De Cockapoo: een kleine hartendief

Alles wat je wilt weten over de Cockapoo

Over de Cockapoo

De Cockapoo is een relatief nieuw hybride hondenras dat ontstaan is uit het kruisen van de Cocker Spaniel en de Poedel. Het is niet bekend waar en wanneer de eerste Cockapoo werd gefokt, maar het ras is ontstaan in de Verenigde Staten en werd populair in de jaren 1960 en 1970. De Cockapoo is gefokt als gezelschapshond en combineert de beste eigenschappen van beide ouderrassen: de zachtaardige aard van de Cocker Spaniel en de intelligentie en hypoallergene vacht van de Poedel.

Doordat de Cockapoo een hybride ras is, is het ras niet erkend door officiële instanties zoals de American Kennel Club (AKC) en de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Er zijn echter wel diverse Cockapoo-verenigingen die zich inzetten voor het ras en de kwaliteit van fokkers bewaken.

Wat kost een Cockapoo

De kosten voor een Cockapoo kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Cockapoo ergens tussen de € 1.750 en de € 3.000 zal liggen.

Karakter van een Cockapoo

De Cockapoo is over het algemeen een vriendelijke, aanhankelijke en intelligente hond. Ze zijn dol op gezelschap en zijn zeer sociaal. Cockapoos zijn vaak erg speels en levendig, en ze genieten van fysieke activiteit en het spelen van spelletjes met hun familie. Ze zijn erg gehecht aan hun gezin en houden ervan om tijd met hen door te brengen.

Cockapoos staan erom bekend dat ze zich goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden en zijn vaak een goede keuze voor mensen die in appartementen of kleine huizen wonen. Ze zijn ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Cockapoos zijn slimme honden en zijn meestal gemakkelijk te trainen, hoewel sommige Cockapoos een eigen willetje hebben en consequente en geduldige training nodig hebben.

Temperament van een Cockapoo

De Cockapoo staat bekend om zijn speelse en vriendelijke karakter. Het is een ras dat zeer sociaal en aanhankelijk is, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden zijn. Ze zijn dol op menselijk gezelschap en kunnen soms last krijgen van verlatingsangst als ze te lang alleen gelaten worden.

De Cockapoo is over het algemeen zeer tolerant en vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn. Ze zijn ook gemakkelijk in de omgang met vreemden en staan bekend om hun zachtaardige aard. Dit maakt hen een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Verzorging van een Cockapoo

De Cockapoo heeft geen specifieke gezondheidsproblemen die alleen bij dit ras voorkomen. Toch kunnen ze wel vatbaar zijn voor algemene hondenziektes zoals heupdysplasie, oorinfecties en allergieën.

De Cockapoo heeft regelmatige verzorging nodig van zijn vacht. Deze moet regelmatig worden geborsteld en gekamd om klitten en verwarde haren te voorkomen. Bovendien moeten de oren van de Cockapoo ook regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Het is belangrijk om de nagels van de Cockapoo ook regelmatig te knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en problemen veroorzaken bij het lopen.

Vacht van een Cockapoo

De vacht van de Cockapoo kan variëren afhankelijk van de specifieke kruising en genetica van de hond. Over het algemeen heeft de Cockapoo een zachte, gekrulde of golvende vacht die niet erg veel verhaart. De kleuren van de vacht kunnen ook variëren en omvatten zwart, wit, bruin, rood, beige, goud en verschillende combinaties van deze kleuren. Het is belangrijk om de vacht van de Cockapoo regelmatig te borstelen en te verzorgen om klitten en vervilting te voorkomen.

Trainen en opvoeden van een Cockapoo

De Cockapoo is een slimme hond die graag wil leren en aandacht krijgt van zijn eigenaar. Het is belangrijk om de Cockapoo van jongs af aan te trainen en op te voeden met behulp van positieve versterking en beloningen. Ze reageren goed op beloningssystemen en positieve feedback, en kunnen snel nieuwe commando's leren.

Het is ook belangrijk om de Cockapoo voldoende te socialiseren, zodat ze goed kunnen omgaan met verschillende mensen, situaties en andere dieren. Een goed gesocialiseerde Cockapoo zal minder snel angstig of agressief reageren in nieuwe of onbekende situaties.

Activiteit en bewegen van een Cockapoo

De Cockapoo is over het algemeen een actieve en speelse hond. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een veilige omgeving zijn essentieel voor hun welzijn. Daarnaast vinden ze het ook leuk om nieuwe dingen te leren en mentaal uitgedaagd te worden met spelletjes en speelgoed. Een gebrek aan beweging en mentale stimulatie kan leiden tot destructief gedrag en ongewenste gewoonten.

Kenmerken van een Cockapoo

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 38-45 cm. Teef: 38-45 cm
  • Gewicht: Reu: 9-11 kg. Teef: 9-11 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cockapoo

De Cockapoo is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cockapoo is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test