De Wolfhond: het ras met het uiterlijk van een wolf

Alles wat je wilt weten over de Wolfhond (Hybride wolf)

Over de Wolfhond (Hybride wolf)

Een Wolfhond (ook wel Wolfshond hybride genoemd) is een kruising tussen een wolf en een gedomesticeerde hond. De eerste gedocumenteerde kruising tussen een wolf en hond dateert uit 1766, en vond plaats in het Verenigd Koninkrijk. Wolfhonden werden lange tijd vooral door Britse edellieden gekocht.

Wat is een Wolhond?

Een wolfhond is een hond met recente wolfsafkomst. Dat wil zeggen, een wolfhond heeft een zuivere wolfsvoorouder binnen de laatste vijf generaties. (Dat zou de overgrootouder van de wolfhond zijn.)

Hoewel veel mensen nog steeds de term "wolfhybride" gebruiken, is dit niet de juiste term. Een 'hybride' is een nakomeling van twee verschillende soorten. Na herclassificatie van de term hond door taxonomen in 1993, wordt de hond (Canis lupus familiaris) eigenlijk gezien als een variant van de grijze wolf (Canis lupus). Bedenk maar eens dat dit dan ook voor de kleine Chihuahua geldt.

Hoeveel wolf hebben ze in zich?

De meeste mensen willen weten hoeveel procent van de wolf in de Wolhond zit, is dat  90 procent, 50 procent of 25 procent? Tenzij je de afkomst van die specifieke Wolhond en zijn grootouders weet, kun je dit eigenlijk niet zeker weten. Mensen die met Wolfhonden werken houden zich meer bezig met hoeveel eigenschappen van de wolf nog in de Wolfhond zitten. Dit wordt meestal bepaald door fenotypering, waarbij een gok wordt gemaakt op basis van verschillende fysieke en gedragskenmerken. Het karakter of uiterlijk van twee Wolfhonden die uit hetzelfde nest komen kunnen namelijk aanzienlijk verschiillen.

Waar zijn Wolfhonden mee gekruist? 

De meeste Wolfhonden die we zien zijn kruisingen met Duitse Herder, Alaskan Malamute en/of Siberische Husky. Mensen willen wolfhonden die er "wolfachtig" uitzien, en deze rassen lijken het meest op de wilde familie.

Zijn Wolhonden niet gewoon wilde dieren? 

Zouden ze niet vrij rond moeten rennen? Nee, Wolfhonden zijn geen wilde dieren. Het zijn huisdieren met speciale behoeften. Ze zijn gecreëerd door mensen en zijn afhankelijk van mensen voor hun eten onderdak en zeker ook voor gezelschap. Een persoon die zijn Wolfhond in het bos achterlaat en denkt dat het voor zichzelf kan zorgen het het mis.

Zijn Wolhonden niet gemeen en agressief? 

Wolven zijn van nature verlegen in de buurt van mensen. Hetzelfde geldt voor wolfhonden met een hoog wolfinhoud. Als je een indringer hebt, is je Wolfhond veel eerder geneigd om zich onder het bed te verstoppen dan om hem onder ogen te komen. 

Wat kost een Wolfhond (Hybride wolf)

De kosten voor een Wolfhond (Hybride wolf) zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Wolfhond (Hybride wolf).

Karakter van een Wolfhond (Hybride wolf)

De meeste Wolfhonden - net als Alaskan Malamutes, Siberische Husky's en een aantal andere rassen - hebben een zeer hoog prooidrift. Dit betekent dat als ze iets zien dat klein en snel is, je Wolfhond het zal willen hebben. Er zijn Wolfhonden die zijn opgegroeid met andere dieren en met kinderen en die kunnen daar zeer goed mee omgaan, maar je kunt er niet op rekenen dat dit het geval is wanneer je een Wolfhond adopteert of aanschaft. (Onthoud alsjeblieft dat geen enkele hond zonder toezicht bij kleine kinderen of baby's mag worden gelaten, of het nu een Poedel, een Jack Russell of een Newfoundland is)

Temperament van een Wolfhond (Hybride wolf)

De Wolfhond wordt niet aanbevolen voor onervaren of timide eigenaars. Ze zijn loyaal, toegewijd en familie georiënteerd. Aangezien het roedeldieren zijn doen ze het goed met grote honden bij wie ze zijn opgegroeid. Ze worden niet aanbevolen voor gezinnen met kleine honden, katten en andere huisdieren. Wolfhonden zijn wantrouwig tegenover vreemden en zullen hun familie, eigendom en territorium te beschermen. 

