Welsh Springer Spaniel: Hoe meer zielen hoe meer vreugd

Alles wat je wilt weten over de Welsh Springer Spaniel

Over de Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel is een oud Brits ras en heeft zijn oorsprong in Wales. De voorouders van de Welsh Springer Spaniel zijn de oude landspaniëls van Wales en Engeland. Deze honden werden gebruikt voor het opsporen en opdrijven van wild tijdens de jacht. De Welsh Springer Spaniel werd voornamelijk gebruikt voor de jacht op vogels zoals fazanten, kwartels en patrijzen.

Het ras werd voor het eerst erkend door de Britse Kennel Club in 1902 en sindsdien is het ras populair geworden in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. De Welsh Springer Spaniel werd in 1960 ook erkend door de American Kennel Club.

Hoewel het ras populair was in het Verenigd Koninkrijk, raakte het in de jaren '40 en '50 van de 20e eeuw bijna uitgestorven vanwege de Tweede Wereldoorlog en de veranderingen in de jacht. Maar dankzij de inspanningen van fokkers en liefhebbers is het ras nu weer terug in de jacht- en showringen.

Pas in de beginjaren van de jaren vijftig werden er enkele Welsh Springers naar Nederland gehaald, voornamelijk voor de jacht. In 1955 werd het eerste nest Welsh Springers in Nederland geboren. Tegenwoordig worden er nog steeds honden uit het moederland geïmporteerd, maar vooral in de jaren zeventig zijn er veel honden geïmporteerd, waar het huidige bestand grotendeels van afstamt.

Op dit moment zijn er meer dan 3000 Welsh Springers ingeschreven in het hondenstamboek en lopen er ongeveer 1500 in Nederland rond. We kunnen dus gerust stellen dat ons land het "tweede Welshland" van Europa is. Gemiddeld worden er 150 Welsh Springers per jaar geboren, wat niet veel is in vergelijking met andere rassen, maar meer dan in andere Europese landen.

Wat kost een Welsh Springer Spaniel

De kosten voor een Welsh Springer Spaniel zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Welsh Springer Spaniel.

Karakter van een Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel staat bekend om zijn vriendelijke en vrolijke karakter. Het is een energieke en alerte hond die altijd in beweging lijkt te zijn. Deze hond is intelligent en leert snel, maar kan ook eigenwijs zijn. Hij heeft een grote liefde voor zijn familie en is het gelukkigst als hij bij hen kan zijn. De Welsh Springer Spaniel is over het algemeen goed met kinderen en kan ook goed overweg met andere huisdieren, mits hij vanaf jonge leeftijd met hen is opgegroeid.

Deze hond heeft vaak een grote behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie en kan goed presteren in verschillende hondensporten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en jachttraining. Verlatingsangst kan een probleem zijn bij deze hond en het is daarom belangrijk om hem te leren omgaan met alleen zijn vanaf jonge leeftijd.

Temperament van een Welsh Springer Spaniel

Het temperament van de Welsh Springer Spaniel is vriendelijk, speels en energiek. Deze honden zijn alert en intelligent, en hebben een sterke wil om te werken en te behagen. Ze zijn onvermoeibaar en hebben veel beweging en mentale stimulatie nodig om zich goed te voelen.


De Welsh Springer Spaniel staat bekend om zijn nieuwsgierige aard en kan soms echt oost-indisch doof zijn. Hij is een grote vriend van kinderen en houdt van stoeipartijen. Hou er rekening mee dat deze hond ontzettend gevoelig is voor de stemmingen van zijn gezin, hij leeft echt mee als er wat aan de hand is. Mocht je op zoek zijn naar een waakhond dan heb je aan de Welsh geen goeie. Hij blaft wel als er aangebeld wordt, maar vervolgens laat hij iedereen vrolijk en vriendelijke binnen. Hoe voller het huis, hoe leuker hij het vindt

Verzorging van een Welsh Springer Spaniel

De vacht van de Welsh Springer Spaniel heeft niet veel verzorging nodig. Een paar keer per week kammen en borstelen is voldoende, en daarnaast heeft de hond drie tot vier keer per jaar een trimbeurt nodig waarbij de oren, hals, hakken en voeten worden bijgeknipt. Mocht je Welsh weer eens in een vieze sloot hebben gezwommen (ze zijn echt gek op water) dan hoef je hem niet te wassen aangezien dit ras een zelfreinigende vacht heeft.

