Rasbeschrijving van de Kooikerhondje

Dit zeldzame ras is ontstaan in Nederland in de jaren 1500. Kooikerhondjes werden gebruikt om op eenden te jagen. Na de Tweede Wereldoorlog was het kooikerhondje bijna uitgestorven. In 1943 begon de Barones von Hardenbrock van Ammerstol aan de zware taak om dit ras weer opnieuw van de grond te krijgen. Vandaag de dag blijven ze uiterst zeldzaam en moeilijk te verkrijgen.

Karakter

Het Kooikerhondje is een middelgrote hond die het uiterlijk van een Spaniel of Setter heeft. Ze zijn moedig, veelzijdig en alert en het kooikerhondje is zeer bedreven in het ophalen van gevogelte.

Temperament

Het kooikerhondje is levendig, attent en goedmoedig en ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine of luidruchtige kinderen. Ze hechten zich sterk aan hun familie en zijn gereserveerd tegenover vreemden. Het kooikerhondje kan goed overweg met andere dieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zijn een uitstekende metgezel.

Verzorging

Af en toe borstelen is nodig en het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals epilepsie, ziekte van von Willebrand en oogaandoeningen.

Vacht

Het kooikerhondje heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is waterbestendig, heeft een middellange tot lange lengte, is strak en licht golvend. De staart is dichtbegroeid en er is bevedering op de rug van de benen, borst en oren. De ondervacht is kort en dicht.

Trainen en opvoeden

Het kooikerhondje is buitengewoon gevoelig en reageert niet op luide, harde of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met vriendelijkheid, eerlijkheid, geduld en consistentie.

Activiteit en bewegen

Het kooikerhondje wordt niet aanbevolen om in een appartement te wonen of in de stad. Ze gedijen op lichamelijke activiteit en hebben echt genoeg beweging nodig.
Bron foto: Svenska Mässan from Sweden, BIR Grupp 8- NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE, Nen’sam Lue von Nenrub (23607403923) , CC BY 2.0

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 12 - 13 jaar
Schofthoogte: Reu: 43cm, Teef: 40 cm
Gewicht: 10 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

Bobbie

geplaatst op 19 oktober 2017 | 17:37

Ik lees dat het kooikerhondje graag voor je werkt. Wat laten jullie bijv. doen door het kooikerhondje? We overwegen om hm te kopen. En zoals ik lees zijn jullie er allemaal wel positief over! ;) We hebben een grote tuin, dus ze kan vrij bewegen en veel rondlopen. Is een kooikerhondje ook echt waaks? Of is ze bang voor vreemde mensen? Bij ons is namelijk al 3x in een jaar in gebroken. Ik ben niet bang, maar vind het wel fijn als ze een beetje waakt!!! Maar de belangrijkste reden is mijn vrouw onvruchtbaar is en daarom willen we graag een lieve gezelschapshond? Denken jullie dat ze bij ons past? GRAAG REACTIES! Dankjulliewel ; )

Noortje

geplaatst op 6 augustus 2017 | 22:35

Onze kooikerhond is bijna 9, loopt bijna altijd los, luistert erg goed. Houdt niet van andere honden, zeker niet van drukke honden die willen spelen. Ze is erg gericht op het gezin, ook waaks. Speelt graag met de tennisbaan en zwemt ook graag met warm weer. Ik vind het wel heel belangrijk dat een hond los kan lopen en lekker kan spelen, dus een goede opvoeding is belangrijk.

Ymkje

geplaatst op 5 februari 2017 | 08:56

sinds wanneer bestaan kooiker honden

K.Oladosu

geplaatst op 7 november 2015 | 19:08

Ik heb zins 4 jaar een kooikerhondje, Easy. Ik kreeg haar toen ik 10 was en ze is nu al het beste wat me ooit is overkomen. Easy is een vriendelijk, enthousiast en vrolijk hondje. Ze luistert goed en wil graag voor je werken. Ze heeft nog nooit in haar leven iemand of iets gebeten en zal dat ook zeker niet snel doen. Ze was makkelijk af te richten en haar extra trucjes leren was geen probleem. Toch moet ik zeggen dat ze best gevoelig is bv: Ze is bang voor drukke of grote honden en ze is soms bang voor mensen die ze niet kent. Maar zodra ze de hond of de persoon kent houd ze van knuffelen en spelen. Easy is een van de belangrijkste dingen in mijn leven en zeker een hondje dat ik nooit meer zal vergeten, echt een vriend voor het leven

