Rasbeschrijving van de Wetterhoun

De Wetterhoun is een rashond die veel werd gebruikt bij de jacht op waterwild. Boeren en arbeiders namen deze hond niet alleen mee op de jacht, maar gebruikten hem ook als waakhond en ongediertebestrijder. Denk hierbij aan het bestrijden van mollen, ratten en bunzings. Vandaag de dag wordt de Wetterhoun nog steeds gebruikt als bestrijder van ongedierte. De Wetterhound is een erg compacte hond, niet erg groot maar wel sterk gebouwd. Het belangrijkste kenmerk van de Wetterhoun is de de staart. Deze ligt in een vaste krul op zijn rug.

Karakter

De Wetterhoun is een rustige hond met een onafhankelijk (eigenzinnig) maar zacht karakter en hij kan enigszins gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden. De Wetterhoun is een ras die ontzettend goed met kinderen overweg kan en is zeer evenwichtig en betrouwbaar. Doordat deze hond een onafhankelijk karakter heeft kan het voor de baas nog wel eens lastig zijn om iets gedaan te krijgen. Het lijkt soms wel alsof de Wetterhound Oost-Indisch doof is want pas diverse keren en na herhaaldelijk stemverheffen maakt hij aanstalten om te luisteren. De Wetterhound is een ideale erfhond aangezien hij erg waaks is. Bij een goede opvoeding en wederzijds respect zal de Wetterhound voor je door het vuur gaan.

Temperament

Vanwege zijn eigenzinnige en eigenwijze karakter wordt hij niet aanbevolen bij een onervaren honden-eigenaar. De eigenaar moet consequent zijn en van aanpakken weten. De Wetterhound leen luisteren is natuurlijk prima te doen als je maar consequent bent. Verwacht echter geen hond die slaafs zal zijn, want dat zal de Wetterhound nooit worden. Hij zal vaak genoeg je geduld op de proef stellen. Deze rashond kan prima met kinderen overweg. Er moet alleen rekening gehouden worden met zijn ietwat lompe en onbehouwen spel.

Verzorging

De Wetterhoun is een relatief gezond ras en komt vrijwel alleen in Nederland voor. Incidenteel komen er heupdysplasie en elleboogdysplasie voor en af en toe hart- en oogproblemen. De vacht van een wetterhoun is een beetje vettig en heeft een heel eigen geur. Qua vachtverzorging is er niet tot nauwelijks onderhoud nodig. Af en toe borstelen tijdens de rui moet genoeg zijn.

Vacht

Het lichaam van de Wetterhoun is behalve op de kop en poten overal bedekt met dichte stevige krullen. Indien deze krullen enkelvoudig of dun zijn dan wordt dit is fout aangezien aangezien dit de hond een wollig aanzien geeft. De vacht is vrij grof en voelt vettig aan. Als de hond bijvoorbeeld nat is geworden door zwemmen dan is de vacht doorgaans binnen een half uur droog.

Trainen en opvoeden

Geduld en consequent blijven, dat zijn voor een baas twee essentiële punten. Je kunt de Wetterhound echt wel leren gehoorzaam te zijn, maar verwacht na de opleiding of opvoeding geen slaafse hond te hebben. Hij zal wel naar je luisteen, maar op zijn eigen tijd. Diverse keren roepen, eventueel met stemverheffingen zal vaak nodig zijn. Hier komt dus het stukje geduld om de hoek kijken.

Activiteit en bewegen

In huis is de Wetterhoun relatief rustig en hij ligt erg graag in het looppad. Waaks is hij zeker weten, maar zal hierbij niet luidruchtig zijn. Om deze rashond zowel lichamelijk als geestelijk in een goede conditie te houden is veel beweging nodig. Het is een hond die erg graag buiten is.

Kenmerken

Rasgroep: Retrievers, Spaniels en Waterhonden
Leeftijd: 10 - 12 jaar
Schofthoogte: Reu tot 59 cm, Teef tot 55 cm
Gewicht: 25 - 32 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test