en bruin. Het kan ook tri-color wit, zwart en bruin. Ze verharen minimaal en zijn reukloos.

Trainen en opvoeden van een Saluki

De Saluki doet het het beste met vroege gehoorzaamheid en socialisatie training. Hun diepgewortelde instinct om te jagen is niet iets dat kan of moet worden ontmoedigd. Ze leren snel maar houden niet van repetitieve training. Zij geven de voorkeur korte en gevarieerde sessies. De Saluki reageert niet op harde discipline, maar vereisen liefde, vriendelijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Saluki

Saluki’s hebben veel energie en zijn atleten, ze vergen veel beweging. Hoewel ze in huis enigszins inactief zijn, is het van vitaal belang dat de Saluki ruimte krijg om zijn energie kwijt te kunnen raken. Tuinen moeten hoog en stevig worden omheind. De Saluki moet veilig aangelijnd uitgelaten worden aangezien de kans heel groot is dat als ze iets beschouwen als een prooi ze de achtervolging inzetten. De Saluki is in staat om een snelheid bereiken van maximaal 50 kilometer per uur. En als ze op volle snelheid zijn, zullen ze de baas totaal negeren.

Kenmerken van een Saluki

  • Rasgroep: Windhonden
  • Leeftijd:12 jaar
  • Schofthoogte: Reu 58-71cm, Teef: 54cm+
  • Gewicht: 14-25 kg
Grootte:
3
Beweging:
3
Waakhond:
4
Onderhoud:
3
Sociaal:
3

Welke ziektes komen voor bij een Saluki

Van een Saluki is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.
NVWA: Verdiep je als consument bij aanschaf van een pup
Vieze hokken. Te kleine hokken. Niet de beschikking hebben over (schoon) drinkwater en geen aandacht voor socialisatie.
Hondencentrum Kwispel Enzo moet per direct stoppen
De fokker Hondencentrum Kwispel enzo uit het Brabantse Eersel moet van de voorzieningenrechter per direct stoppen met de fokkerij.
Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test