De Espagneul Breton: een echte waterrat

Alles wat je wilt weten over de Epagneul Breton

Over de Epagneul Breton

De Epagneul Breton, ook wel Bretonse spaniël genoemd, is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Bretagne, Frankrijk. Het ras werd voor het eerst ontwikkeld in de 19e eeuw door lokale jagers die een hond nodig hadden die klein genoeg was om door dichte begroeiing te manoeuvreren, maar toch sterk en energiek genoeg om te helpen bij de jacht op klein wild.

De vroegste voorouders van de Epagneul Breton waren waarschijnlijk Spaniels uit Groot-Brittannië, die door zeelui naar Frankrijk werden gebracht. Deze honden werden vervolgens gekruist met lokale Franse rassen, zoals de Setter en de Pointer, om de kenmerken te krijgen die nodig waren voor de jacht in Bretagne.

Het ras werd al snel populair bij jagers in heel Frankrijk en verspreidde zich snel naar andere delen van Europa en uiteindelijk naar de rest van de wereld. In 1907 werd de eerste rasstandaard geschreven en sindsdien is de Epagneul Breton erkend als een officieel ras door verschillende kennelclubs, waaronder de FCI.

Tegenwoordig wordt de Epagneul Breton voornamelijk gefokt als gezelschapshond en jachthond, en is hij populair bij mensen die genieten van activiteiten in de buitenlucht. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke en intelligente karakter, evenals zijn sterke werkethiek en enthousiasme voor de jacht.

De Epagneul Breton is een intelligent ras en daardoor doet deze hond het goed in de jacht sport. Het is een zacht ras die zeer gehoorzaam is, graag wil behagen, is alert en levendig en onafhankelijk. Dit ras is over het algemeen goedaardig. De Espagneul Breton kan over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren overweg als hij vanaf pup goed gesocialiseerd is.

Wat kost een Epagneul Breton

De kosten voor een Epagneul Breton kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Epagneul Breton ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton staat bekend om zijn vriendelijke en zachte karakter. Dit ras is loyaal en aanhankelijk aan zijn baasje en houdt van gezelschap. De Epagneul Breton is een energieke hond en heeft dagelijks voldoende beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Dit ras is intelligent en kan goed getraind worden. De Epagneul Breton heeft een groot uithoudingsvermogen en kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende omgevingen en situaties. Over het algemeen zijn Epagneul Bretons sociaal en kunnen ze goed omgaan met andere honden en huisdieren.

De Espagneul Breton is gek op water. 

De Epagneul Breton staat erom bekend dat hij dol is op water en goed kan zwemmen. Dit komt omdat het ras oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht, waarbij het opsporen en ophalen van wild uit het water een belangrijke taak was.

Temperament van een Epagneul Breton

Het temperament van de Epagneul Breton kan worden omschreven als levendig, actief en intelligent. Dit ras is vol energie en heeft veel beweging nodig om gelukkig te blijven. Ze zijn erg trouw aan hun gezin en hebben een sterke werkethiek. Epagneul Bretons zijn ook zeer sociaal en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn alert en waakzaam, wat hen ook geschikt maakt als waakhond. Dit ras is intelligent en kan snel leren, maar heeft ook een eigen wil en kan soms koppig zijn. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het trainen en opvoeden van een Epagneul Breton.

Verzorging van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton heeft een korte, dichte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Het is voldoende om de vacht regelmatig te borstelen om losse haren te verwijderen. Het is ook belangrijk om de oren van de hond schoon te houden om infecties te voorkomen.

Vacht van een Epagneul Breton

De vacht van de Epagneul Breton is halflang, zijdeachtig en vereist niet veel onderhoud. Het ras komt voor in verschillende kleuren, waaronder oranje en wit, lever en wit, zwart en wit, lever tri-kleur en zwart-en-tri-kleur. Deze kleuren zijn toegestaan bij shows.

Trainen en opvoeden van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton is zeer intelligent en gemakkelijk te trainen vanwege hun goede gehoorzaamheid en bereidheid om te leren. Hun trainbaarheid maakt hen geschikt voor verschillende taken, zoals jacht, behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden. Het is belangrijk om hun training te starten op jonge leeftijd en hen positieve bekrachtiging en beloning te geven.

Hoewel ze gemakkelijk te trainen zijn, kunnen Epagneul Bretons soms eigenwijs zijn. Het is daarom belangrijk om consequent en geduldig te zijn tijdens de training. Socialisatie op jonge leeftijd is ook belangrijk, zodat ze goed kunnen omgaan met andere honden en mensen.

Over het algemeen hebben Epagneul Bretons regelmatige mentale en fysieke uitdagingen nodig om zich tevreden en gehoorzaam te houden. Ze houden van een uitdaging en hebben behoefte aan dagelijkse beweging en mentale stimulatie.

Activiteit en bewegen van een Epagneul Breton

De Epagneul Breton is een actief ras dat van nature graag buiten is en veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen, hardlopen en spelen zijn noodzakelijk voor dit ras om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Ze zijn dol op zwemmen en andere activiteiten in het water en zullen hier veel energie in steken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om te voorkomen dat ze destructief of onrustig worden in huis.

Kenmerken van een Epagneul Breton

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 46-52 cm. Teef: 47-50 cm
  • Gewicht: Reu: 81-61 kg. Teef: 14-16 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Epagneul Breton

De Epagneul Breton is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Epagneul Breton is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test