Wolfhonden hebben genetische kenmerken van zowel wolven als honden, waardoor hun uiterlijk en gedrag erg veranderlijk en moeilijk te voorspellen zijn. Hun uiterlijk kan variëren van dat van een gewone hond tot dat van een gewone wolf. Wolfhonden zouden over het algemeen sterker zijn dan gewone honden en minder vatbaar voor erfelijke ziekten. Hun gedrag tegenover mensen is echter moeilijker te voorspellen dan dat van honden.

Verzorging van een Wolfhond (Hybride wolf)

De Wolfhond is over het algemeen goed geproportioneerd en zeer groot. Ze bezitten lange ledematen, zijn behendig en gespierd. De kop heeft het uiterlijk van een wolf met een lange, taps toelopend snuit. Regelmatig borstelen is aan te bevelen. Ze kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie.

Als je overweegt om een wolfhond als huisdier te nemen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen zijn wolfhonden erg slim en in staat om deuren open te maken. Als je je daar zorgen over maakt, kun je overwegen om deurklinken te vervangen door draaiknoppen.

Wolfhonden hebben een natuurlijke drang om te graven, dus het is belangrijk om hiermee rekening te houden in je tuin. Dit gedrag kun je ze niet ontzeggen. Bovendien staan wolfhonden bekend om hun "gezang" of huilen, dus als je naast je huis ook buren hebt, is het verstandig om te checken of zij hier geen problemen mee hebben.

Een ander belangrijk punt om op te letten, vooral bij de Tsjechoslowaakse wolfhond, is dat veel communicatie verloopt via hun mond. Ze vinden het bijvoorbeeld fijn om je hand of arm beet te pakken, wat een uiting van liefde is. Het is belangrijk om ze van pup af aan te leren om dit niet te hard te doen.

Tot slot is het belangrijk om de lichaamstaal van wolfhonden goed te begrijpen. Hun lichaamstaal is extreem duidelijk en vergeleken met gewone honden zelfs wat overdreven. Als je hun taal begrijpt, kun je een hoop misverstanden voorkomen.

Vacht van een Wolfhond (Hybride wolf)

De vacht van de Wolfhond is afhankelijk van de vacht van de hond waarmee de kruising plaats heeft gevonden. Echter, de Wolf heeft een dubbele vacht die is extreem dicht is.

Trainen en opvoeden van een Wolfhond (Hybride wolf)

Vroege, intense en voortdurende socialisatie en gehoorzaamheid is van cruciaal belang. De Wolfhond zal niet reageren op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met respect, stevigheid, eerlijkheid en consistentie. 

Een groot verschil met gewone honden is dat een wolfhond geen "will to please" heeft, wat betekent dat ze moeilijker te trainen zijn. Maar met een rustige, positieve en geduldige aanpak, en vooral door ze te belonen, is er wel wat te bereiken. Verwacht echter geen 100% gehoorzaamheid zoals bijvoorbeeld van een Duitse herder. Maak het trainen leuk en interessant en zorg dat ze het idee hebben dat ze er zelf beter van worden. Belonen werkt honderd keer beter dan het geven van bevelen.

 

Activiteit en bewegen van een Wolfhond (Hybride wolf)

De Wolfhond heeft een groot uithoudingsvermogen en veel energie. Ze worden niet aanbevolen voor in een appartement of het leven in de stad. De Wolfshond komt het beste tot zijn recht in een veilig omheinde landelijke omgeving met voldoende ruimte om te zwerven en waar hij kan werken.

Een wolfhond is geen gewone hond en heeft specifieke behoeften die niet onderschat mogen worden. Zo is voldoende beweging essentieel, omdat een wolfhond anders sloopgedrag kan vertonen of zelfs probeert uit te breken. Bovendien zijn wolfhonden zeer roedelgericht en kunnen ze niet lang alleen worden gelaten. Als ze toch alleen worden gelaten, zullen ze wegkwijnen of proberen te ontsnappen. Een wolfhond kan deuren openmaken, metershoog springen en klimmen als een kat. Het zindelijk krijgen kan erg lang duren en sommige wolfhonden lukt dit nooit.

Kenmerken van een Wolfhond (Hybride wolf)

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-69 cm. Teef: 60-67 cm
  • Gewicht: Reu: 35-45 kg. Teef: 28-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Wolfhond (Hybride wolf)

De Wolfhond (Hybride wolf) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Wolfhond (Hybride wolf) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test