Rasbeschrijving van de Akbash

De Akbash is een zeldzaam ras maar zeer elegant. Het ras is 3000 jaar geleden in West-Turkije ontstaan en is ontwikkeld door herders om te dienen als veehoeder. Ze werden selectief gefokt vanwege hun witte kleur, zodat ze zich konden onderscheiden van roofdieren.

Karakter van een Akbash

De Akbash beschikt over een opvallende verschijning en trots gedrag. Ze nemen hun hoeder-positie zeer serieus en hebben de kracht, moed en de grootte om te vechten en jagen op roofdieren. De Akbash is waaks en beschermend voor hun grondgebied, familie en vee.

Temperament van een Akbash

Akbash's zijn niet aan te raden voor onervaren mensen. Ze doen het best in een huis met oudere kinderen of familieleden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De Akbash zal agressief reageren naar binnendringende honden en blijft achterdochtig en afstandelijk tegenover vreemden. Dit ras is aanhankelijk, trouw, onafhankelijk en zacht. Akbash's zijn ideaal als erf bewakers en als huisdier.

Verzorging van een Akbash

Frequente borstelen is nodig om verharing tot een minimum te beperken. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is met behulp van een milde shampoo. Een bekend gezondheidsprobleem bij de Akbash is heupdysplasie.

Vacht van een Akbash

De Akbash heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en zacht, de bovenvacht bestaat uit langere, ruwe haren. De vacht is er in twee verschillende lengtes: middellang of lang. De middellange vacht is plat en geeft de Akbash een strak uiterlijk. De lange vacht is vaak golvend maar nooit krullend.

Trainen en opvoeden van een Akbash

Als hij uitsluitend gehouden wordt als een metgezel, dan heeft de Akbash vroegtijdige intensieve en constante socialisatie nodig. Dit ras heeft een onafhankelijk karakter en zal vaak aarzelen als het een commando krijgt van de baas.

Activiteit en bewegen van een Akbash

De Akbash is niet geschikt om in een appartement te houden. Het best is een veilig omheinde tuin of een landelijke omgeving waar zij in staat zijn om rond te kunnen lopen.

Kenmerken van een Akbash

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: 10 - 11 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 41-55 kg
Grootte:
6
Beweging:
7
Waakhond:
5
Onderhoud:
4
Sociaal:
2
De volgende ziektes zijn bekend bij de Akbash Heupdysplasie  

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Vizslaverening verdient een dikke pluim bij aanpak epilepsie
Met een vizsla die lijdt aan epilepsie mag niet (meer) worden gefokt. De ouders, broers, zussen en pups van de hond worden ook uitgesloten van fokkerij.
Nieuwe regelgeving chip, paspoort en registratie hond en kat
Per 1 november 2021 veranderd er een hoop op het gebied van pups fokken en honden uit het buitenland over nemen.
Het leven van je hond na de lockdown
Wij staan met zijn allen te juichen, de lockdown zit er zo goed als op. Maar hoe bevalt het leven van je hond na de lockdown? Is deze ook zo blij?
Fokkers van honden met een korte snuit eindelijk aangepakt
De eerste waarschuwing aan een fokker van honden met een te korte snuit is al uitgedeeld en komende week volgen er meer. De boete kan 1500 Euro bedragen.

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test