Rasbeschrijving van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is gefokt om een groot uithoudingsvermogen te hebben, zeer goede vaardigheden voor schapendrijven en hun taaiheid. Het ras wordt vaak aangeduid als Blue Heeler, Red Heeler, Queensland Heeler en wordt beschouwd als een van de drie meest populaire hondenrassen in Australië

Karakter

De Australian Cattle Dog is compact, sterk, alert en behendig. Dit ras is betrouwbaar, moedig en is zeer toegewijd aan de plichten die zij krijgen.

Temperament

Een uiterst intelligent, loyaal en aanhankelijk ras. De Australian Cattle Dog is beschermend tegenover hun familie, huis en territorium. Ze gedijen op menselijke interactie en activiteit, maar ze zijn snel verveeld. Dit kan leiden tot ernstige gedragsproblemen. Dit ras is over het algemeen niet goed met kinderen bij wie ze niet zijn opgegroeid. Ze zijn meestal wantrouwig tegenover vreemden en kunnen agressief zijn tegen honden die ze niet kennen. Ze kunnen over het algemeen niet goed opschieten met andere huisdieren of katten. De Australian Cattle Dog is een dominante hond en wordt niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitter.

Verzorging

De Australian Cattle Dog moet wekelijkse geborsteld worden met een stevige borstel. Extra aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de rui perioden. Wassen mag alleen worden gedaan als het absoluut noodzakelijk met behulp van een milde shampoo. Dit ras is gevoelig voor dergelijke gezondheidsproblemen zoals doofheid en heupdysplasie.

Vacht

De Australian Cattle Dog heeft een weerbestendige dubbele vacht. De buitenste laag is vlak, recht en dicht. De ondervacht is dicht en kort. De kleur van de vacht komt in de kleuren blauw, rood gevlekt of blauw gevlekt. De blauwe vacht is voorzien van markeringen van zwart, blauw of tan. Pups worden wit geboren. Dit ras verhaard elk seizoen.

Trainen en opvoeden

Vroege intensieve socialisatie en gehoorzaamheid zijn cruciaal voor de Australian Cattle Dog. Dit ras is zeer gehoorzaam. Australian Cattle Dogs reageren niet op ruwe of hardhandige methoden. Opvoeding moet gegeven worden met standvastigheid, eerlijkheid, lof, consistentie en geduld. Ze zijn zeer getalenteerd op gebieden zoals schapendrijven, behendigheid, apporteren, waken en in het leren van trucjes.

Activiteit en bewegen

De Australian Cattle Dog heeft een buitensporige hoeveelheid energie en heeft veel beweging nodig. Dit ras zal vernielzuchtig worden als ze niet voldoende worden gestimuleerd. Ze worden niet aanbevolen in een appartement of een woning in de stad. Ze doen het het beste in een landelijke omgeving of in een huis met een grote veilig omheinde tuin.

Kenmerken

Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
Leeftijd: 12 jaar
Schofthoogte: Reu 45-51cm, Teef: 43-48cm
Gewicht: 16-20 kg
Grootte:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:

R.Vis

geplaatst op 4 februari 2021 | 13:03

geen hond nemen als je hem halve dag alleen moet laten zeker geen herdershond

Theo van der Heijden

geplaatst op 11 augustus 2013 | 15:27

Ik denk erover om een Australian Cattledog aan te schaffen. Naast mijn werk in ploegendienst, ben zelf bijna dagelijks in het veld als toezichthouder op half wilde runderen en fiets / loop dan uren door bos en veld. Het lijkt me een geschikte kameraad. Ik heb echter een paar vraagjes ! Kan de hond ook af en toe een halve dag alleen thuis zijn ? En is het een hond die de hele dag een balletje komt brengen om te apporteren ? Dit laatste zou ik zeer irritant vinden.

Sigrid sijtsma

geplaatst op 15 december 2012 | 00:56

Ik heb een 19 mnd oude cattle dog teef, zeer stabiel rustig hondje , met veel temprament als ze werkt. Ik heb mn soul-dog gevonden. Echt een heerlijke hond!

sander

geplaatst op 8 december 2011 | 17:28

DE hond is compact alert flexibel en makkelijk trainbaar

Dreesen Maria

geplaatst op 18 mei 2011 | 17:15

Ik vindt het een fijne hond.Je hebt er wel werk aan maar hij leert erg snel.Het is een echte deugniet en zeer actief,als hij volwassen is zal hij door dik en dun gaan voor zijn baasje(vrouwtje)Ik heb twee Bouviers gehad en drie Beaucerons allen gestorven op hoge leeftijd.Dan heb ik twee Bull-mastiffs gehad ,die heb ik op nog geen twee jaar beiden moeten af geven dat wil ik géén tweede maal meemaken.Ik wist dat er aan deze pup veel werk zou zijn maar hij is het waard !!

Hou mij op de hoogte bij reacties.

Plaats je bericht

Lees hier ons privacy statement

Je reactie wordt verwerkt

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Vergelijkbare honden

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test