De Papillon: een vriendelijke en sociale persoonlijkheid

Alles wat je wilt weten over de Papillon

Over de Papillon

Het Vlinderhondje, ook wel bekend als de "Epagneul Nain Continental", komt voor in twee variëteiten: de Papillon en de Phalène. De Papillon heeft grote, rechtopstaande oren die doen denken aan de vleugels van een vlinder, terwijl de Phalène hangende oren heeft. Beide varianten van het Vlinderhondje zijn dwergspaniëls.

Er is enige discussie over de oorsprong van het Vlinderhondje. Sommige geschiedschrijvers geloven dat deze hondjes afkomstig zijn uit het Verre Oosten, terwijl anderen denken dat ze oorspronkelijk uit Europa komen, mogelijk uit Spanje of Italië. In het verleden werden de hondjes veel verhandeld door een Italiaanse hondenhandelaar, die ze voornamelijk naar Frankrijk verkocht via Spanje en Italië. Het waren erg dure hondjes die alleen door de adel konden worden gekocht. Hoe kleiner de hondjes waren, hoe hoger de prijs. Het is bekend dat het Vlinderhondje generaties lang zeer geliefd was bij de Franse adel.

Wat kost een Papillon

De kosten voor een Papillon kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Papillon ergens tussen de € 1.000 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Papillon

Het Vlinderhondje heeft een levendig en vriendelijk karakter. Het is een zelfverzekerde hond met een groot gevoel voor eigenwaarde en eigenzinnigheid. Ondanks zijn kleine formaat heeft het Vlinderhondje veel energie en is hij graag actief. Ze zijn speels en houden ervan om te spelen met hun baasjes en andere huisdieren.

Het Vlinderhondje is een loyale en aanhankelijke metgezel die graag in de buurt van zijn baasjes is. Ze zijn gevoelig voor de stemmingen van hun baasjes en kunnen soms verlegen zijn bij vreemden. Maar over het algemeen zijn ze vriendelijk en sociaal en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Temperament van een Papillon

Het Vlinderhondje staat bekend om zijn vrolijke, zelfbewuste en vriendelijke karakter. Ze zijn zeer temperamentvol en hebben een eigenzinnig karakter. Het Vlinderhondje is waaks en alert, maar heeft over het algemeen geen neiging tot overmatig blaffen of keffen.

Verzorging van een Papillon

Het Vlinderhondje heeft niet veel verzorging nodig, maar een regelmatige verzorging is wel belangrijk om de vacht en de gezondheid van de hond in topconditie te houden. Borstel de vacht minstens eenmaal per week om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Let op de oren van de hond, omdat deze gevoelig kunnen zijn voor infecties. Reinig de oren regelmatig en controleer of er geen vuil of overtollig haar in zit.

Het Vlinderhondje is over het algemeen een gezonde hond, maar kan vatbaar zijn voor enkele erfelijke aandoeningen, zoals patella luxatie, mitralisklep insufficiëntie en progressieve retina atrofie. Het is belangrijk om de gezondheid van het Vlinderhondje goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren bij de dierenarts. De Papillon is gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen zoals onder andere cataract.

Vacht van een Papillon

De vacht van het Vlinderhondje heeft geen ondervacht en is overvloedig, glanzend en golvend (niet te verwarren met gekruld). Het haar is veerkrachtig en heeft een zijdeachtige glans. Het haar is plat ingeplant en fijn, maar veerkrachtig door de golfjes. Het uiterlijk van de vacht lijkt enigszins op die van de Engelse dwergspaniëls, maar is verschillend van die van de Pekingees. De vacht mag in geen enkel opzicht lijken op die van de dwergspitsen.

De vacht is kort op de snuit, het voorhoofd, de voorzijde van de ledematen en onder het spronggewricht. Op de romp is de vacht van middelmatige lengte en verlengt zich rond de hals, waar het een kraag en een golvende borstveer vormt. Er zijn franjes aan de oren en aan de achterkant van de voorpoten. Aan de achterkant van de dijen spreidt de vacht zich uit in zachte haarlokken die een broek vormen. Fijne haarlokken tussen de tenen zijn toegestaan, zolang ze de voeten niet verzwaren maar ze juist verfijnen door ze te verlengen. In goede vachtconditie kan de haarlengte van sommige hondjes 7,5 cm zijn aan de schoft en de staartfranjes kunnen 15 cm lang zijn.

Alle kleuren zijn toegestaan, behalve op een zuiver witte fondkleur. Het wit moet overheersend zijn op de kleur op het lichaam en op de ledematen.

Trainen en opvoeden van een Papillon

Het Vlinderhondje is een slimme hond en reageert goed op positieve trainingsmethoden. Het is belangrijk om een ??goede relatie op te bouwen met de hond en hem te belonen voor goed gedrag. Het Vlinderhondje kan soms eigenwijs zijn, dus consequente training en een zachte aanpak zijn belangrijk.

Socialisatie is ook cruciaal voor het Vlinderhondje, vooral tijdens de puppyfase. Zorg ervoor dat de hond wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en situaties om hem te helpen zich veilig en zelfverzekerd te voelen in verschillende omgevingen.

Activiteit en bewegen van een Papillon

Het Vlinderhondje is een kleine hond die niet veel beweging nodig heeft, maar toch dagelijks wandelingen nodig heeft om fit en gezond te blijven. Dit ras past zich goed aan aan een appartement of een klein huis, maar het is belangrijk om regelmatig met de hond te wandelen om hem mentaal en fysiek actief te houden.

Het Vlinderhondje kan ook genieten van kortere speelsessies binnenshuis en het spelen van zoekspelletjes kan een goede manier zijn om de hond te vermaken en uit te dagen. Het is belangrijk om het Vlinderhondje niet te zwaar te belasten met lichamelijke activiteiten vanwege hun kleine gestalte.

Kenmerken van een Papillon

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-30 cm. Teef: 25-30 cm
  • Gewicht: Reu: 2-5 kg. Teef: 2-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Papillon

De Papillon is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Papillon is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test