De Cesky Fousek: een hond met souplesse en daadkracht

Alles wat je wilt weten over de Cesky Fousek

Over de Cesky Fousek

De oorsprong van de naam van de Cesky Fousek is terug te voeren op zijn uiterlijk. Het woord 'Cesky' betekent in het Tsjechisch 'Tsjechisch', wat aangeeft dat het ras afkomstig is uit Tsjechië. 'Fousek' is ook een Tsjechisch woord en betekent 'baard', wat verwijst naar de opvallend ontwikkelde snor, baard en wenkbrauwen van de hond. Het is dan ook deze kenmerkende baard die de Cesky Fousek zijn naam heeft gegeven.


Uit verschillende documenten blijkt dat de Cesky Fousek in de tijd van Karel IV primair werd gebruikt voor de jacht vanwege zijn snelheid, vasthoudendheid, scherpte en uithoudingsvermogen. Het ras was gemakkelijk te trainen en goed inzetbaar voor de jacht. Dankzij deze kwaliteiten werd de Cesky Fousek geleidelijk aan populair in de rest van Europa. In die tijd waren er geen andere rassen van ruwharige staande honden bekend, dus we kunnen aannemen dat de Canis Bohemicus gebruikt werd voor het fokken van andere Europese ruwharige staande honden en dat het ras aan de basis van deze groep van rassen staat.

De eerste gedetailleerde beschrijving van het uiterlijk van de Cesky Fousek werd gegeven door Josef Cerny uit Beroun in 1882. In 1896 werd in de Tsjechische stad Pisek, die een cruciale rol speelde in de hele Fousek-geschiedenis, door de aanhangers van het ras de eerste rasvereniging opgericht. Vanaf dat moment kreeg het ras zijn huidige benaming 'Cesky Fousek'. Echter, vanwege de politieke omstandigheden in die tijd kon het voortbestaan van de club niet gewaarborgd blijven. De dalende interesse van jagers, die toen snelheid boven veelzijdigheid prefereerden, en de Eerste Wereldoorlog leidden er toe dat de Cesky Fousek in het midden van de jaren twintig bijna was uitgestorven.

In 1924 werd de fokkersvereniging nieuw leven ingeblazen en begon men met de wederopbouw van het ras. Hiervoor werden oorspronkelijke typische exemplaren gebruikt, maar om de werkeigenschappen te verbeteren werd ook het bloed van andere staande jachthonden toegevoegd. Hoewel 1931 te boek staat als het jaar waarin de eerste rasstandaard werd uitgegeven, werd het ras pas ruim dertig jaar later, in mei 1963, officieel door de FCI erkend.

Wat kost een Cesky Fousek

De kosten voor een Cesky Fousek zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Cesky Fousek.

Karakter van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek staat bekend om zijn veelzijdige karakter en zijn liefde voor jagen. Hij is een echte allrounder en kan goed ingezet worden voor veld-, bos- en waterwerk. Zijn jachtpassie zit diep geworteld en hij heeft aangeboren eigenschappen die hem geschikt maken voor de jacht.

Ondanks zijn passie voor jagen is de Fousek gemakkelijk te trainen en te leiden. Hij is intelligent, leergierig en staat altijd klaar om zijn baas te plezieren. Hij is gehecht aan zijn baas en zijn familie en is zeer aanhankelijk.

De Fousek heeft een edel voorkomen en een zachte en vriendelijke uitdrukking in zijn ogen. Maar zijn algehele verschijning verraadt souplesse en daadkracht. Hij is moedig, zelfverzekerd en heeft een sterk karakter. Toch is hij ook geduldig en rustig in huis. De Cesky Fousek is een ideale gezinshond voor actieve families die van het buitenleven houden.

Temperament van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek is van nature een gepassioneerde jager met veel 'will to please'. Maar zodra hij thuis is, verandert hij in een rustige hond met een aanhankelijke aard. Hij past zich gemakkelijk aan de regels van het gezin aan en is een uitstekende metgezel. Hoewel hij niet echt waaks is, zal hij wel blaffen bij onraad en bezoekers vriendelijk begroeten.

