Rasbeschrijving van de Saluki

De Saluki wordt beschouwd als een van de oudste zuivere rassen. Dit oude ras is ontstaan in het Midden-Oosten. Zij werden geëerd en gewaardeerd als metgezellen van de Egyptische adel. De Saluki jaagt puur op zicht, niet op geur.

Karakter

De Saluki is gevoelig, zacht en aanhankelijk. Ze zijn rustige en beminnelijke metgezellen die toegewijd zijn aan hun familie. Ze zijn erg gracieus in hun beweging, zijn behendig en uiterst snel. De Saluki toont nieuwsgierigheid en heeft een heerlijk gevoel voor humor, gecombineerd met een sterk jachtinstinct.

Temperament

De Saluki is intelligent en inventief. Ze vertonen een grote diepte van loyaliteit en kan zich zeer hechten aan een bepaalde persoon in de familie. Ze genieten van het gezelschap van oudere kinderen en kunnen over beschermend zijn van hen. Ze zijn afstandelijk voor vreemden en kunnen niet opschieten met andere honden of huisdieren. De Saluki zal alleen blaffen als het echt noodzakelijk is. Ze hechten zich zo diep aan hun familie dat alleen gelaten worden kan lijden tot angst en depressie.

Verzorging

De Saluki's vacht is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe kammen en borstelen, met name op de gevederde gebieden is genoeg. Hun oren moeten regelmatig gereinigd en geïnspecteerd worden. In sommige gevallen kan dit ras erg kieskeurig zijn wat betreft eten en zal maaltijden overslaan. Hoewel ze kleinere porties eten, is het belangrijk om het verlies van eetlust voor te leggen aan een dierenarts als dit langer duurt dan 48 uur. De Saluki kan slecht tegen anesthetica. Ze zijn ook gevoelig voor een opgeblazen gevoel, heupdysplasie, huidproblemen en staar.

Vacht

De Saluki is er in twee verschillende haarvariëteiten: Glad en bevederd. In beide gevallen is de vacht kort en dicht. De gevederde Saluki heeft zijdeachtig wapperende haren op de oren, onderzijde van de staart, benen, en de achterkant van de dijen. De Saluki's vacht is er in een verscheidenheid van kleuren zoals wit, crème, beige, gouden, rood, zwart en bruin. Het kan ook tri-color wit, zwart en bruin. Ze verharen minimaal en zijn reukloos.

Trainen en opvoeden

De Saluki doet het het beste met vroege gehoorzaamheid en socialisatie training. Hun diepgewortelde instinct om te jagen is niet iets dat kan of moet worden ontmoedigd. Ze leren snel maar houden niet van repetitieve training. Zij geven de voorkeur korte en gevarieerde sessies. De Saluki reageert niet op harde discipline, maar vereisen liefde, vriendelijkheid en consistentie.

Activiteit en bewegen

Saluki’s hebben veel energie en zijn atleten, ze vergen veel beweging. Hoewel ze in huis enigszins inactief zijn, is het van vitaal belang dat de Saluki ruimte krijg om zijn energie kwijt te kunnen raken. Tuinen moeten hoog en stevig worden omheind. De Saluki moet veilig aangelijnd uitgelaten worden aangezien de kans heel groot is dat als ze iets beschouwen als een prooi ze de achtervolging inzetten. De Saluki is in staat om een snelheid bereiken van maximaal 50 kilometer per uur. En als ze op volle snelheid zijn, zullen ze de baas totaal negeren.

Kenmerken

Rasgroep: Windhonden
Leeftijd: 12 jaar
Schofthoogte: Reu 58-71cm, Teef: 54cm+
Gewicht: 14-25 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Didden Eduard

geplaatst op 7 augustus 2019 | 23:23

Mijn Salukie is heel lief,tegen iedereen maar nieuwgierig contact.Katten en andere honden eet hij op.Eerst Afghaan gehad.Die was juist andersom.

