Sarplaninac

Alles wat je wilt weten over de Sarplaninac

De Sarplaninac: een hond is die erg veel geeft en heel weinig vraagt

Over de Sarplaninac

De Sarplaninac dankt zijn naam aan een bergstreek Sar Planina. Deze bevindt zich op de grens tussen Albanië, Kasovo en Macedonië. Waar de oorsprong ligt van dit ras is niet duidelijk, maar er wordt aangenomen dat de voorouders van dit ras uit Azië komen. Het oerinstinct van dit ras is die van een natuurlijke beschermer, de bewaker van kuddes, goederen en personen. Kortom, waken. Vandaag de dag wordt dit ras nog steeds gebruikt bij douaneposten en in het leger.

Karakter van een Sarplaninac

Het is een ras die aanhankelijk en trouw is, maar ook is de Sarplaninac zelfstandig. Indien men een pup kiest van dit ras, dan zal men al snel merken dat dit een hond is die erg veel geeft en heel weinig vraagt. Hij is gek op aandacht, maar zal niet de hele dag achter je aanlopen. Deze trouwe aanhankelijke hond zal een plek zoeken waar hij rustig alles kan overzien en u als baas in de gaten kan houden. Mocht er iets aan de hand zijn dan zal dit ras u onder alle omstandigheden beschermen.

Qua volwassen worden is dit ras een laatbloeier, zowel lichamelijk als geestelijk.

Temperament van een Sarplaninac

Bij een normale opvoeding en als er niet teveel gevraagd wordt van de Sarplaninac dan zal het een trouwe vriend en goede bewaker worden. Het waken is een ras eigenschap die steevast in dit ras zit en er ook niet uitgehaald kan worden. Je hoeft er ook geen moeite voor te doen om dit aan te leren, het zit er gewoon in. De Sarplaninac kan er niet goed tegen als hij voor een langere tijd alleen gelaten wordt of als hij niet genoeg aandacht en beweging krijgt. De kans dat de hond balorig en opstandig gaat worden is zeer groot. Tegenover vreemden kan de hond afstandelijk zijn, maar nooit bijterig. Van zijn eigen roedel accepteert hij alles. Kindvriendelijk is deze mooie hond zeker, hij staat er zelfs bekend om!

Verzorging van een Sarplaninac

Bij dit ras zijn geen bekende gezondheidsproblemen, kwalen of afwijkingen bekend. Of het buiten nou -40 graden is of plus 40 graden, dit ras kan er goed tegen. Hij doet het prima als hij als enige hond gehouden wordt, maar kan ook goed samenleven met soortgenoten. Er is maar één vereiste en dat is genoeg beweging. Het is een erg gevoelige rashond die, als hij eenmaal volwassen is, niet herplaatst moet worden. De rest van zijn leven heeft de Sarplaninac last van zijn verloren roedel en zal hij blijven treuren.

Vacht van een Sarplaninac

Qua verzorging valt het met dit ras alles mee. In zijn vacht zullen geen klitten komen en 1x per week even met de borstel erdoor moet genoeg zijn. Tijdens de rui zal vaker even de vacht gekamd moeten worden om de dode haren te verwijderen. Wassen mag alleen worden gedaan wanneer dat echt nodig is. Bij voorkeur maximaal 1x per jaar.

Trainen en opvoeden van een Sarplaninac

Als je als baas de hond respecteert en waardeert en op een juiste manier behandeld, dan zal hij zich nooit tegen de baas keren. Het is een ras die geen brutaliteit of onjuistheid accepteert. Hierdoor kan hij echt opstandig gaan worden.

Activiteit en bewegen van een Sarplaninac

De Sarplaninac heeft veel beweging nodig.
Bron foto: Enis Dh, Sarplaninac Medo, CC BY-SA 4.0

Kenmerken van een Sarplaninac

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd:13 -14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 56-62 cm, Teef: 54-60 cm
  • Gewicht: Reu 35-45 kg, Teef: 30-40 kg
Grootte:
6
Beweging:
5
Waakhond:
6
Onderhoud:
2
Sociaal:
5

Ziektes bij een Sarplaninac

De Sarplaninac is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Sarplaninac is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test