De Australian Cattle Dog: een harde, zeer slimme werker

Alles wat je wilt weten over de Australian Cattle Dog

Over de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een hond met een rijke geschiedenis, gefokt om te werken en te presteren. Het ras is ook bekend onder de namen Blue Heeler, Red Heeler en Queensland Heeler en is een van de populairste hondenrassen in Australië. Hun uithoudingsvermogen, vaardigheden in het schapendrijven en taaiheid zijn legendarisch.

Deze actieve en intelligente honden hebben een natuurlijke behoefte om te bewegen en te werken. Ze zijn zeer energiek en hebben regelmatige lichaamsbeweging en geestelijke stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hun intelligentie maakt ze gemakkelijk trainbaar, maar ze hebben wel behoefte aan consequente baas. De Australian Cattle Dog is een uitstekende metgezel voor actieve gezinnen en voor baasjes die de tijd en energie hebben om deze werkhonden de beweging en activiteiten te geven die ze nodig hebben.

Wat kost een Australian Cattle Dog

De kosten voor een Australian Cattle Dog kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Australian Cattle Dog ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Australian Cattle Dog

Het karakter van de Australian Cattle Dog wordt gekenmerkt door hun intelligentie, waakzaamheid en vastberadenheid. Ze zijn gefokt om onafhankelijk te zijn en hebben de neiging om te denken en te handelen zonder de hulp van hun eigenaar. Dit ras is ook zeer energiek en heeft behoefte aan veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Ze zijn alert en kunnen soms een beetje verlegen zijn tegenover vreemden, maar zijn toegewijd aan hun eigenaar en zijn vaak een goede metgezel voor kinderen.

Temperament van een Australian Cattle Dog

Het temperament van de Australian Cattle Dog is vastberaden, levendig en assertief. Ze zijn gefokt om vee te drijven en hebben daarom een ??sterke wil en een sterke werkethiek. Dit ras heeft een taakgerichte geest en zal niet snel opgeven, zelfs niet in moeilijke situaties. Australian Cattle Dogs zijn ook zeer loyaal en beschermend tegenover hun familie en territorium. Ze hebben echter wel een dominante eigenaar nodig die de leiding neemt in de opvoeding en training. Met de juiste opvoeding en socialisatie kan de Australian Cattle Dog een geweldige metgezel zijn voor actieve eigenaren die graag tijd buiten doorbrengen.

Hoewel de Australian Cattle Dog bekend staat als een loyale en toegewijde metgezel, kan het ras enige terughoudendheid vertonen tegenover vreemde kinderen. Dit komt omdat de hond van nature beschermend is en een sterk territoriaal instinct heeft. Het is belangrijk om de hond op jonge leeftijd te socialiseren met kinderen en ze te leren omgaan met nieuwe mensen en situaties om deze terughoudendheid te verminderen.

Verzorging van een Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog moet wekelijkse geborsteld worden met een stevige borstel. Extra aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui perioden. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk met behulp van een milde shampoo. Dit ras is gevoelig voor dergelijke gezondheidsproblemen zoals doofheid en heupdysplasie.

Vacht van een Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog heeft een unieke en weerbestendige dubbele vacht die perfect is voor de ruige omgevingen waarvoor het ras oorspronkelijk gefokt werd. De buitenste laag van de vacht is vlak, recht en dicht, terwijl de ondervacht dicht en kort is. De vachtkleur varieert tussen blauw, rood gevlekt of blauw gevlekt. Bij de blauwe vacht zijn er markeringen van zwart, blauw of tan te zien. Interessant genoeg worden de pups met een witte vacht geboren die later van kleur verandert. Het ras verhaart elke seizoen en vereist regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen.

Trainen en opvoeden van een Australian Cattle Dog

Vroege intensieve socialisatie en gehoorzaamheid zijn cruciaal voor de Australian Cattle Dog. Dit ras is zeer gehoorzaam. Australian Cattle Dogs reageren niet op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met standvastigheid, eerlijkheid, lof, consistentie en geduld. Ze zijn zeer getalenteerd op gebieden zoals schapendrijven, behendigheid, apporteren, waken en in het leren van trucjes.

Activiteit en bewegen van een Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog staat bekend om zijn hoge energieniveau en vereist daarom veel lichaamsbeweging en stimulatie. Dit ras is niet geschikt voor een leven in een stedelijke omgeving of een appartement. Ze hebben de ruimte nodig om te kunnen rennen en bewegen. De ideale omgeving voor een Australian Cattle Dog is een landelijke omgeving waar ze kunnen ravotten en werken, of een huis met een grote en veilig omheinde tuin.

Kenmerken van een Australian Cattle Dog

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-51 cm. Teef: 43-48 cm
  • Gewicht: Reu: 16-20 kg. Teef: 16-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Australian Cattle Dog is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:Eva Holderegger Walser, Silverbarn's Paavo Rhein, modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test