Kooikerhondje

Alles wat je wilt weten over de Kooikerhondje

Rasbeschrijving van de Kooikerhondje

Dit zeldzame ras is ontstaan in Nederland in de jaren 1500. Kooikerhondjes werden gebruikt om op eenden te jagen. Na de Tweede Wereldoorlog was het kooikerhondje bijna uitgestorven. In 1943 begon de Barones von Hardenbrock van Ammerstol aan de zware taak om dit ras weer opnieuw van de grond te krijgen. Vandaag de dag blijven ze uiterst zeldzaam en moeilijk te verkrijgen.

Karakter van een Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een middelgrote hond die het uiterlijk van een Spaniel of Setter heeft. Ze zijn moedig, veelzijdig en alert en het kooikerhondje is zeer bedreven in het ophalen van gevogelte.

Temperament van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is levendig, attent en goedmoedig en ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine of luidruchtige kinderen. Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn gereserveerd tegenover vreemden. Het kooikerhondje kan goed overweg met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn een uitstekende metgezel.

Verzorging van een Kooikerhondje

Af en toe borstelen is nodig en het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals epilepsie, ziekte van von Willebrand en oogaandoeningen.

Vacht van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is waterbestendig, heeft een middellange tot lange lengte, is strak en licht golvend. De staart is dichtbegroeid en er is bevedering op de rug van de benen, borst en oren. De ondervacht is kort en dicht.

Trainen en opvoeden van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is buitengewoon gevoelig en reageert niet op luide, harde of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met vriendelijkheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje wordt niet aanbevolen om in een appartement te wonen of in de stad. Ze gedijen op lichamelijke activiteit en hebben echt genoeg beweging nodig.
Bron foto: Svenska Mässan from Sweden, BIR Grupp 8- NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE, Nen’sam Lue von Nenrub (23607403923) , CC BY 2.0

Kenmerken van een Kooikerhondje

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd:12 - 13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43cm, Teef: 40 cm
  • Gewicht: 10 kg
Grootte:
2
Beweging:
7
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
1

Welke ziektes komen voor bij een Kooikerhondje

Van een Kooikerhondje is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Fokker Engelse buldoggen bestraft, snuiten zijn te kort
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een fokker van Engelse buldoggen gestraft voor het fokken met honden waarbij de snuit te kort was.
NVWA neemt honden in bewaring bij hondenfokker Kwispel Enzo
Inspecteurs van de NVWA hebben op donderdag 22 december bij een hondenfokker in Brabant rond de 30 honden in bewaring genomen.
Welke honden hebben het guiness book of records gehaald?
Er zijn veel honden die het Guinness Book of Records hebben gehaald en wij hebben de 5 meest bijzondere voor je opgezocht
De top 12 van de meest stinkende honden
Net als de mens heeft elke hond zijn eigen unieke geur, maar bepaalde rassen hebben meer last van een 'hondengeur'. En deze kan nogal onaangenaam zijn.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test