De Italiaanse Spinone: nobel en indrukwekkend van gestalte

Alles wat je wilt weten over de Italiaanse Spinone

Over de Italiaanse Spinone

De Spinone is een oude hond uit Italië en wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt als jachthond. Hij lijkt veel op de grote witte ruwharige jachthonden die in de Grieks-Romeinse oudheid werden beschreven. De naam Spinone betekent 'erg stekelig' vanwege zijn ruwe vacht. De eerste rasstandaard van de Spinone dateert uit 1879 en de definitieve versie kwam in 1944 (ENCI). Het is afgeleid van de Segugio Italiano, een Middeleeuwse jachthond, en staat bekend om zijn ongelooflijke vaardigheden bij het opsporen en het zachte apporteren. De Spinone wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde jachthonden en is afgebeeld op een vijftiende-eeuwse fresco in het paleis van de Duce in Mantua, Italië. Na 1950 is dit ras gereconstrueerd door een paar fokkers.

De Spinone is gewoon een schat van een hond! Het is geweldig om te zien hoe hij opgaat in zijn werk als jachthond. En als huisdier is hij ook echt fantastisch. Hij is slim, opgewekt en enthousiast. Het is belangrijk om hem goed te behandelen en te verzorgen, want hij beschouwt zichzelf echt als onderdeel van het gezin. Zijn uiterlijk kan serieus zijn, maar hij heeft ook een komische kant die je vaak aan het lachen maakt. Het is een geduldige hond die veel kan hebben.

Wat kost een Italiaanse Spinone

De kosten voor een Italiaanse Spinone zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Italiaanse Spinone.

Karakter van een Italiaanse Spinone

De Spinone is een knuffelige hond. Hij houdt ervan om altijd bij zijn mensen te zijn, thuis of onderweg, het liefst op iemands schoot. Natuurlijk is dat geen verplichting! De Spinone is geen waakhond. Hij blaft even als hij mensen ziet op het erf, maar stopt na een minuut alweer. Het is natuurlijk wel belangrijk dat een Spinone op de juiste manier gesocialiseerd wordt. Als pup moet hij veel nieuwe ervaringen opdoen en een puppycursus volgen is een goed idee. De levensverwachting van een Spinone is 12 jaar of meer.

Temperament van een Italiaanse Spinone

De Spinone is een hele vriendelijke en zachte hond. Hij is niet agressief en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het zijn echte gezelschapshonden en vinden het heerlijk om bij hun baasje te zijn. Ze hebben wel voldoende beweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig te blijven. Over het algemeen zijn Spinones rustig en geduldig, maar ze hebben ook een speelse kant en houden van spelen en ravotten. Ze zijn intelligent en leren snel, maar soms kunnen ze ook koppig zijn en hun eigen willetje hebben. Een consequente, maar liefdevolle opvoeding is daarom belangrijk voor dit ras.

De Spinone is een echte jachthond en wordt vooral gebruikt voor de jacht op veerwild in Italië, het land van herkomst. Hij werkt zowel voor als na het schot en heeft een geweldige neus om wild op te sporen. Het is een allrounder die graag apporteert en redelijk kort en rustig onder het geweer jaagt. Hij is weliswaar grof en zwaar gebouwd, maar dat weerhoudt hem er niet van om elk terrein aan te kunnen. Hij is niet bang voor dikke bramenstruiken of moerassige gebieden en kan lang werken in een ruime draf die "trotten" wordt genoemd.

Verzorging van een Italiaanse Spinone

De Spinone heeft een speciale vacht die goed onderhouden moet worden. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen en te wassen om klitten te voorkomen. Twee keer per jaar heeft de Spinone een trimbeurt nodig, waarbij de vacht geplukt wordt. Dit moet gedaan worden door een professionele trimmer, omdat je de vacht absoluut niet mag knippen of scheren. Het onderhouden van de vacht van de Spinone is dus een belangrijk aspect van de verzorging van dit ras. De Spinone is gevoelig voor heupdysplasie

De rasvereniging voor de Spinone italiano, de Vereniging Italiaanse Staande Jachthonden, zet zich in voor de gezondheid van het ras. Dit is erg belangrijk! In het verenigingsfokreglement, dat elke rasvereniging heeft, staan verplichte gezondheidsonderzoeken voor de ouderdieren. Voor de Spinone italiano zijn dat onder andere onderzoeken naar heupdysplasie en Cerebrale Ataxie via DNA-testen. Zo proberen ze ervoor te zorgen dat de pups gezond geboren worden en gezond blijven.

Vacht van een Italiaanse Spinone

De vacht is dik, lang, licht golvend en pezig. Het haar op de wenkbrauwen, kin en lippen is langer waardoor ze baardvorming hebben. Het gezichtshaar geeft de Italiaanse Spinone een vriendelijke, maar norse blik

Trainen en opvoeden van een Italiaanse Spinone

De Spinone is een slimme hond die graag wil samenwerken met zijn baas. Een harde aanpak zal alleen maar zorgen voor een ongelukkige hond die niet meer wil meewerken. Het is belangrijk om de hond op een rustige en geduldige manier op te voeden en te trainen. De Spinone heeft een zachte bek en is heel voorzichtig met wild, wat het een geweldige jachthond maakt. Met de juiste begeleiding kan de Spinone veel bereiken en zal hij een geweldige hond zijn.

Activiteit en bewegen van een Italiaanse Spinone

De Spinone is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Hij is van nature een jachthond en houdt van rennen en spelen. Een flinke wandeling van minstens een uur per dag is dan ook noodzakelijk voor zijn welzijn. Maar hij vindt het ook leuk om te spelen met zijn baasje in de tuin of een park.  Als je van plan bent om te gaan jagen met je Spinone, zorg er dan voor dat hij goed getraind is en dat je hem de nodige beweging geeft om hem in topconditie te houden.

Kenmerken van een Italiaanse Spinone

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-65 cm. Teef: 55-60 cm
  • Gewicht: Reu: 32-37 kg. Teef: 28-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Italiaanse Spinone

De Italiaanse Spinone is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Italiaanse Spinone is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Imagesource: Caroline Granycome, Spinone Italiano, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test