De Canaänhond: een goed uitgebalanceerd en sterk ras

Alles wat je wilt weten over de Canaänhond (Kanaan)

Over de Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond is een hondenras dat afkomstig is uit Israël en zijn naam ontleent aan de Bijbelse verwijzing naar het land van Kanaän. Het ras werd oorspronkelijk gefokt door de Israëlische overheid in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw om te dienen als waakhond voor nederzettingen en grensbewaking. De honden werden gefokt uit lokale pariahonden uit Israël en het Midden-Oosten. Na verloop van tijd werden de honden gefokt om te dienen in het Israëlische leger en als politiehond. In de jaren 70 was het ras bijna uitgestorven, maar door inspanningen van liefhebbers en fokkers werd het ras gered en uiteindelijk erkend door de FCI in 1966. Tegenwoordig worden Canaänhonden voornamelijk gehouden als gezelschapshond en tentoongesteld op hondenshows.

Pariahonden

Pariahonden zijn honden zonder specifiek ras of stamboom en ze zijn over het algemeen in staat om te overleven in het wild zonder menselijke zorg. Pariahonden worden ook wel zwerfhonden, inheemse honden of wilde honden genoemd. Ze hebben vaak een wild uiterlijk en zijn meestal klein tot middelgroot van formaat.

Wat kost een Canaänhond (Kanaan)

De kosten voor een Canaänhond (Kanaan) kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Canaänhond (Kanaan) ergens tussen de € 1.000 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond is een onafhankelijke hond met een sterk karakter. Ze zijn van nature zeer waaks en alert, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze hebben een sterk beschermend instinct en zullen hun baas en gezin altijd verdedigen tegen mogelijke bedreigingen.

Hoewel ze goed overweg kunnen met mensen, zijn ze niet per se de meest aanhankelijke honden. Ze hebben niet de neiging om zich sterk aan één persoon te binden, maar hebben wel een band met het hele gezin. Het zijn zeer intelligente honden die graag nieuwe uitdagingen aangaan en leren van nieuwe ervaringen.

De Canaänhond heeft een grote hoeveelheid energie en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar moeten altijd onder toezicht staan vanwege hun beschermende instinct. Over het algemeen zijn het zeer loyale en toegewijde honden die het beste tot hun recht komen bij een ervaren hondenbezitter die de tijd en moeite wil investeren om hun potentieel volledig te benutten.

Temperament van een Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond heeft een eigenzinnig karakter en is van nature onafhankelijk en zelfverzekerd. Ze zijn zeer waakzaam en alert, en hebben een natuurlijke neiging tot bescherming van hun gezin en territorium. Deze honden zijn niet erg aanhankelijk naar vreemden, maar kunnen wel goed overweg met mensen die ze kennen. Ze zijn intelligent en hebben een sterk jachtinstinct, waardoor ze soms de neiging hebben om achter kleine dieren aan te gaan. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag te voorkomen. De Canaänhond is over het algemeen een gezonde hond en heeft een levensverwachting van ongeveer 12 tot 15 jaar. De Canaänhond wordt niet aanbevolen voor de beginners, apathische of sedentaire eigenaar.

Verzorging van een Canaänhond (Kanaan)

Dit ras is vrijwel onderhoudsvrij. Een keer per week borstelen zal volstaan. Extra zorg moet gegeven worden tijdens de rui. De Kanaan is gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals oogproblemen en heupdysplasie en elleboog dysplasie.

Vacht van een Canaänhond (Kanaan)

De Kanaan Hond heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is stug, recht, plat en kort. De ondervacht is zacht en dicht. De kleur van de vacht komt in twee verschillende patronen: wit met puree en vaste gekleurd met of zonder witte trim. Stevige vacht kleuren variëren van zwart, zand, rood, lever en alle tinten van bruin. Dit ras verhaard zwaar gedurende de seizoenswisselingen.

Trainen en opvoeden van een Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond is een intelligent ras dat van nature onafhankelijk en zelfstandig is. Een consequente opvoeding en socialisatie zijn van groot belang om dit ras goed op te voeden. Het is belangrijk om de Canaänhond van jongs af aan te socialiseren met verschillende mensen, dieren en situaties om te voorkomen dat ze angstig of agressief worden. Deze honden hebben een sterke prooidrift en hebben daarom een ??zekere mate van training nodig om deze onder controle te houden. Een hondensport, zoals behendigheid of speuren, kan een goede manier zijn om de Canaänhond zowel mentaal als fysiek uit te dagen. Het is belangrijk om de Canaänhond op een positieve manier te trainen, omdat ze gevoelig zijn voor harde correcties. Het gebruik van beloningen en lof zal de training effectiever maken. Het is van vitaal belang om te onthouden dat de Kanaan een primitieve ras is. 

Activiteit en bewegen van een Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond heeft veel beweging en activiteit nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit ras is van nature atletisch en heeft een goed uithoudingsvermogen. Lange wandelingen en voldoende tijd buiten zijn belangrijk voor hun fysieke en mentale welzijn. Ze hebben ook uitdagingen nodig om hun slimme en onafhankelijke geest te stimuleren. Een gebrek aan beweging kan leiden tot destructief gedrag, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze genoeg beweging krijgen. Ze zijn niet echt geschikt voor het leven in een appartement. Dit wil niet zeggen dat het niet mogelijk is, maar een vereiste moet echt zijn dat ze voldoende beweging, aandacht en stimulatie krijgen.

Kenmerken van een Canaänhond (Kanaan)

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 50-60 cm. Teef: 50-60 cm
  • Gewicht: Reu: 20-25 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Canaänhond (Kanaan)

De Canaänhond (Kanaan) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Canaänhond (Kanaan) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image: Matilda, CanaanDog3, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test