Heupdysplasie is een probleem die zich af en toe voordoet bij de Welsh Springer Spaniel, evenals elleboogdysplasie, oogaandoeningen en epilepsie. Deze aandoeningen kunnen zich al op jonge leeftijd manifesteren. Er is echter weinig bekend over erfelijke aandoeningen bij dit ras, dus het is mogelijk dat sommige erfelijke aandoeningen nog niet zijn geïdentificeerd.

Er zijn DNA-testen beschikbaar voor de Welsh Springer Spaniel om te testen op cardiomyopathie (DCM), een aandoening waarbij de hartspier uitgerekt raakt en kan leiden tot hartfalen, en familiaire nieraandoening (HN) die vroegtijdige verslechtering van de nieren veroorzaakt.

Vacht van een Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel heeft een dikke, zijdeachtige vacht die waterafstotend is. De vacht is altijd dieprood en wit van kleur. De vacht heeft een "vlag" op de staart die langer is dan de rest van de vacht. In de ruiperiode is het aan te raden om de vacht regelmatig te borstelen om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

Trainen en opvoeden van een Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel is een slimme en energieke hond die van nature graag wil leren en werken. Het is dan ook belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd op te voeden en te trainen. Een goede socialisatie is daarbij essentieel, zodat hij kan wennen aan verschillende situaties en mensen.


De Welsh Springer Spaniel is gevoelig voor stem en lichaamstaal, waardoor het belangrijk is om hem op een positieve manier te trainen. Straffen en harde stemverheffingen werken vaak averechts bij dit ras. Belonen en positieve bekrachtiging werken daarentegen erg goed. Het is belangrijk om de training afwisselend en uitdagend te houden, zodat hij geïnteresseerd blijft en niet verveeld raakt.

Activiteit en bewegen van een Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Hij houdt van lange wandelingen en is dol op rennen en spelen in een veilige omgeving, zoals een omheind terrein. Naast fysieke activiteit heeft de Welsh Springer ook mentale uitdagingen nodig, zoals gehoorzaamheidstraining en apporteer- en zoekspelletjes.

Het is belangrijk om te beseffen dat de Welsh Springer veel energie heeft en niet geschikt is voor een sedentaire levensstijl. Een dagelijkse wandeling van minimaal 30 tot 45 minuten, aangevuld met speeltijd en training, is nodig om deze hond gelukkig en gezond te houden. Zorg ervoor dat hij ook voldoende mentale stimulatie krijgt om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en destructief gedrag gaat vertonen.

Bedenk ook dat de Welsh Springer een jachthond is en daarom een sterke drang heeft om te snuffelen en achter wild aan te gaan. Het is belangrijk om hem daarom altijd aangelijnd te houden in niet-omheinde gebieden. Training en socialisatie zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zich goed gedraagt in het bijzijn van andere honden en mensen.

Als je overweegt om een Welsh Springer in huis te halen, zorg er dan voor dat je voldoende tijd en ruimte heeft om aan zijn bewegings- en mentale behoeften te voldoen. 

Kenmerken van een Welsh Springer Spaniel

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 11-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 47-49 cm. Teef: 45-47 cm
  • Gewicht: Reu: 22-25 kg. Teef: 19-22 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Welsh Springer Spaniel

De Welsh Springer Spaniel is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Welsh Springer Spaniel is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Lokal_Profil, Welsh Springer Spaniel, modified, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test