Rasbeschrijving van de Papillon

De Papillon (alias het Vlinderhondje, alias Espagneul Papillon) ontstond in de 16de eeuw en was een populaire schoothond van de adel en aristocratie in Europa. De Franse vertaling van Papillon is vlinder, die staat voor de witte bles op het voorhoofd en het lichaam, en de franje op de oren die lijken op de vleugels van de vlinder. Ze worden vaak beschouwd als een sierlijke ras maar in werkelijkheid zijn goed uitgebalanceerd en levendig.

Karakter

De Papillon is altijd alert, speels en elegant, zijn intelligent en vriendelijk en ze vinden iedereen leuk die ze tegenkomen. De Papillon heeft geen verlegen of agressief karakter.

Temperament

De Papillon is dan wel een klein ras maar ze zijn een stevig en sterk. Ze zijn zeer energiek en atletisch, maar ook rustig en geduldig, zachtaardig en aanhankelijk en willen graag geknuffeld worden. De Papillon is een gestaag en gehoorzaam ras en doet het goed met oudere attente kinderen. Zij kunnen bezitterig zijn van hun eigenaar. De Papillon waarschuwt snel voor gevaar of bezoekers en kunnen een neiging hebben om te blaffen bij alles wat ze zien en horen. Echter zijn ze niet nerveus of gespannen. De Papillon is een fijne metgezel.

Verzorging

Dit ras verhaard matig. Daarom moeten ze meerdere keren per week geborsteld worden. Het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan de haren achter de oren en op de buik omdat hier snel matten en klitten kunnen komen. Zij moeten alleen gewassen worden wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om de voetzolen van hun poten kort te houden. De Papillon is gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen zoals onder andere cataract.

Vacht

De vacht van de Papillon is lang en vloeiend en heeft zijdeachtig textuur. Ze hebben geen ondervacht. Hun vacht wordt pluizig op de borst en is omzoomd aan hun oren. De vacht is wit met kleurvlakken, waaronder zwart en rood. Tri-kleuren komen ook voor met witte romp en black en tan aftekeningen. Ze verharen matig

Trainen en opvoeden

De Papillon is uiterst gehoorzaam en heeft een griezelig vermogen om problemen op te lossen. Ze vereisen intensieve socialisatie op jonge leeftijd, vooral met katten. Ze doen het zeer goed in gehoorzaamheid en behendigheid, ook zijn het uitstekende therapie en hulphonden. Ze reageren het beste op consistente, liefdevolle en zachte begeleiding. De Papillon houdt ook van leren en trucs uitvoeren.

Activiteit en bewegen

De Papillon houdt van lichaamsbeweging in de buitenlucht en heeft dagelijkse wandeling nodig. De Papillon is ook een actief binnenras. Ze worden niet aanbevolen voor het wonen in een appartement vanwege hun neiging om te blaffen.

Kenmerken

Rasgroep: Gezelschapshonden
Leeftijd: 13 - 15 jaar
Schofthoogte: Niet hoger dan 28 cm
Gewicht: 4-5 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Sandra

geplaatst op 8 november 2021 | 23:43

Allergie papillion

Nike

geplaatst op 29 januari 2020 | 09:00

Hallo, ik denk er al geruime tijd over na om een klein hondje te kopen. Waarom klein, omdat ik jaarlijks op vakantie ga en het hondje dan graag wil meenemen op het vliegtuig bij de passagiers. Ik woon op een appartement nu vroeg ik mij af of je het blaffen niet kunt afleren mist training?

Kropman

geplaatst op 26 februari 2018 | 14:25

Hallo mensen vandaag was het zo ver we hebben onze vlinderhondje moeten laten inslapen na 17 jaar ,hij kreeg allerlei gebreken o.a. blind,doof ,en dementie, ook zakte hij vaak door zijn pootjes zijn leven was niet meer dragelijk ,het is een groot verlies we hebben heel veel plezier aan hem gehad en zullen hem erg missen snif snif...een geweldig ras ...;>( rust zacht +++ tot weerziens .

Mevrouw F. van Breda

geplaatst op 20 juli 2016 | 11:27

Suzanne, mijn hondje had dat ook en na enig zoeken bleek ze een voedselallergie te hebben. Ze krijgt nu dieetvoeding en daarmee is de jeuk helemaal over gegaan.

susanne

geplaatst op 19 juli 2016 | 21:07

mijn vlinderhondje/chihuahua heeft ook heel veel jeuk halve dag door geen vlooien oid wat zou het kunnen zijn?