Peter

geplaatst op 19 april 2019 | 09:08

Salukis kunnen vrij gezeglijk zijn, maar dit is zeker niet standaard. En de meeste zul je echt niet buiten veilige omgeving los kunnen laten, tenzij je onverantwoorde risicos wilt nemen. Uitzonderingen bevestigen de regel. Gezondheid: de gezondheid van het ras is de laatste 20 jaar achteruit gegaan. Vroeger was het een sterk ras. Heden ten dage zie je steeds meer erfelijke vormen van kanker waaronder haemangiosarcoom en hartziekten (cardiomyoapathie). Dit is zorgelijk binnen ditj prachtige ras; helaas vind je deze informatie weinig terug waardoor potentiele liefhebbers niet goed voorgelicht worden.

Martijn

geplaatst op 2 april 2019 | 09:30

Ik kan van mijn Saluki in de bovenstaande bewering van dit ras weinig van terugvinden. Er wordt beweerd dat ze niet met andere honden en dieren kunnen. Mijn Bingo kan in de meeste gevallen geweldig met andere honden omgaan. Ik ga vaak naar een hondenpark waar ze los helemaal hun energie kwijt kunnen. Soms zijn er wel 15 verschillende honden en dat is mooi om te zien hoe de honden met elkaar omgaan. Er komen ook andere Saluki's ( ook een kleine Italiaanse ). Veel mensen verbazen zich wel aan mijn Saluki dat ik hem buiten het park en bij mijn flat los kan laten lopen....en dat gaat vrij goed. En dat een Saluki weinig eet herken ik ook niet echt, want die van mij is een dikke vreetzak en wil ook vaak het eten van mijn andere hond opeten. Maar zorg er wel voor dat hij niet te dik wordt.

Hijltje

geplaatst op 8 november 2015 | 16:18

Ik heb een Saluki, Melange d' or, een rescue, Thorin, is een rescue hond uit Spanje. Het lukte niet bij 5 eerder andere adressen. Toen wij elkaar voor het eerst zagen waren wij wederzijds 'aan elkaar verkocht'. Hij is niet van mijn zijde te slaan, zit al in de auto voor ik in kan stappen. Is trouw, weet voortdurend waar ik ben, is heel trouw, lief voor iedereen, gereserveerd voor vreemden. Is door mij uit een drive te halen, luistert dus wel. Bij een commando maakt hij meestal eerst wel af waar hij mee bezig was. Maar als ik indringend klink, komt hij wel direct. Werkt graag voor mij. Genoeg? Ik heb een fantastiche hond. Trouwens ook altijd opgewekt en vrolijk. Ondertussen is Thorin 10 jaar. Tijd om na te denken over een nieuwe Saluki erbij? Ik heb nog nooit een normale hond gehad, dus een Saluk (i- achtige)is van harte welkom. Hoeft niet een puppy te zijn. Een hond die een nieuwe baas nodig heeft is ook van harte welkon. Papieren zijn voor mij niet belangrijk. Het gaat mij erom dat het matst met mijn hond.

annie borgers

geplaatst op 2 februari 2014 | 14:11

Ik heb een wonderlijke, lieve saluki van 5 jaar. Hij is reeds mijn 4de hond van dit ras, sinds 1988. Ik kom juist terug van de hondenschool waar hij presteert als een echte saluki, eerst even nadenken en dan toch doen wat vrouwtje vraagt. En andere honden, vooral doggen, bepaalde schapers en die "kortsnuitigen" zijn niet zo direct mijn vrienden. Toch kom ik heel goed overeen met onze kat, een British Shorthair van 2 jaar oud. Maar vreemde katten in de tuin krijgen geen genade. Mijn naam is Shulgi ( een koning uit Mesopotamie van +_ 2000 vr. Chr. Maar mijn kennelnaam is wat ingewikkelder : Pari-Was Querido Qamshad. Betekenis : " zo mooi als een fee gelijkend, lieve gelukkige wens ". Een lieve poot voor alle saluki - liefhebbers

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test