De Akbash: Een krachtige en beschermende hond

Alles wat je wilt weten over de Akbash

Over de Akbash

De Akbash is een oud Turkse hondenras en is al eeuwenlang bekend om zijn beschermende en waakzame eigenschappen. Het ras is ontstaan in de centrale bergachtige gebieden van Turkije en was oorspronkelijk bedoeld om herders en hun vee te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren. Het ras werd geselecteerd op basis van zijn vermogen om zijn baas en zijn bezittingen te beschermen en op basis van zijn uitstekende waakzaamheid en gehoorzaamheid.

Een imposante verschijning

De Akbash is een imposante verschijning, met een gemiddelde schofthoogte van 75-84 cm en een gewicht van 45-75 kg. Ze zijn sterk gebouwd, met een brede borst, stevige poten en een massieve, robuuste bouw. Het ras is bekend om zijn witte, langharige vacht

Wat kost een Akbash

De kosten voor een Akbash kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Akbash ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Akbash

De Akbash beschikt over een opvallende verschijning en trots gedrag. Ze nemen hun hoeder-positie zeer serieus en hebben de kracht, moed en de grootte om te vechten en jagen op roofdieren. De Akbash is waaks en beschermend voor hun grondgebied, familie en vee.

De Akbash is een zeer beschermende hond die altijd op de hoede is voor bedreigingen voor hun gezin of kudde. Ze zijn niet agressief, maar ze zullen zonder aarzeling opstaan om hun geliefden te beschermen. Ze zijn ook intelligent, snel en zeer attent en hebben een uitstekende waarneming en het vermogen om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Temperament van een Akbash

Akbash's zijn niet aan te raden voor onervaren mensen. Ze doen het best in een huis met oudere kinderen of familieleden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid.

De Akbash is een zeer beschermende en trouwe hond, die zijn baas en bezittingen nauwgezet beschermt. Het is een zeer gehoorzame en intelligente hond, die zowel als waakhond als gezelschapshond kan dienen. Het is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe en beschermende hond voor hun gezin en bezittingen.

Verzorging van een Akbash

Frequente borstelen is nodig om verharing tot een minimum te beperken. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is met behulp van een milde shampoo. Een bekend gezondheidsprobleem bij de Akbash is heupdysplasie.

De Akbash is een grote en robuuste hond, met een atletisch en gespierd uiterlijk. Het heeft een lang en dikke vacht die wit van kleur is, en die hem beschermt tegen de elementen in zijn natuurlijke omgeving. De Akbash heeft een grote kop met scherpe trekken, en een krachtige en gespierde nek. Het heeft grote en scherpe oren die rechtop staan, en een lange en krachtige staart.

Vacht van een Akbash

De Akbash heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en zacht, de bovenvacht bestaat uit langere, ruwe haren. De vacht is er in twee verschillende lengtes: middellang of lang. De middellange vacht is plat en geeft de Akbash een strak uiterlijk. De lange vacht is vaak golvend maar nooit krullend.

Trainen en opvoeden van een Akbash

Als hij uitsluitend gehouden wordt als een metgezel, dan heeft de Akbash vroegtijdige intensieve en constante socialisatie nodig. Dit ras heeft een onafhankelijk karakter en zal vaak aarzelen als het een commando krijgt van de baas. Opvoeding moet vriendelijk en geduldig zijn, met duidelijke regels en structuren om de natuurlijke beschermende aard van de hond te benutten.

De Akbash is een zeer intelligente en gehoorzame hond, en is gemakkelijk te trainen. Het is belangrijk om de hond regelmatig uit te laten en te trainen om zijn geest en lichaam in goede conditie te houden. Het is een geweldige hond voor mensen die op zoek zijn naar een hond die ze kunnen trainen en uitlaten, en die van een uitdaging houden. Het is belangrijk om de Akbash op een jonge leeftijd al te socialiseren zodat hij zich goed kan aanpassen aan verschillende omgevingen en mensen.

Activiteit en bewegen van een Akbash

De Akbash is niet geschikt om in een appartement te houden. Het best is een veilig omheinde tuin of een landelijke omgeving waar zij in staat zijn om rond te kunnen lopen. De Akbash heeft veel beweging nodig met regelmatige wandelingen en activiteiten die hen geestelijk en lichamelijk uitdagen.

Al met al is de Akbash is een indrukwekkend hondenras, met een unieke combinatie van kracht, schoonheid en beschermende aard.

Conclusie

De Akbash is een indrukwekkend en beschermend hondenras met een unieke combinatie van kracht, schoonheid en intelligentie. Het is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe en beschermende hond voor hun gezin en bezittingen. Het is een zachtaardige hond die zich goed aanpast aan gezinnen met kinderen en andere huisdieren, en die zijn baas en bezittingen nauwgezet beschermt. Het is een zeer intelligente en gehoorzame hond, die gemakkelijk te trainen is en die zowel aanhankelijk als waakzaam is

Kenmerken van een Akbash

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 75-84 cm. Teef: 75-84 cm
  • Gewicht: Reu: 45-75 kg. Teef: 45-75 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Akbash

De Akbash is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Akbash is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test