Rasbeschrijving van de Kooikerhondje

Dit zeldzame ras is ontstaan in Nederland in de jaren 1500. Kooikerhondjes werden gebruikt om op eenden te jagen. Na de Tweede Wereldoorlog was het kooikerhondje bijna uitgestorven. In 1943 begon de Barones von Hardenbrock van Ammerstol aan de zware taak om dit ras weer opnieuw van de grond te krijgen. Vandaag de dag blijven ze uiterst zeldzaam en moeilijk te verkrijgen.

Karakter van een Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een middelgrote hond die het uiterlijk van een Spaniel of Setter heeft. Ze zijn moedig, veelzijdig en alert en het kooikerhondje is zeer bedreven in het ophalen van gevogelte.

Temperament van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is levendig, attent en goedmoedig en ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine of luidruchtige kinderen. Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn gereserveerd tegenover vreemden. Het kooikerhondje kan goed overweg met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn een uitstekende metgezel.

Verzorging van een Kooikerhondje

Af en toe borstelen is nodig en het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals epilepsie, ziekte van von Willebrand en oogaandoeningen.

Vacht van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is waterbestendig, heeft een middellange tot lange lengte, is strak en licht golvend. De staart is dichtbegroeid en er is bevedering op de rug van de benen, borst en oren. De ondervacht is kort en dicht.

Trainen en opvoeden van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje is buitengewoon gevoelig en reageert niet op luide, harde of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met vriendelijkheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen van een Kooikerhondje

Het kooikerhondje wordt niet aanbevolen om in een appartement te wonen of in de stad. Ze gedijen op lichamelijke activiteit en hebben echt genoeg beweging nodig.
Bron foto: Svenska Mässan from Sweden, BIR Grupp 8- NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE, Nen’sam Lue von Nenrub (23607403923) , CC BY 2.0

Kenmerken van een Kooikerhondje

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu: 43cm, Teef: 40 cm
Gewicht: 10 kg
Grootte:
2
Beweging:
7
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
1
De volgende ziektes zijn bekend bij de Kooikerhondje Cataract   Oogontsteking   Epilepsie   Von Willebrand 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test