Verzorging van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek heeft een driedelige ruwe vacht die hem beschermt tegen diverse weersomstandigheden en andere invloeden van buitenaf. Deze goed isolerende vacht maakt dat de Fousek het hele jaar zonder problemen in een buitenkennel kan verblijven. Het is echter wel aan te raden om de hond regelmatig naar binnen te halen, zodat hij goed sociaal contact kan onderhouden met zijn baas en de rest van het gezin. Wanneer u ervoor kiest om uw hond het hele jaar in huis te laten verblijven, zal zijn vacht minder dik zijn. Door de vacht van de Cesky Fousek regelmatig te borstelen en te trimmen, zal de hond nauwelijks verharen.

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Cesky Fousek zijn onder andere heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen en allergieën. Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn aandoeningen aan de gewrichten die kunnen leiden tot pijn, kreupelheid en zelfs tot blijvende invaliditeit. Oogproblemen kunnen variëren van lichte irritaties tot ernstige aandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA), een erfelijke aandoening waarbij het netvlies langzaam afsterft en uiteindelijk leidt tot blindheid. Ook allergieën komen regelmatig voor bij de Cesky Fousek en kunnen zich uiten in huidproblemen, jeuk en irritatie.

Vacht van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek staat bekend om zijn karakteristieke vacht, die uit drie lagen bestaat. Allereerst is er een zachte en dichte ondervacht van ongeveer 1,5 cm lang, die de huid beschermt tegen vocht en kou. Deze ondervacht verdwijnt grotendeels in de zomer. Daarboven zit een harde en ruwe bovenvacht van 3-4 cm lang, die nauw aanligt. Op bepaalde plekken, zoals de borst, rug, liezen en schouders, groeit er borstelig haar van 5-7 cm lang dat bijzonder recht en grof is.

Wat betreft de vachtkleur zijn er voor de Cesky Fousek twee erkende kleuren: bruinschimmel met of zonder bruine platen en bruin met of zonder witte aftekeningen op de borst of poten.

Trainen en opvoeden van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek is een veelzijdige jachthond die van nature over een grote dosis werkdrift en zelfstandigheid beschikt. Om optimaal te kunnen functioneren als jachthond, is het belangrijk dat hij van jongs af aan op de juiste manier wordt opgevoed en getraind.

Bij de opvoeding van een Cesky Fousek is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen strengheid en beloning. Een Cesky Fousek heeft een consequente opvoeding nodig, waarbij duidelijke regels en grenzen worden gesteld. Op deze manier leert de hond wat wel en niet mag en wat er van hem verwacht wordt. Daarnaast is het belangrijk om de hond op een positieve manier te belonen voor goed gedrag. Dit kan bijvoorbeeld door middel van voerbeloningen of spelletjes.

Een goede socialisatie is ook essentieel bij de opvoeding van een Cesky Fousek. Van jongs af aan moet de hond wennen aan verschillende situaties, mensen en dieren. Zo voorkom je dat de hond angstig of agressief wordt in bepaalde situaties.

Qua training is de Cesky Fousek een slimme en leergierige hond die het beste leert door middel van positieve trainingstechnieken. Training moet altijd gebaseerd zijn op beloning in plaats van straf. Door middel van clickertraining of een andere vorm van beloningstraining kan de hond op een positieve manier getraind worden en wordt het leren van nieuwe commando's en oefeningen leuk en uitdagend voor de hond.

Activiteit en bewegen van een Cesky Fousek

De Cesky Fousek is een actieve en energieke hond met een groot uithoudingsvermogen. Hij is van nature een jachthond en heeft dus veel beweging en activiteit nodig om zijn energie kwijt te kunnen en gezond te blijven.

Naast wandelen en spelen is het ook aan te raden om de Fousek mentaal uit te dagen met bijvoorbeeld speur- en denkspelletjes. Dit sluit goed aan bij zijn jachtinstinct en zorgt voor de nodige mentale stimulatie.

Een ander belangrijk aspect van de activiteit en beweging van de Cesky Fousek is zijn jachtpassie. Het is belangrijk om als eigenaar te begrijpen dat deze hond een sterke drang heeft om te jagen en dat deze drang niet zomaar af te leren is. Het is daarom van belang om de hond te trainen en te begeleiden bij het uitoefenen van zijn natuurlijke instincten, bijvoorbeeld door het volgen van een jachttraining.

Kenmerken van een Cesky Fousek

  • Rasgroep: Voorstaande honden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-66 cm. Teef: 58-62 cm
  • Gewicht: Reu: 28-34 kg. Teef: 22-28 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Cesky Fousek

De Cesky Fousek is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Cesky Fousek is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Flickr user Srinayan Puppala (TigerPuppala), Cesky Fousek Flickr, modified, CC BY-SA 2.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test