De Kroatische herder: baasgericht en zeer trouw

Alles wat je wilt weten over de Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

Over de Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De Hrvatski Ovcar, ofwel Kroatische Herdershond, is al een heel oud ras en komt oorspronkelijk uit Kroatië. De Kroaten namen deze honden eeuwen geleden al mee uit hun woongebied. Sinds de 14e eeuw zijn ze vooral gefokt op werkeigenschappen voor het hoeden van schapen en vee. De herders die deze honden fokten waren voornamelijk arm en bezochten geen tentoonstellingen. Het uiterlijk van de hond was voor hen niet belangrijk, zolang hij maar goed werkte. Tegenwoordig kom je de Hrvatski Ovcar nog vaak tegen op de vruchtbare vlaktes van Slavonië, waar ze nog steeds worden gebruikt als werkhonden.

Volgens de laatste cijfers zijn er ongeveer 200 geregistreerde Kroatische Herdershonden in Kroatië zelf, ongeveer 25 in Duitsland, er zit er één in Finland en één in Frankrijk. Uiteraard zijn er wel meer Kroatische Herdershonden te vinden in voormalig Joegoslavië, maar hoeveel dat er zijn is helaas niet bekend omdat door de oorlog aldaar deze niet geregistreerd zijn.

Tegenwoordig zie je de Kroatische Herdershonden vooral op de vruchtbare vlakten van Slavonië, waar ze nog steeds worden gebruikt als werkhonden.

Wat betekend de naam Hrvatski Ovcar eigenlijk?

Hrvatski betekend Kroatisch en Ovcar betekend schaapsherder

Wat kost een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De kosten voor een Kroatische herder (Hrvatski ovcar) zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar).

Karakter van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De Kroatische Herdershond is een geweldige hond met een flinke dosis energie en een sterke behoefte aan gezelschap. Hij is zeer intelligent en alert, en kan snel bewegen en is uiterst wendbaar. Deze hond is over het algemeen erg gezond en heeft weinig verzorging nodig. Ze zijn van nature uitstekende waakhonden en hebben een goed instinct om schapen en ander vee te drijven en te hoeden. Ook zijn ze erg geschikt voor behendigheidstraining.

De Hrvatski Ovcar is een vrolijke en oplettende hond die graag werkt en nieuwe dingen leert. Hij is stoer en zeer moedig, waardoor hij goed geschikt is als waakhond en om schapen en vee te drijven. Het opvoeden van deze hond gaat gemakkelijk door zijn leergierige aard. Maar, er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat hij zeer sterk gericht is op één persoon. Dit betekent dat hij zeer loyaal is aan die persoon en minder aan anderen.

Temperament van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De Kroatische herder is een intelligente, actieve hond die erg graag bij de familie wil zijn. Gebrek aan activiteit en eenzaamheid kan leiden tot luid geblaf en destructief gedrag. Dit ras is altijd erg alert en zullen dan ook altijd waarschuwen bij vreemde geluiden. Met soortgenoten en andere huisdieren kan hij prima samenwonen. Hij zal alleen af en toe wat bazig kunnen zijn.

Verzorging van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

Bij de de Kroatische Herdershond zijn geen bekende gezondheidsproblemen bekend. Het is een gezond ras die tegen barre weersomstandigheden kan en zich makkelijk aanpast aan zijn omgeving. Dit ras is relatief makkelijk te verzorgen. Opvoeding moet gegeven worden met eerlijkheid, consistentie en vooral met een zachte aanpak, dit geeft de beste resultaten. Socialisatie is een must voor de Kroatische Herdershond om onderscheid te maken tussen normale en verdacht gedrag bij de mens.

De volgende onderzoeken zijn door de rasvereniging verplicht gesteld voor de ouderdieren: Heupdysplasie.  Een onderzoek naar elleboogdysplasie en Patella Luxatie wordt aanbevolen.

Vacht van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

Om de vacht in een goede conditie te houden is af en toe wassen en met regelmaat borstelen nodig. Het haar op de kop en de ledematen is vrij kort en bij andere delen van het lichaam kan dit wat langer zijn. Het ras verhaard gemiddeld.

Trainen en opvoeden van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De opleidingsbehoeften van de Kroatische Herdershond zijn niet zo veeleisend. Regelmatige oefeningen, veel activiteit en voldoende bewegingsruimte maakt de hond heel blij. Hun aangeboren beschermende karakter heeft wel de aandacht nodig. Ze houden altijd oogcontact met de baas en staan te popelen om te behagen. Als een Kroatische Herdershond om wat voor reden dan ook op een oudere leeftijd herplaatst moet worden, dan kan het een tijd duren voordat hij gewend is aan de nieuwe situatie en de nieuwe baas. Het zijn uitstekende deelnemers voor sportevenementen speciaal voor honden.

Activiteit en bewegen van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De Kroatische herder (Hrvatski ovcar) heeft veel beweging nodig en houdt er van om lange wandelingen te maken. En als die wandelingen gecombineerd kunnen worden met uitdagende opdrachten dan is deze hond je eeuwig dankbaar. Want werken voor de baas, dat wil hij graag. Als hij een opdracht klaar heeft, dan staat hij te popelen om de volgende uit te voeren.

Kenmerken van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 40-50 cm. Teef: 40-50 cm
  • Gewicht: Reu: 10-25 kg. Teef: 10-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Kroatische herder (Hrvatski ovcar)

De Kroatische herder (Hrvatski ovcar) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Kroatische herder (Hrvatski ovcar) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test