De Olde English Bulldogge: een zachtaardige en actieve hond

Alles wat je wilt weten over de Olde English Bulldogge

Over de Olde English Bulldogge

De Olde English Bulldogge is in de jaren 1970 ontwikkeld door de heer David Leavitt. Het doel van Leavitt was om een minder temperamentvolle en vrij gezondheidsproblemen ras te produceren.

In 1971 creëerde David Leavitt een fokschema om de veel gezondere, maar uitgestorven, 18e-eeuwse bulldog na te bootsen. De Olde English Bulldogge werd gefokt door het kruisen van Engelse Bulldogs  en de andere helft bestond uit Bullmastiffs, Amerikaanse Pitbull Terriërs en Amerikaanse Bulldogs. Na vele zorgvuldig geplande kruisingen werd de Olde English Bulldogge geboren. David Leavitt heeft de Olde English Bulldogge Association (OEBA) opgericht om het ras te voorzien van een stamboek en registratiedocumenten, om het ras te beschermen en de toekomstige nakomelingen te verbeteren.

In de jaren 80 werkten Ben en Karen Campetti, een echtpaar uit Sandisfield, Massachusetts, nauw samen met David Leavitt bij het fokken van de Olde English Bulldogge. In 1993 stopte David Leavitt met fokken en trok zich terug uit de OEBA vanwege zijn persoonlijke situatie. Hij droeg al zijn honden over aan Michael Walz in Pennsylvania. In 2001 werd de Olde English Bulldogge Kennel Club (OEBKC) opgericht en in 2005 werd de Leavitt Bulldog Association opgericht, waar David Leavitt persoonlijk bij betrokken was. In 2004 was David nog voorzitter van de OEBKC, maar raakte ontevreden over de vereniging omdat de fokkers niet meer fokten naar zijn oorspronkelijke visie van 1971. Deze honden werden groter en massiever dan hij had bedoeld.

Wat kost een Olde English Bulldogge

De kosten voor een Olde English Bulldogge zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Olde English Bulldogge.

Karakter van een Olde English Bulldogge

De Olde English Bulldogge heeft een zachtaardig en aanhankelijk karakter. Ze zijn sociaal en loyaal aan hun familie, en zijn over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden als ze op de juiste manier worden voorgesteld. Deze honden zijn ook zeer intelligent en leren snel, maar kunnen soms koppig zijn. Een consistente, maar zachte training en socialisatie van jongs af aan is daarom essentieel. Ze hebben een hoog energieniveau en zijn dol op beweging en spelen, vooral met hun eigenaar. Over het algemeen zijn Olde English Bulldogges vrolijke, liefdevolle en speelse metgezellen die genieten van het gezelschap van hun menselijke familie.

Temperament van een Olde English Bulldogge

Het temperament van de Olde English Bulldogge wordt gekenmerkt door zijn zelfverzekerde en moedige houding. Ze zijn alert en zeer beschermend ten opzichte van hun familie, waardoor het een goede waakhond is. Ze hebben een vriendelijke en liefdevolle persoonlijkheid, maar kunnen soms agressief zijn tegenover honden van hetzelfde geslacht. Het is daarom belangrijk om ze op jonge leeftijd te socialiseren en op te voeden. Ze zijn over het algemeen zeer energiek en hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen raken.

Verzorging van een Olde English Bulldogge

De verzorging en onderhoud van de Olde English Bulldogge zijn relatief eenvoudig. De korte, glanzende vacht van de OEB vereist minimaal onderhoud en af ??en toe borstelen met een stevige borstel is voldoende om losse haren te verwijderen en de huid te laten ademen. Het is belangrijk om de plooien van de huid goed schoon te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt en de tanden moeten worden schoongemaakt om tandvleesproblemen te voorkomen. Bij warm weer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de OEB niet oververhit raakt en voldoende toegang heeft tot koel water en schaduw. Het is ook belangrijk om de oren regelmatig schoon te maken om oorinfecties te voorkomen. Bovendien moeten de ogen regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van irritatie of ontsteking. Over het algemeen is de Olde English Bulldogge een relatief onderhoudsarme hond die niet veel verzorging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

De Olde English Bulldogge wordt beschouwd als een gezondere buldog dan zijn voorouders, hoewel het ras nog steeds kan worden getroffen door veel voorkomende aandoeningen die bij elk ras voorkomen. Voorstanders van het ras beweren echter dat het minder vatbaar is voor deze aandoeningen. Ze zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en af toe komt heupdysplasie voor.

Vacht van een Olde English Bulldogge

De vacht van de Olde English Bulldogge is kort, glad en glanzend. De vacht vereist weinig verzorging en kan af en toe worden geborsteld om losse haren te verwijderen. Qua kleur zijn er veel variaties mogelij. kFawn en brindle zijn kleuren die voorkomen bij de Olde English Bulldogge. Fawn verwijst naar een lichtbruine kleur met een crème-achtige ondertoon, terwijl brindle verwijst naar een patroon van donkere strepen op een lichtere achtergrond. Beide kleuren kunnen ook witte aftekeningen hebben. Andere kleuren die voorkomen bij de Olde English Bulldogge zijn zwart, blauw, chocolade, en zwart-wit.

Trainen en opvoeden van een Olde English Bulldogge

De Olde English Bulldogge is een slimme en gevoelige hond die graag leert en aandacht heeft. Ze hebben een zachte en consequente aanpak nodig bij de training en opvoeding, anders kunnen ze koppig en ongehoorzaam worden. Positieve bekrachtiging en beloning zijn effectieve trainingsmethoden voor deze honden. Het is ook belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie, zodat ze leren omgaan met andere honden en mensen. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van deze honden. Het is aanbevolen om ten minste een uur per dag aan activiteiten te besteden, zoals wandelen, spelen en trainen.

Activiteit en bewegen van een Olde English Bulldogge

De Olde English Bulldogge is een actieve hond en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een dagelijkse wandeling of speeltijd in de achtertuin is voldoende voor deze hond. Het is belangrijk om overmatige inspanning en activiteit te vermijden, vooral bij warm weer, vanwege hun gevoeligheid voor ademhalingsproblemen. Houd er rekening mee dat deze hond van nature sterk is en soms agressief kan zijn tegen honden van hetzelfde geslacht, dus het is belangrijk om goed te socialiseren en gehoorzaamheidstraining te volgen om hun gedrag te controleren tijdens het uitlaten

Kenmerken van een Olde English Bulldogge

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 9-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 42-50 cm. Teef: 40-47 cm
  • Gewicht: Reu: 27-36 kg. Teef: 25-32 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Olde English Bulldogge

De Olde English Bulldogge is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Olde English Bulldogge is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Ss 051, UKC Olde English Bulldogge Female, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test