De Sussex Spaniel: een rustige, kalme rashond

Alles wat je wilt weten over de Sussex Spaniël

Over de Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel is een Engels hondenras dat zijn naam dankt aan de fokker Fuller. Hij begon met het fokken van Spaniels in het gebied rond Hastings in Rosehill Park, Sussex. Het doel was om een krachtige hond te fokken die gebruikt kon worden voor de jacht in gebieden met dichte en ondoordringbare begroeiing. De Sussex Spaniel moest een bijzonder rustig temperament hebben en veel massa om het wild aan te kunnen.

Een belangrijke eigenschap van de Sussex Spaniel is het "hals geven". Dit betekent dat de hond gaat blaffen wanneer hij wild op het spoor is. Dit was van groot belang omdat het onmogelijk was om een snelwerkende hond bij te houden, zeker tussen de bramen en struiken.

In de eerste helft van de 20e eeuw was het ras bijna uitgestorven. Gelukkig werden er tien overgebleven Sussex Spaniels gevonden en werd er met behulp van de Clumber Spaniel begonnen met de heropbouw van het ras. Tegenwoordig is de Sussex Spaniel nog steeds een populair ras, vooral onder jagers en liefhebbers van Spaniels. Ze zijn bekend om hun rustige temperament en krachtige bouw, en worden gewaardeerd om hun vermogen om wild op te sporen en aan te geven.

Wat kost een Sussex Spaniël

De kosten voor een Sussex Spaniël zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Sussex Spaniël.

Karakter van een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel is een hond met een vriendelijk, zachtaardig en rustig karakter. Ze zijn aanhankelijk en trouw aan hun eigenaar en hebben vaak een sterke band met de mensen in hun gezin. Deze honden zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren, maar kunnen soms wat verlegen zijn naar vreemden toe.

De Sussex Spaniel is over het algemeen een rustige en stabiele hond die niet snel van zijn stuk gebracht wordt. Ze zijn slim en trainbaar, maar soms ook eigenzinnig en kunnen een beetje koppig zijn. Het is belangrijk om op een positieve en consistente manier met deze honden te trainen om het beste resultaat te bereiken.

Temperament van een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel is een vriendelijke, intelligente en evenwichtige hond. Het is een aanhankelijk ras dat erg gehecht is aan zijn eigenaar en zijn gezin. Ze staan bekend om hun liefde voor gezelschap en aandacht. Deze honden zijn niet geschikt voor het leven in een kennel of alleen buitenshuis. Ze houden ervan om bij hun eigenaar te zijn en maken graag deel uit van het dagelijks leven van het gezin.

Hoewel ze een rustig temperament hebben, zijn Sussex Spaniels ook erg levendig en enthousiast als het gaat om hun jachtinstinct. Het zijn uitstekende jachthonden die hardnekkig kunnen zijn als ze een geur oppikken. Dit betekent dat het belangrijk is om ze goed op te voeden en te socialiseren, zodat ze weten wat wel en niet acceptabel gedrag is.

Over het algemeen zijn Sussex Spaniels ook erg geduldig en zacht met kinderen. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd aan hen worden voorgesteld. Het zijn echter geen honden die graag alleen zijn en daarom is het belangrijk dat hun baasje tijd met ze doorbrengt en ze voldoende aandacht geeft.

Het is belangrijk om te weten dat de Sussex Spaniel een onafhankelijke hond is met een sterk eigen willetje. Dit betekent dat ze consequent en met geduld moeten worden opgevoed. Het zijn slimme honden die snel leren, maar het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen vriendelijke, positieve bekrachtiging en duidelijke grenzen en regels. Met de juiste training en socialisatie zal de Sussex Spaniel een geweldige aanvulling zijn op elk gezin.

Verzorging van een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel is een imposante verschijning, met zijn massieve bouw en energieke uitstraling. Hij heeft een karakteristieke gang, waarbij hij een rollende beweging maakt. De hond is langer dan dat hij hoog is en heeft een breed hoofd met een brede voorsnuit. De ogen van de Sussex Spaniel hebben een vriendelijke uitdrukking, waardoor hij een sympathieke hond is om te zien.

Wat de Sussex Spaniel zo kenmerkend maakt, is zijn prachtige vacht. Deze is rijk en glad, zonder neiging tot krullen. Hierdoor heeft de vacht een mooie glans. De leverkleurige vacht met de goudachtige glans maakt de Sussex Spaniel uniek. De hond heeft genoeg ondervacht om hem tegen verschillende weersomstandigheden te beschermen. De staart van de Sussex Spaniel is dik met haar bedekt.

Een van de gezondheidsproblemen bij de Sussex is heupdysplasie, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Ook kunnen oogproblemen voorkomen, zoals progressieve retina atrofie en cataract. Andere gezondheidsproblemen die bij dit ras kunnen voorkomen zijn oorinfecties, huidallergieën en allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen.

Vacht van een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel heeft een kenmerkende vacht die een rijke leverkleur vertoont met een goudachtige glans. De vacht is rijk en glad, zonder neiging tot krullen en heeft genoeg ondervacht om hem tegen weersomstandigheden te beschermen. De staart is dik met haar bedekt.

Qua kleur zijn er geen andere kleuren toegestaan dan leverkleurig. Een kleine witte borstvlek is toegestaan, maar wordt niet aangemoedigd. Andere kleuren dan leverkleurig zijn ongewenst in het ras en worden niet geaccepteerd tijdens keuringen.

Trainen en opvoeden van een Sussex Spaniël

Het trainen en opvoeden van een Sussex Spaniel vergt geduld en toewijding, maar kan zeer belonend zijn. Deze honden zijn van nature onafhankelijk en eigenwijs, dus het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd consequent te zijn in de training en opvoeding.

Een goede socialisatie is essentieel voor de Sussex Spaniel, zodat hij kan wennen aan verschillende situaties, mensen en dieren. Het is belangrijk om de hond te laten wennen aan kinderen, andere huisdieren en verschillende geluiden en geuren. Het is ook belangrijk om de hond te leren om alleen te zijn, zodat hij niet verlatingsangst ontwikkelt.

De Sussex Spaniel is een intelligent ras en reageert goed op positieve bekrachtigingstraining. Beloon goed gedrag met lof, aandacht en lekkernijen. Vermijd harde correcties en straf, dit kan leiden tot angst en agressie. Het is belangrijk om de training leuk te maken en af te wisselen met verschillende oefeningen.

Activiteit en bewegen van een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniel is een energieke hond die veel beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijks wandelen en spelen is belangrijk om hem actief te houden en verveling te voorkomen. Naast wandelen houden Sussex Spaniels ook van rennen en spelen in de tuin.

Het is ook aan te raden om hem deel te laten nemen aan activiteiten zoals behendigheidstraining, jachttraining en andere hondensporten. Dit houdt hem niet alleen fysiek fit, maar zorgt ook voor mentale stimulatie. Dit laatste kun je ook heel goed door hem uitdagingen te geven middels spelletjes.

Kenmerken van een Sussex Spaniël

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 35-40 cm. Teef: 35-40 cm
  • Gewicht: Reu: 15-20 kg. Teef: 15-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Sussex Spaniël

De Sussex Spaniël is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sussex Spaniël is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Bron foto: Pleple2000, Sussex spaniel t43, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test