Cath

geplaatst op 3 maart 2016 | 22:26

Al die hondjes die jeuk hebben worden zij wel op tijd ontwormd? Zet ze ook 2 maanden op energy brokken en ga dan over op gluten en graanvrij voer. Geen kip of rund meer geven. Dus paard, eend geit. Renske brokjes of indien gewenst Renske maaltijd. Maar niet om de haverklap eten veranderen. Gewoon bovenstaand handhaven. Problemen zijn met 3 maanden voorbij. Fijn borstelen en klaar!

kropman

geplaatst op 3 maart 2016 | 20:55

Hallo prince wat betreft casteratie ,zou ik doen ,onze vlinderhondje begon toen hij ouder werd steeds vaker in huis te plassen ,wat heel vervelend was ,hebben hem toen laten helpen ,tot de dag van vandaag heeft ie niet meer in huis geplast hij is nu al op aardige leeftijd ,we hebben nog veel plezier van hem ,maar begint nu ouderdoms verschijnselen vertonen oa slecht zien doofheid ?

Prince

geplaatst op 2 maart 2016 | 20:09

We hebben een mannetje en zijn aan het denken voor te castreren ! Hij is maar 2,5 kg en 2,5 jaar oud wat zijn de nadelen en raden jullie het af of ?

Cath

geplaatst op 28 januari 2016 | 09:38

Jeuk had mijn vlinderhondje ook. Sinds ik haar graan en glutenvrije voer geef, en geen kip of rundvlees is het over met de jeuk. Prins of farmfood e.d.

Ed Schot

geplaatst op 11 november 2015 | 15:27

hallo, even vraagje, mijn papillonhondje "" Gigi"" een parmantige dame , heeft de laatste tijd nog al veel last jeuk met name aan de onderkant van haar buikje, absoluut geen vlooien , schurft, of overvolle anaal kliertjes, maar merk dat het bijna heel de dag door gaat met jeuken, en veel bijten bij haar achterpootje of kontje. heb haar zeer grondig na gekeken, maar kan niks vinden, voeding? pens, brokken van verschillende merken al geprobeerd, maar ik zie geen verbetering is dit veel voorkomend bij de papillon of standaard bij vele honden ?

Vlinderhondjes liefhebber?

geplaatst op 16 mei 2015 | 14:48

Hallo mensen,ik wil graag een Vlinderhondje aanschaffen ,ik heb alleen 1 vraagje:'wat heb je nodig voor een Vlinderhondje'alvast bedankt?!

S.

geplaatst op 7 februari 2015 | 14:51

klopt helemaal mijn Rex (zie foto) is heel speels en lief

John Roosbroeckx

geplaatst op 4 januari 2015 | 23:34

Ik heb een vlinderhondje+-9 jaar en van het eerste jaar reeds heeft hij speciale voeding nodig van Hills.Z/D in blik en zak korrels eveneens van het zelfde merk.Dit alles wegens jeuk.Ik heb ook een Maltezer van zelfde ouderdom en die heeft ook dat probleem.Beiden zijn wel gecastreerd Er zijn al verschillende medicatie voorgeschreven en spuitjes tegen jeuk,maar na een paar dagen begint het weer,minder bij de vlinder dan bij de Maltezer. Blijkbaar weinig aan te doen. Spijtig want het is soms niet om aan te zien, en hun rust wordt steeds onderbroken.Indien U een oplossing heeft mag u mij deze ook eventueel mededelen,bedankt hiervoor.Groetjes

kropman

geplaatst op 6 september 2014 | 09:36

Hallo mensen Wij hebben het hondje als pup alweer 14 jaar geleden gekocht ,en hebben al die tijd tot heden nog veel plezier van beleeft ,het is een geweldig ras speelt graag voetbal ..zeer actief en gaat graag wandelen en tot vandaag is hij heel actief ondanks zijn leeftijd ,hij kan ook heel goed samen met anderen rassen ,we hebben zelf nog chihuahua's maar dat gaat prima, een genot om naar te kijken als ze aan het spelen zijn. ondanks hebben we weinig tot geen gezondheid problemen gehad in die jaren ,het enige is aan te raden wen de pup gelijk met een tandenborstel iedere dag even te poetsen, er is speciaal tandpasta in de handel ..is het behoud van 't gebit ., beloon 'm na poetsen met een beloning mini botje. Ook het borstelen van de vacht dagelijks doen, voor een prachtig en sierlijk verzorgend resultaat.

Mevrouw F. van Breda

geplaatst op 10 februari 2014 | 20:37

Komt het voor dat de gesteriliseerde Papillon, loops wordt en daardoor veel jeuk krijgt? Behalve likken bij de genitaliën, waarbij "geluidjes" worden gemaakt, likt en krabt ze veel. Ik denk dat het met elkaar te maken heeft en/of er ook sprake is van een huidprobleem. Hebt u hier ervaring mee?

linda

geplaatst op 4 november 2013 | 20:03

Hoiii.... Vraagje! Wie weet op welke leeftijd de Papillon is uitgegroeid en volwassen. Grtjsss Linda.

Bram Couwelaers

geplaatst op 27 juli 2013 | 14:13

klopt wat er staat is onze jackey ook lief luistert goed en heeft VEEL energie en wil veel aandacht en hij past zich aan de mensen dei niet veel willen of kunnen wandelen

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test