De Labmaraner: een elegante en energieke hond

Alles wat je wilt weten over de Labmaraner

Over de Labmaraner

De Labmaraner is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Weimaraner. Het is een relatief nieuw ras, ontstaan in de Verenigde Staten in de afgelopen decennia. Het doel van het fokken van deze kruising was om de goede eigenschappen van beide rassen te combineren, zoals het jachtinstinct en de zachtaardigheid van de Labrador en de intelligentie en het atletische vermogen van de Weimaraner. De Labmaraner is geen erkend ras en wordt steeds populairder als gezelschapshond en jachthond.

Het is een elegante maar ook en energieke hond die gek is op mensen en een sterke prooidrift heeft. Doordat ze uitbundig zijn is het een hond die meer geschikt is voor een ervaren hondeneigenaar.

Wat kost een Labmaraner

De kosten voor een Labmaraner kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Labmaraner ergens tussen de € 1.500 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Labmaraner

Het karakter van de Labmaraner kun je eigenlijk omschrijving is energieke en zeer enthousiaste hond. Door deze eigenschappen kunnen ze soms luidruchtig en en weerbarstig zijn. Er zitten geen kwade bedoelingen in deze hond, het is gewoon een zeer vrolijke viervoeter en laten dit graag aan iedereen zien door lekker rond te rennen en hun eigen dingen te doen. De Labmaraner is een intelligent ras en kun je middels de juiste opvoeding en beloningsgerichte training alles leren.

Over het algemeen is de Labmaraner makkelijk te trainen en heeft hij een zachtaardig karakter. Hij heeft wel de neiging om te jagen, dus zorg ervoor dat hij goed onder controle is als hij losloopt.

Temperament van een Labmaraner

Een Labmaraner staat te popelen om jou als baas te behagen en zal met veel enthousiasme de commando's van de baas uitvoeren. Vergeet alleen nooit dat het jachtinstinct bij deze hond zeer zeker aanwezig is, dit geldt zowel voor buiten maar ook voor binnen met andere dieren zoals bijvoorbeeld katten Raadzaam is dan ook om de Labmaraner nooit alleen te laten in huis waar ook katten of andere dieren rondlopen.

Verzorging van een Labmaraner

De vacht van de Labmaraner is kort en moet glanzend zijn. Als het op het verzorgen van de vacht aankomt komt er weinig werk bij kijken. Af en toe even met een gladde borstel over de vacht heen gaan is meer dan voldoende. Er zijn nog weinig ziektes en aandoeningen bekend van de Labmaraner. Erfelijke aandoeningen die bij de Labrador Retriever en de Weimanarer aanwezig zijn kunnen ook bij de Labmaranere voorkomen. Hierbij kun je denken een heupdysplasie of elleboogdysplasie

Vacht van een Labmaraner

De Labmaraner is een ras met een korte vacht en de meest voorkomende vachtkleuren zijn geel, zwart, zilver, grijs of bruin, waarbij hun leerachtige neus dezelfde kleur heeft als de vacht.

Trainen en opvoeden van een Labmaraner

Het is een echte werkhond en dit maakt dat de Labmaraner een uitstekende hond is om mee te trainen. Deze trainingen moeten altijd beloningsgericht zijn. Dit houdt in dat je goed gedrag moet aanmoedigen in plaats van domineren of straffen.

Competitieve gehoorzaamheidstraining of hondengerichte sporten, zoals behendigheid zijn op hun lijf geschreven. Dit komt omdat ze zeer behendig zijn, een groot uithoudingsvermogen hebben en atletisch zijn. Vanwege hun intelligentie is het belangrijk om te onthouden is dat de Labmaraner veel mentale stimulatie nodig heeft om vervelend gedrag te voorkomen.

Activiteit en bewegen van een Labmaraner

De Labmaraner houdt ervan om te bewegen. Ze hebben veel ruimte nodig om te leven en te spelen. Het is geen ras die goed tot zijn recht komt in een appartement tenzij er meer dan genoeg met hem gelopen wordt. De Labmaraner heeft regelmatige dagelijkse lange wandelingen nodig, het liefste op plekken waar ze lekker vrij kunnen rennen en ravotten om hun energie kwijt te raken.

Kenmerken van een Labmaraner

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 11-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 58-63 cm. Teef: 58-63 cm
  • Gewicht: Reu: 24-39 kg. Teef: 24-39 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Labmaraner

De Labmaraner is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Labmaraner is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


Image: She's kind of funny looking - by Mara, CC BY-ND 2.0 

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test