Hardick.L

geplaatst op 22 juli 2015 | 16:39

wij passen op de kooiker van onze dochter die met vacantie is en elke dag is een feest! Wat een enthousiasme, vrolijkheid en werklust.Het zal een zwarte dag worden als we haar weer af moeten staan.

w.Niehof

geplaatst op 7 april 2015 | 18:38

In ons gezin hebben we sinds 2 jaar een kooikerhondje Vera als pup gekregen, wij hebben echt een lot uit de lotterij. Vera had in het eerste jaar echt een duidelijke richtlijnen nodig. Duidelijkheid werdt altijd op een vrolijke toon gebracht en beloond. Vera kan goed met kinderen omgaan alle kinderen uit de straat kunnen haar allemaal aaien hoewel ze drukke kinderen wel lastig vindt loopt ze van weg. Ze is altijd vrolijk en wil heel graag voor je werken. Luister erg goed toch af en toe is ze eigenwiijs. De jongens nemen Vera mee als ze hutten bouwen en spelen in het bos. Weg lopen heeft ze nog nooit gedaan. BIj mij in de buurt heeft het kooikerhondje een negatieve naam, wel Vera laat ze allemaal verbazen. Topper!

g. Wessels

geplaatst op 9 oktober 2014 | 19:11

hallo, Ik wil even wat kwijt over ons kooikerhondje "Eddie" Ik lees dat de gemiddelde leeftijd van een kooikerhondje 12-13 jaar is. Jawel Eddie is vandaag 16 jaar geworden. Hij was het lelijke eendje uit het nest. klein en als laatste overgebleven. We vonden het zo zielig dat hij als laatste overbleef en besloten om hem te kopen en mee naar huis te nemen. Na ruim een half jaar kreeg hij puppy schurft. Na een aantal behandelingen kwam hij er toch weer boven op. Toen hij 1 jaar was kwam hij onder een auto, het was kantje boord( heup uit de kom en inwendige bloedingen). Wonder boven wonder heeft hij het weer gered. Hij heeft af en toe wel eens een epileptische aanval maar verder is hij nog goed te pas.we realiseren ons goed dat hij in zijn bonus jaren leeft maar we hopen hem nog zo lang mogelijk bij ons te houden.

Myriam Buurman

geplaatst op 4 augustus 2014 | 11:40

Omdat mijn ras niet in de lijst staat en er geen knop is om contact op te nemen met de webmaster, heb ik mijn Tibetaanse terrier kennel maar onder een willekeurig ras geplaatst. De Tibetaanse terrier is minder zeldzaam als sommige rassen die in de lijst staan vermeld. Zelfs de Tibetaanse spaniel ontbreekt, maar de Tibetaanse mastiff staat er wel in. Apart .....

erna mars

geplaatst op 21 maart 2014 | 16:58

Wij hebben een asielhondje van nu twee en half jaar, hij heeft wat van een vlinder/kooiker hondje, hij is nu bij ons bijna een jaar in april, maar het probleem waarom hij al twee keer naar het asiel is gebracht is nog steeds aanwezig, hij valt uit naar andere honden met gejank gepiep en geblaf, en tanden bloot, het maakt niet uit hoe groot de honden zijn, hij loopt altijd aan de lijn, en kort geleden zo'n twee maanden terug hebben wij hem laten castreren. Ik heb het idee dat dit er niet meer uit gaat, maar misschien heeft u een goede tip voor mij. Heb wel cursussen gevolgd maar geen succes teveel afleiding van andere honden. Dit is mijn verhaal.

J. Tesselaar

geplaatst op 12 maart 2014 | 20:46

Ik heb zelf een Kooikerhondje van inmiddels 10 jaar en ze is nog steeds vrolijk en topfit!Ze zijn heel slim, enthousiast en speels maar ook zachtaardig en gevoelig.In huis gedragen ze zich rustig.Ze hebben idd geen supermakkelijk karakter maar 1 ster voor sociaal doet ze absoluut geen recht!Het zijn voor de bazen superlieve en trouwe honden en die van ons is ook uitermate vriendelijk naar vreemden.Ze is alleen niet zo dol op te drukke andere honden of hele jonge kinderen.Als je ze goed opvoedt zou dat verder geen enkel probleem moeten zijn.Ik heb m'n hart in ieder geval verloren aan het ras.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test