Rasbeschrijving van de Akbash

De Akbash is een zeldzaam ras maar zeer elegant. Het ras is 3000 jaar geleden in West-Turkije ontstaan en is ontwikkeld door herders om te dienen als veehoeder. Ze werden selectief gefokt vanwege hun witte kleur, zodat ze zich konden onderscheiden van roofdieren.

Karakter

De Akbash beschikt over een opvallende verschijning en trots gedrag. Ze nemen hun hoeder-positie zeer serieus en hebben de kracht, moed en de grootte om te vechten en jagen op roofdieren. De Akbash is waaks en beschermend voor hun grondgebied, familie en vee.

Temperament

Akbash's zijn niet aan te raden voor onervaren mensen. Ze doen het best in een huis met oudere kinderen of familieleden en huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De Akbash zal agressief reageren naar binnendringende honden en blijft achterdochtig en afstandelijk tegenover vreemden. Dit ras is aanhankelijk, trouw, onafhankelijk en zacht. Akbash's zijn ideaal als erf bewakers en als huisdier.

Verzorging

Frequente borstelen is nodig om verharing tot een minimum te beperken. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk is met behulp van een milde shampoo. Een bekend gezondheidsprobleem bij de Akbash is heupdysplasie.

Vacht

De Akbash heeft een dubbele vacht. De ondervacht is dicht en zacht, de bovenvacht bestaat uit langere, ruwe haren. De vacht is er in twee verschillende lengtes: middellang of lang. De middellange vacht is plat en geeft de Akbash een strak uiterlijk. De lange vacht is vaak golvend maar nooit krullend.

Trainen en opvoeden

Als hij uitsluitend gehouden wordt als een metgezel, dan heeft de Akbash vroegtijdige intensieve en constante socialisatie nodig. Dit ras heeft een onafhankelijk karakter en zal vaak aarzelen als het een commando krijgt van de baas.

Activiteit en bewegen

De Akbash is niet geschikt om in een appartement te houden. Het best is een veilig omheinde tuin of een landelijke omgeving waar zij in staat zijn om rond te kunnen lopen.

Kenmerken

Rasgroep: Niet erkend
Leeftijd: 10 - 11 jaar
Schofthoogte: -
Gewicht: 41-55 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

georges

geplaatst op 11 augustus 2016 | 17:39

Ik heb nu al 20 jaar berghonden zo een groot ras mag je als puppy niet verre wandelingen laten maken ik geef ze zolang ze groeien een mengsel van beendermeel en kalk zulke honden als ze eten krijgen eten ze tot ze genoeg hebben en laten de rest staan als ze een jaar zijn kan je er grote wandelingen met maken en op honden weiden laten rond lopen of een grote tuin onderhoud van de vacht ik borstel ze dagelijks en dan met de stofzuiger en geloof het ze hebben dit wel graag opvoeding met geduld en liefde toch streng zijn nooit slaan of rukken geven aan de leiband op letten rond hun vier jaar keren ze hun mentaliteit en komt het karakter naar voren dus mensen voor je zo een hond aankoopt lees er over het zijn tenslotte nog honden die gebruikt worden om hun kuddes te verdedigen al eeuwen lang zit dus in de genen maar eens je zulke honden hebt gehad wil je geen anderen meer ik heb een teefje tattra en een reu hond van de Karpaten 7 en 6 jaar oud vroeger een herder uit het Kaukasus gebergte die uitzonderlijk 13 jaar is geworden .

Gerda schuurman

geplaatst op 16 november 2014 | 22:44

Ik heb een akbash, hij is nu 7 maand oud maar heeft zo,n honger telkens. Kan iemand mij vertellen hoeveel hij aan brokjes moet hebben? Ik voer hem adult voer omdat hij te hard groeide op puppy en later junior voer. Nu dus gewoon voer. Hij krijgt ook tabletten voor zijn gewrichten omdat ik hoor dat grote honden vaak doot het hard groeien daar last van krijgen. hij krijgt nu ongeveen 250 gram per keer 2x per dag en een plak je brood tussendoor en af en toe plakje hondeworst. Kk kan zijn ribbrnvorllen en een heel klein beeetje zien en dat zou goed moeten zijn. Ik laat hem 4 x per dag uit een half uur to 40 minuten en dat is genoeg omdat hij nog jong is.

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test