De Wetterhoun: het ras met de kenmerkende staart

Alles wat je wilt weten over de Wetterhoun

Over de Wetterhoun

De Wetterhoun is een echt Nederlands ras en komt uit het merengebied in Friesland. Wetterhoun is ook een echte fries woord en betekent waterhond

De Wetterhoun is een rashond die veel werd gebruikt bij de jacht op waterwild. Boeren en arbeiders namen deze hond niet alleen mee op de jacht, maar gebruikten hem ook als waakhond en ongediertebestrijder. Denk hierbij aan het bestrijden van mollen, ratten en bunzings. Vandaag de dag wordt de Wetterhoun nog steeds gebruikt als bestrijder van ongedierte. De Wetterhound is een erg compacte hond, niet erg groot maar wel sterk gebouwd. Het belangrijkste kenmerk van de Wetterhoun is de de staart. Deze ligt in een vaste krul op zijn rug.

Wat kost een Wetterhoun

De kosten voor een Wetterhoun kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Wetterhoun ergens tussen de € 1.000 en de € 1.200 zal liggen.

Karakter van een Wetterhoun

De Wetterhoun is een rustige hond met een onafhankelijk (eigenzinnig) maar zacht karakter en hij kan enigszins gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. De Wetterhoun is een ras die ontzettend goed met kinderen overweg kan en is zeer evenwichtig en betrouwbaar. Doordat deze hond een onafhankelijk karakter heeft kan het voor de baas nog wel eens lastig zijn om iets gedaan te krijgen. Het lijkt soms wel alsof de Wetterhound Oost-Indisch doof is want pas diverse keren en na herhaaldelijk stemverheffen maakt hij aanstalten om te luisteren. De Wetterhound is een ideale erfhond aangezien hij erg waaks is. Bij een goede opvoeding en wederzijds respect zal de Wetterhound voor je door het vuur gaan.

Temperament van een Wetterhoun

Vanwege zijn eigenzinnige en eigenwijze karakter wordt hij niet aanbevolen bij een onervaren honden-eigenaar. De eigenaar moet consequent zijn en van aanpakken weten. De Wetterhound leen luisteren is natuurlijk prima te doen als je maar consequent bent. Verwacht echter geen hond die slaafs zal zijn, want dat zal de Wetterhound nooit worden. Hij zal vaak genoeg je geduld op de proef stellen. Deze rashond kan prima met kinderen overweg. Er moet alleen rekening gehouden worden met zijn ietwat lompe en onbehouwen spel.

Verzorging van een Wetterhoun

De vacht van een wetterhoun is een beetje vettig en heeft een heel eigen geur. Qua vachtverzorging is er niet tot nauwelijks onderhoud nodig. Af en toe borstelen tijdens de rui moet genoeg zijn.

De Wetterhoun is een relatief gezond ras en komt vrijwel alleen in Nederland voor. Incidenteel komen er heupdysplasie en elleboogdysplasie voor en af en toe hart- en oogproblemen. 

Er is voor de Wetterhound een DNA-test beschikbaar voor Severe combined immunodeficiency (SCID). SCID is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een onvoldoende ontwikkeld afweersysteem, wat leidt tot een verhoogd risico op infecties.

Doordat de populatie van het ras klein is en het inteeltpercentage hoog, kampt de Wetterhoun met fertiliteitsproblemen. Hierdoor mislukken steeds meer dekkingen en wordt het steeds lastiger om gezonde combinaties te maken. Om deze problemen aan te pakken, is er een fokbeleid ontwikkeld dat gericht is op het introduceren van nieuw bloed in het ras en het verbreden van de fokpopulatie. Hiermee wordt beoogd het inteeltpercentage te verlagen en de bijbehorende problemen op te lossen.

Vacht van een Wetterhoun

Het lichaam van de Wetterhoun is behalve op de kop en poten overal bedekt met dichte stevige krullen. Indien deze krullen enkelvoudig of dun zijn dan wordt dit is fout aangezien aangezien dit de hond een wollig aanzien geeft. De vacht is vrij grof en voelt vettig aan. Als de hond bijvoorbeeld nat is geworden door zwemmen dan is de vacht doorgaans binnen een half uur droog.

Trainen en opvoeden van een Wetterhoun

Geduld en consequent blijven, dat zijn voor een baas twee essentiële punten. Je kunt de Wetterhound echt wel leren gehoorzaam te zijn, maar verwacht na de opleiding of opvoeding geen slaafse hond te hebben. Hij zal wel naar je luisteren, maar op zijn eigen tijd. Diverse keren roepen, eventueel met stemverheffingen zal vaak nodig zijn. Hier komt dus het stukje geduld om de hoek kijken.

Activiteit en bewegen van een Wetterhoun

In huis is de Wetterhoun relatief rustig en hij ligt erg graag in het looppad. Waaks is hij zeker weten, maar zal hierbij niet luidruchtig zijn. Om deze rashond zowel lichamelijk als geestelijk in een goede conditie te houden is veel beweging nodig. Het is een hond die erg graag buiten is.

Kenmerken van een Wetterhoun

  • Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-60 cm. Teef: 54-56 cm
  • Gewicht: Reu: 25-32 kg. Teef: 25-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Wetterhoun

De Wetterhoun is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Wetterhoun is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test